PHONE ZONE<>
042015<><>

Lenovo Vibe X2

Slojevito plodan

Nije lako istaći se na pretrpanom tržištu smartfona, a Lenovo je rešio da to učini specifičnim vizuelnim dizajnom. Vibe X2 je prvi telefon koji donosi „slojevit” dizajn, a ta slojevitost ogleda se u tri drugačije obojena polikarbonatna dela kućišta koja zaista izgledaju kao da je telefon „izliven” iz slojeva. U ponudi je nekoliko kombinacija boja, koje se mogu podvesti i pod kategoriju „muških” i pod kategoriju „za dame”, a uz telefon se mogu nabaviti posebne futrole i smart dodaci.

Recimo, može se kupiti baterija koja se „nalepi” na poleđinu telefona i produžava trajanje ugrađene baterije za nekih 12 sati ili spikerfon zvučnik, koji osim što odlično „gruva”, čini da telefon i izgleda moćnije i zanimljivije. Da je Lenovo ozbiljno u „slojevitoj” priči potvrđuje i prodajni paket u kom se isporučuje Vibe X2 – kutija je napravljena iz tri dela, sa tri različito obojene fioke, koje simbolišu bok telefona, koji je „slojevit”. (dobro je, shvatili smo da je slojevit, prim.ur).

Slojeviti dizajn dopunjen je dorađenim metalnim tasterima i debelim prstenom oko sočiva kamere koji su izbrušeni, reljefasti i izgledaju zanimljivo i atraktivno. Spreda gledano telefon je sasvim običan i „kockast”, dok na poleđini stoji veliki Lenovo logo, koji veličinom konkuriše sočivu kamere. Na gornjem delu je standardni audio priključak od 3,5 mm, a na donjem delu je opet sasvim standardan microUSB 2.0 priključak.

Displej telefona je za većinu korisnika prihvatljivih pet inča, sa Full HD rezolucijom, a i uglovi gledanja su za pohvalu, uz dobar kontrast i solidan prikaz i na otvorenom (ovo je najbolje što se od LCD IPS matrice može dobiti). Gustina piksela je 441 ppi, osetljivost displeja na dodir je odlična, a zaštitu od oštećenja i sitnih ogrebotina na sebe je preuzeo Gorilla Glass 3 sloj. Android 4.4.2 KitKat je izmenjen do neprepoznatljivosti i na momente izgleda infantilno, što se neće dopasti mnogim korisnicima, ali tu su teme koje mogu malo da izvade stvar. Šarenilo se „uvuklo” u sve pore ovog modela pa su i ikonice nekako pretrpane detaljima, ali to nekako, valjda, ide uz sav taj „slojevit” dizajn (prestani, prim.ur.). Lenovo Vibe UI 2.0 nema klasičan meni s aplikacijama, nego su one, poput iOS sistema, formirane u displejima koji se nastavljaju jedan na drugi – što više aplikacija, to će više biti i displeja, što se može sprečiti grupisanjem ikonica u foldere. Rad na Androidu s Vibe 2.0 UI-em je, ako zanemarimo izgled, prijatno iskustvo. Aplikacije se pokreću brzo, sistem se dobro nosi s multitaskingom, a spontanih resetovanja telefona nije bilo, mada se usporenja u radu pojavljuju s vremena na vreme, kada je pokrenuto više zahtevnih aplikacija.

Kad smo već kod hardvera, Lenovo Vibe X2 radi pod relativno novim MediaTek MT6595m True8Core čipsetom, koji u sebi krije osam CPU jezgara uparenih sa PowerVR G600 grafikom. Osam jezgara je podeljeno u 4+4 sistem i to Quad-core 2.0 GHz Cortex-A17 i Quad-core 1,7 GHz Cortex-A7 tipa. Telefon barata sa 2 GB RAM i 32 GB interne memorije, koja nije proširiva microSD karticama, a u prodaju nije puštena ni verzija sa 64 GB memorije. Jedino rešenje je korišćenje Box, Dropbox, OneDrive ili neke druge cloud aplikacije/usluge koja korisniku besplatno ili za određenu mesečnu nadoknadu stavlja dodatni cloud prostor na raspolaganje za slike, muziku, video i druge fajlove. Performanse telefona su dobre i pomenuti čipset nije omanuo što se pouzdanog i brzog rada tiče ni pri igranju najzahtevnijih igara. Grejanje telefona nije nešto što će vam zadavati glavobolju, a svakodnevni rad ne pati od trzavica. Lenovo Vibe X2 je u klasi ili je čak nešto snažniji od modela Moto X, Galaxy Alpha, HTC One M8 i Meizu MX4, što su testovi benchmark aplikacijama i dokazali.

Vibe X2 se povezuje na LTE 4G mreže brzine do 150 Mbps, što je postalo važno i kod nas, jer nas uskoro očekuju prve komercijalne 4G mreže. Takođe, na raspolaganju su i druge opcije povezivanja: Wi-Fi a/b/g/n/ac, GPS sa GLONASS podrškom, Bluetooth v4.1 sa LE profilom i FM Radio sa RDS funkcijom. Telefon je opremljen i dodatnim mikrofonom za aktivno ukidanje buke i uobičajenim smartfon senzorima, Accelerometer + Proximity. Zgodan dodatak je i LED lampica, koju možete isprogramirati da svetluca u različitim bojama za različite vrste obaveštenja. Nažalost, telefon nema NFC, ali ni InfraRed port, što znači da nema ništa od mobilnog instant plaćanja, ali ni kontrolisanja TV-a pomoću telefona.

Multimedijalna „sekcija” je vrlo dobra, nudi odličan video plejer, koji se dobro snalazi sa svim aktuelnim video standardima, isključujući podršku za AC3 audio zapis. Muzički plejer je vrlo smisleno i moderno dizajniran i ima gomilu dodatnih opcija, uključujući podešavanje zvuka i predefinisane ekvilajzere, ali je izlazni zvuk prosečnog kvaliteta. Kada je o kamerama reč, reći ćemo da je Lenovo vrlo ozbiljno shvatio svoj zadatak. Prednja kamera, rezolucije pet megapiksela, nudi mod za ulepšavanje i nema autofokus pa ruku držite mirno prilikom samoportretisanja. Ipak, kvalitet fotki je upotrebljiv, posebno kada „ispeglate” lica, a i fotke su odmah spremne za deljenje na društvene mreže, direktno iz menija kamere. Kako bi olakšao snimanje selfija, Lenovo je ponudio tri načina snimanja, pored klasičnog, pritiskom na ekranski okidač. Tu su slikanje nakon mahanja rukom kroz kadar, slikanje nakon formiranja „PEACE” znaka prstima i najzanimljiviji – slikanje selfija treptajem. Glavna 13 Mpx kamera je odlična u svakom smislu i nudi vrlo oštre, detaljne fotke originalnih boja, dobrog kontrasta i detaljnosti čak i u tamnijim delovima slike. Dnevni snimci su bez zamerki, sa dobro pogođenim balansom bele, dok će noćni snimci biti solidnog kvaliteta, što zbog blica, što zbog poboljšane optike. Šum je pod kontrolom na dnevnom svetlu, uz solidan algoritam izoštravanja fotki, koji nije preagresivan da ostavi tragove, dok sa padom količine svetla, šum postaje izražajniji. Glavna kamera podržava geotagovanje, HDR, detekciju lica, panoramsko fotkanje, autofokus i ručno fokusiranje. Zadovoljni smo i makro fotkama, a zamerku nemamo ni na Full HD @ 30 fps video snimke, na kojima se prilikom pomeranja ruke kojom se snima, ipak, oseća nedostatak optičke stabilizacije.

Što se trajanja baterije tiče, iako skromna sa 2300 mAh, baterija će izgurati ceo dan. Kad gledate video neprestano, baterija se gasi za manje od šest sati, dok će je pregledanje interneta isprazniti za manje od devet ili razgovor na 3G mreži za oko 13 sati.

Na kraju, moramo istaći da je Lenovo Vibe X2 telefon koji štrči iz mase istih Androida, što svojim šmekerskim dizajnom, što dobrim i pouzdanima radom. Na spisku mana su izostanak NFC i IR opcije, ograničena količina memorije, odsustvo podrške za 4K snimanje, a dobro bi bilo da je Lenovo malo manje „ušarenio” meni. Ukoliko vam treba moderan, pouzdan telefon, onda je ovo jedna od boljih ponuda, mada za 400 evra i konkurencija, dizajnerski ne toliko atraktivna, ima puno toga da ponudi.

Marko ČAVIĆ

 
Samsung Galaxy S6 i S6 edge
Lenovo Vibe X2
Šta mislite o ovom tekstu?
Meizu MX4
Android Assistant Pro
All That Recorder
Facebook Lite
Google Camera
iA Writer
SoundHUD
Google Fit
QualityTime – My Digital Diet
QuickPic
Greenify
Smart Thermometer

Operativni sistem:
Android 4.4.2
Dimenzije:
140 x 68 x 7,3 mm / 120 g
Ostalo:
MediaTek MT6595m True8Core čipset (Quad-core 2,0 GHz Cortex-A17 CPU + Quad-core Cortex-A7 CPU + PowerVR G600 GPU), 2 GB RAM, 32 GB interne memorije, 5” LCD IPS (1080 x 1920, 441 ppi), Bluetooth 4.1 sa A2DP i LE, Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac sa hotspot/direct/DLNA, GPS+GLONASS, quad band GSM/quad band HSDPA, LTE 4G Cat6, microUSB 2.0, 3,5-mm audio konektor, 13 Mpx kamera (Led blic, AF, 1080p @ 30 fps), 5 Mpx Selfie kamera bez autofokusa, Li-Ion baterija 2300 mAh
Proizvođač:
Lenovo
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera