TEST PLAY<>
042015<><>

Oddworld: New ’n’ Tasty!

Neke igre ostare kao komad pice koji je zapao iza kauča, dok druge evoluiraju poput Monike Beluči, ostajući vanvremenski atraktivne. Oddworld: Abe’s Oddysee spada u ovu drugu kategoriju jer je i nakon sedamnaest godina svež i uzbudljiv kao i prvog dana. Ejb i njegova odiseja zauzimaju specijalno mesto u mom mentalnom gejming spank-banku jer je igra jedna od prvih koje sam posle vojno-fakultetskog hijatusa napisao za „Svet kompjutera”. Iako taj opis iz SK 1/1998. danas izaziva blagi transfer neprijatnosti, neću ga se odreći jer se ni Kurt Rasel nije odrekao Snejka Pliskina.

Oddworld: Abe’s Oddysee spada u kategoriju vanvremenskih igara jer je i nakon sedamnaest godina svež i uzbudljiv kao i prvog dana.

Oddworld: New ’n’ Tasty! je moderna, remasterizovana verzija legende u kojoj je, osim 3D grafičkog enginea, menjano vrlo malo stvari. Gameplay je ostao efektivno isti, a zamke, puzzle i potreba za preciznim tajmingom u kretanju evociraju uspomene na davne reflekse. Igrati Ejba na modernom kompjuteru uz pomoć Xbox 360 gejmpeda lakše je nego nekad, ukoliko ste original konzumirali na nekom Cyrixu 166+ s Genius tastaturom, a ne na PlayStation konzoli gde je igra bila glađa, efektnija i „kontrolabilnija”. Ali, ostavimo tehnikalije za kasnije.

Oddworld: New ’n’ Tasty! je platformska akciona avantura s elementima prostornih zagonetki, smeštena u jedinstveni SF univerzum koji po bizarnosti estetike podseća na kreativni sudar Mebijusa i Gigera. Naš junak Ejb pripadnik je rase Mudokona koja je podjarmljena i služi kao robovska radna snaga u mesnoj industriji kojom upravlja zli Molluck the Glukkon. Slučaj je hteo da Ejb nabasa na sastanak upravnog odbora gde se odlučivalo o novim proizvodima, gde je saznao da će on i njegovi uskoro biti konvertovani u mesne nareske. Bežanija. Bežanija i evakuacija.

Ovo je moderna, remasterizovana verzija legende u kojoj je, osim 3D grafičkog enginea, menjano vrlo malo stvari.

Ejbova odiseja od bežanja glavom bez obzira do herojskog povratka u Rupture Farms i oslobađanja ostatka ekipe biće epska. Naš junak će morati da se dokaže pred svojim plemenom i šamanom, ispunjavajući zavet predaka i postajući polubog Shrykull, dostojan da rasu Mudokona izbavi iz egipatskog ropstva. Iako je Ejb smotani humanoid koji podseća na Džar Džara Binksa, on ima izvesne atletske predispozicije koje mu omogućavaju da se penje i kači o platforme, valja po patosu i pravi velike skokove. Ejb može da kreira portal za evakuaciju obližnjih Mudokona, a u stanju je da mentalno zaposedne određene protivnike, negira njihovu prednost u vatrenom oružju i koristi ih za čišćenje zone od kolega i drugih prepreka. Gotovo svaki ekran u igri krije jedan ili više izazova koji se najčešće mogu rešiti na jedan način, što zahteva eksperimentisanje, mozganje i upotrebu refleksa koje možda i nemate. Najuspeliji element igre jeste ubedljiva, organska povezanost protivnika, agresivnih živuljaka i okruženja, koja svedoči o pažljivom cinculiranju svake pojedinačne situacije u igri. Oddworld: New ’n’ Tasty! nema slabih momenata, fillera i delova koji služe da popune prazninu ili veštački produže igru – svaki piksel, svaka senka i svaka mrlja ovde imaju smisao, funkciju i namenu.

Težinski gledano, ovo je igra koja nije namenjena maminim sinovima, mada su autori učini jedan minorni ustupak njegovom veličanstvu modernom igraču s minimumom strpljenja. U odnosu na original koji je imao prilično razuđene čekpointe, ova verzija je olakšana zbog većeg broja tačaka na kojima se pozicija automatski snima, tako da se maksimum ponavljanja nakon smrti svodi na tri ekrana. Čak i tako, određeni stepen patnje vam ne gine, ali Dark Souls nam je pokazao da i u patnji koja boli može da se uživa i voli...

Oddworld: New ’n’ Tasty! je idealno težak i masno izazovan.

Krupna tehnička novina tiče se kontinualno skrolujućih zona koje su zamenile statične ekrane, što je omogućio vanvremenski jači hardver koji pokreće igru u odnosu na original. Oddworld: Abe’s Oddysee za svoje vreme izgledao je prilično moderno, a ova remasterizovana verzija prati aktuelni trend na način koji nije nimalo agresivan. Moglo bi se reći da Oddworld: New ’n’ Tasty! izgleda upravo onako kako se sećate da je Oddworld: Abe’s Oddysee izgledao pre toliko godina. Ovog meseca sam igrao i remasterizovani Homeworld i slobodno mogu da kažem da su Ejbovi dizajneri obavili neuporedivo bolji posao. Jedini element igre u kojem su malčice fufnuli u perje tiče se krutosti kontrole koja otežava precizne manevre, što će vas umereno nervirati u situacijama u kojima treba da priđete nagaznoj mini da biste je razminirali ili preskočili.

Pored svega dobrog što se može reći o igri, nije zgoreg naglasiti da je Oddworld: New ’n’ Tasty! idealno težak i masno izazovan. Ako ste umorni od modernih naslova optimizovanih za igrače sa specijalnim potrebama, prijaće vam igra u kojoj svaki kompletirani izazov ima ukus pobede. Ginućete stotinama puta, psovati mu majku i poreklo, ali Ejba se nećete odreći do konačne pobede i odjavne špice. Ako imate klinca koji ne veruje da ste u školu pešačili 20 kilometara po zavejanim putevima, vozili drveni bicikl i igrali igre od kojih je pucala koža na prstima, dajte mu da igra Ejba i konačno ga ubedite da ste legenda koja hoda. „Čale, pa ti si bio komandos koji se smejao u lice opasnosti! Da...”

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
Ori and the Blind Forest
Hotline Miami 2: Wrong Number
Assassin’s Creed Rogue
Homeworld Remastered Collection
Oddworld: New ’n’ Tasty!
Šta mislite o ovom tekstu?
Hand of Fate
Shiftlings
Frozen Cortex
The Book of Unwritten Tales 2
There Came an Echo
Shelter 2
Tormentum: Dark Sorrow
Resident Evil: Revelations 2, Episodes 1, 2, 3
White Night
Sid Meier’s Starships
Cities: Skylines
Dragon Ball XenoVerse
Hot Tin Roof: The Cat That Wore a Fedora
Belladonna

Platforma:
PC (Windows + Linux), OS X, PlayStation 4
Potrebno:
Intel i3 ili ekvivalent, 4 GB RAM, GeForce GTX 260 ili Radeon HD 5770
Poželjno:
Intel i5 ili ekvivalent, 4 GB RAM, GeForce GTX 560 ili Radeon HD 6850
Veličina:
8 GB
Adresa:
www .oddworld .com /oddworldgames /new -n -tasty

88
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera