TEST RUN<>
022015<><>

DriveTheLife 6.2

Apdejtovanje, reparacija i bekapovanje drajvera

Iako je situacija znatno bolja nego, recimo, pre desetak godina, „igranje” sa drajverima ume da bude greška koju će korisnici skupo platiti. Nefunkcionalan hardver, „brljav” operativni sistem i glavobolja od koje vam zvoni u ušima su stvari koje će ukazati na problem. S druge strane, postavlja se pitanje – da li nešto što radi i ispunjava svoju funkciju uopšte treba dirati? Odgovor je – ne, ali se u nekim situacijama to ne može izbeći. Dobar primer su grafičke kartice za koje novi drajveri donose veću stabilnost u radu (sa novim igrama), ispravljaju bagove (u novim igrama), povećavaju brzinu (u novim igrama) i tome slično.

Ako već imate potrebu da žonglirate drajverima, probajte to da uradite ručno. Međutim, ako mislite da za tako nešto još uvek nemate iskustva, onda okušajte sreću sa jednim od automatizovanih programa za tu namenu. Oni su poslednja linija odbrane, alternativa kojoj se okrećete isključivo ako problem ne možete da rešite na drugačiji način.

DriveTheLife je jedan od programa iz klase, a pažnju nam je privukao iz više razloga. Besplatan je, u bazi sadrži oko 500.000 paketa sa drajverima koji pokrivaju preko milion različitih uređaja! Još jedna stvar je zanimljiva, umesto da „napada” sve znane i neznane delove sistema i pokušava da izmisli toplu vodu, ovaj program je usko specijalizovan. Naime, pokušaće da pomogne korisniku u najkritičnijim oblastima. Tako su na meniju drajveri za bluetooth, digitalne/web kamere i kamkordere, hard-diskove i USB stikove, DVD/Blu-ray uređaje, grafičke kartice, džojstike, tastature, miševe, čitače kartica, a tu je i podrška za BIOS-e. Kao što možete da vidite, u pitanju su zaista samo osnovne stvari, mada nam nije jasno zašto je na papiru izostavljena podrška za zvučne podsisteme i monitore kada u praksi postoji.

Po pokretanju, program se automatski baca na skeniranje sistema i posle kratkog čekanja izlistava detektovane probleme. Tada se uviđa da DriveTheLife ima nešto drugačiju ulogu nego što smo to mislili. Umesto da odmah pojuri za novim verzijama drajvera, program nam je skrenuo pažnju na drajvere koji bi, po njegovom „mišljenju”, trebalo da se „oprave” i da se bekapuju. Nažalost, spisak je tu samo radi ostvarivanja uvida o stanju, pošto ne možete da birate koje ćete od predloženih akcija sprovesti, a koje ne. Tako se po pritiskanju dugmeta za otpočinjanje operacije, DriveTheLife baca na download, instalaciju, odnosno bekapovanje, ako je to potrebno. Za to vreme, vi normalno koristite računar dok se sve navedene radnje odvijaju u pozadini. Jedino ćete biti obavešteni da je potrebno restartovati računar ukoliko to instalacija naročitog drajvera zahteva.

DriveTheLife pre postupka updateovanja može da obavi bekapovanje drajvera u direktorijum koji ste sami odredili. Naravno, podržana je i Restore funkcija za njihovo vraćanje. Program može da se podiže zajedno sa operativnim sistemom, a možete i da mu „naredite” po kom ključu će proveravati health instaliranih drajvera. Sve u svemu, u pitanju je prilično neuobičajeno rešenje za baratanje sa drajverima koje se u svom radu oslanja na visok stepen automatizacije i minimalno angažovanje korisnika.

Vladimir PISODOROV

 
Manipulacija Linux particijama iz Windowsa
Internet Friendly Media Encoder 4.8.0.0
WriteMonkey 2.7
Diffractor 1.14
Zoom Player 9.5 Free
PhotoStage Slideshow Producer 3.10
TorrentRover 0.22.9 Beta
DriveTheLife 6.2
Šta mislite o ovom tekstu?
SHAREit 2.1.14
Splat 1.0.8
AntiLogger Free 1.8.2
Browser Password Remover 2.0
CyberLink Power2Go 10 Platinum
Overlay Blocker 1.2.2
Screen Tweaker 2.0
BDReader 1.03
Copy All Links 1.3.1
Window Resizer 1.9.10
WeatherDan 8.1.4
Program Starter 2.0.1
Print Edit 13.8

Potrebno:
Windows
Veličina:
8,6 MB, 24,5 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
en .160 .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera