TEST DRIVE<>
022015<><>

Asus ZenBook UX305F

Meditativni lepotan

Asus nam je dostavio na test novi ZenBook i to je uvek interesantan momenat. Pored toga što je Asus tradicionalno među proizvođačima koji nude najviše za uloženi novac, ZenBook serija obično donosi neke nove dizajn elemente i pokazuje u kom smeru će se kretati ultrabook karavan u narednom periodu.

Sudeći po onom što vidimo iz prvih nekoliko modela ove godine, Intel Core M će biti dominantna platforma na kojoj će proizvođači pokušati da osveže ultrabook koncept i približe ga kupcima. Iskreno, Intel Core M je centralni procesor koji je možda razočarao po pitanju performansi, jer su najave bile mnogo smelije i glasnije od ovoga što vidimo sa primercima isporučenim u prvim modelima ultrabook računara. Za razliku od performansi, obećana (i isporučena) toplotna disipacija od samo 4,5 W je svakako dobro došla, a sa napretkom u tehnologiji baterija vrlo brzo možemo očekivati prenosnike koji na bateriji zaista mogu da nas opslužuju čitavo radno vreme. Pitanje je realno koliko ultrabook kao koncept zahteva takvu autonomiju pošto oni koji su u pokretu, po prirodi stvari, ne mogu da rade za računarom svih osam sati. Izuzetak su naravno dugački međukontinentalni letovi, ali čak i tada postoje periodi kada rad na računaru nije bezbedan i moguć, a postoji obično i raspored spavanja u svrhu minimizacije džet-lega. Pored produženja autonomije i dalje minijaturizacije, ultrabook koncept će morati da ponudi i značajno jevtinije modele pošto tableti i Chromebook računari konvergiraju velikom brzinom ka ultrabook konceptu i dolaze sa višestruko nižim cenama. Susret ovih krivih na grafu cena i mogućnosti je još uvek daleko, ali je trend više nego očigledan, baš kao i višegodišnja reakcija tržišta na uređaje sa ARM procesorima.

Asus je, slično Lenovu sa modelom Yoga 3 Pro, u novi ZenBook stavio Intel Core M-5Y10 na 800 MHz koji se po potrebi ubrzava do 2 GHz. Na taj način se ostvaruju značajne uštede u radu već štedljivog procesora. Core M-5Y10 je procesor sa dva fizička jezgra i mogućnošću da u izvesnim situacijama „pogura” do četiri programske niti (threads). U nekim situacijama ova arhitektura postiže zaista odlične rezultate, dok u nekim drugim situacijama (recimo 3D render) neumitno podseća da su dva jezgra za ozbiljnije primene ipak nedovoljna.

Još jedna sličnost sa Yogom je u tome što je u ZenBook UX305F ugrađen fantastičan IPS panel rezolucije 3200 x 1800 piksela (QHD+). Posle prvog oduševljenja supervisokom rezolucijom ubrzo shvatate da je ona više problem nego nešto što možete da je iskoristite na skromnih 13 inča. Još gore od toga, Intel HD 5300 koji je ugrađen u Core M procesor mora da radi značajno napornije da bi podržao tu rezoluciju, što praktično znači i veću potrošnju. Za sve to vreme, da biste bilo šta suvislo mogli da radite, morate da reskalirate prozore i kontrole jer su na QHD+ rezoluciji jednostavno previše sitni i za čitanje i za „nišanjenje” mišem dok rad na tačpedu u tim uslovima gubi svaki smisao. Intel HD 5300 je kvalitetnije rešenje od prethodne serije Intelovih integrisanih grafika i možete ga koristiti za svakodnevne aktivnosti čak i na QHD+ rezoluciji. Povremeno igranje na nekoj starijoj igri će proći na nižim rezolucijama ali se na čak i poluozbiljno 3D opterećenje ne treba računati bez obzira da li je u pitanju zabavni ili kreativni softver. Uostalom, malo je verovatno da bi neko tako nešto i pokušao na 13 inča.

Bez obzira na skromne performanse novog Core M procesora, ZenBook UX305F odaje utisak živahne mašine pre svega zahvaljujući 8 GB DDR3 RAM-a i ugrađenom SSD-u od 256 GB. Iako je Asus ovaj model opremio sa Windows 8.1 Pro varijantom, ta količina RAM-a će veoma retko biti nedovoljna za ultrabook primenu. Iako će ovo verovatno biti top model ZenBooka, pa otud i odluka da se krene sa Pro varijantom Windowsa, pitanje je koliko je ta odluka opravdana i koliko će broj enterprajz korisnika zaista posegnuti za ovom mašinom. Ona svakako jeste u njihovom domenu kada su u pitanju cena i dizajn, ali ostaje da se vidi koliko je Asus dobro procenio ciljnu grupu.

Ugrađeni SanDiskov SSD nije brzinski šampion i „pliva” u srednjoj klasi kad su performanse u pitanju. Međutim u radu se ovaj SSD ponaša vrlo adekvatno i vreme učitavanja svakodnevnih aplikacija je očekivano kratko. Jedini „problem” koji postoji generalno u radu sa SSD-om je da kada snimate dokument na kome radite nikada niste sigurni da li je to odrađeno ili ne. Pritisak na ’Ctrl-S’ ne prouzrokuje kratku stanku u radu i promenu kursora na šta ste možda navikli u radu sa sporijim magnetnim diskovima. Zbog toga je zgodno da softver koji koristite ima eksplicitno obaveštavanje o završenom snimanju.

Nama je na test stigao crni tj. tamno sivi model novog ZenBooka koji bez ikakvog dvoumljenja izgleda elegantno, tanko i sofisticirano. Unutrašnje površine laptopa deluju kao da su izrađene od neke legure magnezijuma koja je vrlo prijatna na dodir i praktično ne ostavlja otiske. Ovaj mat materijal se sjajno uklapa sa nereflektujućim ekranom i ta kombinacija deluje vrlo futuristički. Ekskluzivni osećaj je upotpunjen čvrstinom čitave konstrukcije koja uliva poverenje da je ispred vas kvalitet u renomeu Asusa. Spolja je kvalitetni brušeni aluminijum sličnih boja koji se nešto lošije nosi sa otiscima, ali ne uzmiče ni za milimetar kada je čvrstina u pitanju.

Raspored tastera na tastaturi je uglavnom standardan i korisnik se brzo navikava na njega ali je iz nekog razloga dugme za uključenje/isključenje stavljeno u gornji desni ugao tastature gde obično stoji ’Backspace’ ili ’Delete’. Štaviše, ’Delete’ dugme je odmah sa leve strane ’on/off’ dugmeta, a ’Backspace’ odmah ispod njega, pa treba voditi računa kod brisanja da slučajno ne pritisnete neželjeni taster. Neće se dogoditi ništa drastično sem što ćete istog momenta biti prebačeni u suspend mod i možda izgubite WiFi konekciju. Na žalost, tastatura je bez pozadinskog osvetljenja, što je praktično jedina stvar koja malo kvari utisak luksuza. Osim toga, na njoj se osim latiničnih grafema nalaze i kineski znakovi, što je prava šteta jer bi latinični i/ili ćirilični znakovi bili daleko korisniji za naše tržište. Osećaj pri kucanju je međutim vrhunski sa prigušenim mehaničkim odzivom tastera koji ćete lagano registrovati, i dodirom i sluhom.

Kad smo kod sluha, treba reći da je ZenBook UX305F potpuno nečujan i da se radi o prvom pravom fanless uređaju. Žrtva su, naravno, performanse, jer se pod dužim ozbiljnijim opterećenjem frekvencija CPU-a ne penje na više od 1,3 GHz da bi temperatura kućišta ostala oko 40-ak stepeni celzijusa. Tek u pojedinim trenucima bi takt procesora skočio na 1,5 GHz na pojedinačnim jezgrima, da bi se odmah zatim vraćao na 1,3 GHz. Ugrađeni Intel Core M je sposoban za 2 GHz i to se može videti povremeno, ali samo na lakšim tj. kratkotrajnijim zadacima koji neće značajno povisiti temperaturu sistema.

Asus uz ovaj uređaj isporučuje i adapter USB-na-RJ45 što je vrlo korisno u kancelarijskim uslovima. Adapter je dugačak svega 15-ak centimetara i veoma je lagan pa ga bez problema možete nositi sa sobom uz laptop. Na žalost ovde se darežljivost Asusa završava jer ćete konverter za mikro-HDMI ulaz morati sami da iskeširate ukoliko planirate da priključujete svoj ZenBook na neki veći monitor.

Novi ZenBook prosto nema ozbiljnijih slabih tačaka. Računar je za sve vreme testiranja radio besprekorno, pouzdano i besprekorno tiho. Iako naš test za bateriju pokazuje jedva četiri ipo sata, u klasičnom radu i sa balansiranom power šemom postići ćete i značajno bolje rezultate od toga. Cenu nismo znali u vreme testiranja ali ZenBook UX305F sa tehničke i estetske strane možemo bez rezerve preporučiti.

Stevan JOSIMOVIĆ

PCMark 8
Home [score]2192
Creative [score]2105
Work [score]2854
Storage [score]4856
Storage bandwidth [MB/s]183.08
Work Batery Life [hh:mm:ss]4:27:13
3DMark
Ice Storm [score]17675
Cloud Gate [score]2669
Fire Strike [score]383
Cinebench R15
OpenGL [FPS]17.7
CPU [score]137
Fritz Chess Benchmark
Relative Speed6.76
Knodes/s3242
AS SSD Benchmark
Sequential [read / write MB/s]470.98 / 400.07
4K [read / write MB/s]28.27 / 63.55
 
Asus GTX 960 Strix i MSI GTX 960 Gaming G2
MSI Z97S SLI Krait Edition i Z97 XPower AC
Asus ZenBook UX305F
Šta mislite o ovom tekstu?
Dell Vostro 5470
Toshiba Satellite P50-B-V10
LC-Power LC-1320II i Antec NSK 1380
Gembird Energenie EG-PMS2-LAN
Canon PowerShot SX400 IS
Corto, LC-Power i APC eksterne baterije
Philips 48PFS8209 - Android TV

Procesor:
Intel Core M-5Y10 0,8 GHz (Turbo boost 2 GHz), 4,5 W
Memorija:
8 GB LPDDR3
Grafika:
Intel HD Graphics 5300
SSD:
SanDisk X2170002 256 GB (238,47 GB formatirano)
Ekran:
13,3 inča, 3200 x 1800 px, IPS, matte, non-touch
Priključci :
micro-HDMI, 3 x USB 3.0, čitač SD kartica, slušalice
Mreže:
WiFi AC, Bluetooth, LAN (preko USB to RJ45 adaptera)
Baterija:
45 Wh
Dimenzije i masa:
324 x 226 x 12,3 mm, 1,27 kg
Operativni sistem:
Windows 8.1 Pro
Proizvođač:
Asus
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera