TEST RUN<>
012015<><>

Hermetic Word Frequency Counter

Advanced Version 16.52t

Ovaj program neuobičajeno dugačkog imena donosi potpunu statističku kontrolu nad sadržajem tekstualnog ili dokumenta zasnovanog na tekstu. Možda ćete se zapitati zašto bi uopšte nekom trebao alat kao što je Hermetic Word Frequency Counter Advanced Version (u nastavku teksta HWFC)? Daćemo vam samo jedan dobar razlog, a ima ih mnogo više – ovakva statistika može da bude odličan izvor za traženje i odabir pravih ključnih reči za pretraživače, što je danas od esencijalne važnosti ukoliko želite da dokument bude „viđen” i prepoznat.

Sâm program postoji u dve verzije, osnovnoj i naprednoj. Praktično jedina ozbiljna razlika između njih je što napredna (Advanced) verzija, koju smo probali, dozvoljava učitavanje i obradu većeg broja fajlova odjednom. Dakle, ukoliko vam je u jednom trenutku potrebna statistika samo jednog fajla, osnovna verzija će završiti posao. Glavni preduslov da HWFC može da izvrši obradu fajla je da on u svojoj osnovi bude u tekstualnoj formi. Dakle, podržani su TXT, HTML, XML i slični formati, ali ne i DOC, DOCX ili PDF format (čak i u slučaju da se u njemu nalazi indeksiran tekst). U suštini, HWFC je sposoban da obradi sve dokumente koji u sebi ne sadrže ASCII kodove manje od 32 (space), uz izuzetak kodova 9 (tab), 10 (new line) i 13 (carriage-return). Ukoliko se u dokumentu nađe neki od nedozvoljenih karaktera, umesto statistike pojaviće se poruka o grešci.

Prilikom analize fajla kreira se lista u kojoj se u tekst-boksu, ili u posebnom tekstualnom fajlu, ispisuju sve reči iz dokumenta, zajedno sa brojem njihovog pojavljivanja u dokumentu. Ta lista može da bude sortirana prema frekvenciji (broju pojavljivanja reči u tekstu) ili alfabetski, u rastućem ili opadajućem nizu. Pri tome, u okviru programa postoji i lista izuzetaka. Oni se ne uzimaju u obzir, a tu listu sačinjavaju veznici, znaci interpunkcije i ostali specijalni znaci koji mogu da se nađu u tekstu (znaci navoda, apostrofi, numeracija...). U programu je upisana engleska lista veznika, ali su autori ostavili prostor za njeno dopunjavanje i na taj način obezbedili lako proširenje rečima na bilo kom jeziku, uključujući i srpski.

Pored pretrage reči, HWFC omogućava i pretragu fraza. Ona je daleko složenija od pretrage po rečima i potpuno je podesiva. Na primer, frazom može da se proglasi svaki deo teksta koji ima između tri i šest reči i koji se u dokumentu pojavljuje najmanje dva puta. Pošto ovaj proces predstavlja mnogo kompleksniju analizu, ovakva obrada je vremenski dosta zahtevnija i u slučaju dužih dokumenata može da potraje i nekoliko desetina minuta.

U listi s rezultatima može da se prikaže do 60.000 karaktera. Za većinu dokumenata to je i više nego dovoljno, ali ukoliko se vrši obrada neke knjige, taj limit nije nedostižan. U tom slučaju, rezultati mogu da se upišu u neki tekstualni fajl ili da se eksportuju u Excel tabelu. Neregistrovana verzija ima još jedno ograničenje. U listi sa rezultatima zamaskiraće broj pojavljivanja otprilike svake četvrte reči (koje se biraju po slučajnom principu).

Na kraju ćemo se samo ukratko osvrnuti na izgled programa, koji nikako ne može da se uklopi u današnje standarde lepog dizajna. Na sreću, to ni na koji način ne utiče na njegovu funkcionalnost. Pomenućemo i da autori imaju fleksibilan način licenciranja, tako da je program moguće registrovati i na period od tri meseca, po znatno nižoj ceni od nominalne, što je zgodno ukoliko vam HWFC zatreba na kratak rok ili jednokratno.

Branislav BUBANJA

 
SeaMonkey 2.31, Maxthon Cloud Browser 4.4.3, Whitehat Aviator 37.0, Superbird 37.0, Pale Moon 25.1.0, BlackHawk 35.0, Avant Browser 2015, K-Meleon 74.0, Comodo Dragon 36.1, LunaScape 6.9.3, QupZilla 1.8.4, SlimBoat 1.1.53, SlimBrowser 7.00 i SlimJet 2.0
Open Broadcaster Software 0.638b
CCleaner 5.0 Professional
Passcape ISO Burner 1.4.3
PhraseExpress 10.5.35d
Light Alloy 4.8.7.1
Hermetic Word Frequency Counter
Šta mislite o ovom tekstu?
SmoothVideo Project 3.1.6
Vintager 2014
East-Tec Eraser 2015
Bit Che 3.0
Cofeshow 0.9.0.0
Notzy 0.9.1 beta
Metascan Online 0.2
Mr.IP 1.29
TaskSpace 0.3
iChrome New Tab 2
Speed Test 2.1
Mousotron 10
Random Selection Tool
Time Restart 1.2

Potrebno:
Windows
Veličina:
1,59 MB (demo), 1,77 MB na HD-u
Cena:
46 evra
Adresa:
www .hermetic .ch /wfca /wfca .htm
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera