TEST RUN<>
012015<><>

CCleaner 5.0 Professional

Nova verzija, stara pravila

Nakon podužeg čekanja gde su korisnike maltene doveli do tačke ključanja, kompanija Piriform je krajem novembra konačno izdala petu reviziju svog čuvenog alata za održavanje sistema – CCleaner. Ne treba posebno isticati koliko je ovaj program omiljen među korisnicima, s obzirom na to da nudi jednostavan upravljački interfejs, automatizovan sistem upotrebe i vidljive rezultate delovanja. Nakon što on propusti operativni sistem kroz šake, pojaviće se višak slobodnog prostora, računar će se ubrzati, a bićete počašćeni i sređenom registry bazom.

Zato se od autora očekivalo mnogo, barem na polju podržanih sistemskih i third-party aplikacija. Međutim, prvim pokretanjem programa jedna sasvim druga, sporedna stvar iskače u prvi plan. Petica ima novi upravljački interfejs urađen u famoznom Modern UI maniru! „Sravnjeni” elementi prozora, tanke ikonice i ostale džidža-bidže govore da su u Piriformu na umu imali korisnike Windowsa 8/8.1/10. Pri tome, raspored komandi ostao je identičan i ni za milimetar nije promenjen, tako da ćete se u programu osećati kao riba u vodi. U prilog tvrdnji da se Piriform okrenuo novim Windowsima ide i podatak da je CCleaner 5 optimizovan za rad sa operativnim sistemima nove generacije i to se u prvoj meri odnosi na 64-bitna izdanja Microsoftovog OS-a. To ne znači da program neće raditi i pod starijom OS-ima ove kompanije, naprotiv – CCleaner sasvim lepo fercera i pod, korisnicima toliko dragim, XP-om.

Ispod haube nalazi se tweakovana arhitektura koja doprinosi bržem i efikasnijem radu programa. CCleaner definitivno radi brže i u našem slučaju, na primer, osetili smo višestruko obaranje broja sekundi potrebnih da se uradi analiza okruženja. Dalje, Petica se posebno nameračila na Googleov internet pretraživač – Chrome, koji zauzima posebno mesto u njenoj to-do listi. Napadaju se plug-inovi i startup itemi, a sve to može da se obavi automatski, bez ikakvog učešća korisnika, ili kad CCleaner „oseti” da ste zatvorili browser. Što se tiče third party aplikacija situacija je ostala manje-više identična, pa ako vam na ovom polju zafali manevarskog prostora možete da posegnete za CCEnhancerom o kojem smo nedavno pisali. Od ostalih poboljšanja valja pomenuti naprednu System Restore detekciju, optimizovan automatski Update i nekoliko dorađenih prevoda interfejsa.

Kao i ranije, CCleaner 5 nudi se u tri različitih verzija – Free verzija se ne plaća, donosi zaštitu privatnosti i poboljšava performanse računara. Apdejti se rade ručno i u principu to je to! Professional verzija donosi mogućnost kompletnog skeniranja sistema (sa svim uključenim opcijama), a u vatru baca nadgledanje sistema u realnom vremenu i automatske apdejete. Plus verzija košta 40 dolara (trenutno), bavi se i defragmentacijom, povraćajem datoteka i nadgledanjem hardverskih komponenti. Inače, u skorijoj budućnosti valja očekivati jednu novu funkciju u obliku alata za analiziranje sadržaja hard-diskova (Disk Analyze). Ona će se koristiti za otkrivanje i otklanjanje datoteka koje zauzimaju puno slobodnog prostora a odavno nisu u upotrebi. I nije baš tako novo, zar ne?

CCleaner 5 je malo razočarenje. Očekivali smo promene na upravljačkom interfejsu, ali ne i da to postane highlight cele verzije. S druge strane, jedina prava novina je „napadanje” Googleovog internet pretraživača, a baš takvih stvari smo očekivali u izobilju. Tweakovi ispod haube više su za neku međuverziju, a ne za evolutivni skok. Sve u svemu, CCleaner ostaje najbolji, ali svojim korisnicima zadaje opasan domaći zadatak – da nađu i opravdaju razloge zbog čega bi trebalo da pređu sa verzije 4 na verziju 5.

Vladimir PISODOROV

 
SeaMonkey 2.31, Maxthon Cloud Browser 4.4.3, Whitehat Aviator 37.0, Superbird 37.0, Pale Moon 25.1.0, BlackHawk 35.0, Avant Browser 2015, K-Meleon 74.0, Comodo Dragon 36.1, LunaScape 6.9.3, QupZilla 1.8.4, SlimBoat 1.1.53, SlimBrowser 7.00 i SlimJet 2.0
Open Broadcaster Software 0.638b
CCleaner 5.0 Professional
Šta mislite o ovom tekstu?
Passcape ISO Burner 1.4.3
PhraseExpress 10.5.35d
Light Alloy 4.8.7.1
Hermetic Word Frequency Counter
SmoothVideo Project 3.1.6
Vintager 2014
East-Tec Eraser 2015
Bit Che 3.0
Cofeshow 0.9.0.0
Notzy 0.9.1 beta
Metascan Online 0.2
Mr.IP 1.29
TaskSpace 0.3
iChrome New Tab 2
Speed Test 2.1
Mousotron 10
Random Selection Tool
Time Restart 1.2

Potrebno:
Windows
Veličina:
4,9 MB, 15,2 MB na HD-u
Cena:
25 dolara
Adresa:
www .piriform .com /ccleaner
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera