TEST DRIVE<>
012015<><>

Logitech Z213

Jeftina karta za koncert

Zvučnici skromnih dimenzija i mogućnosti koji stoje u neposrednoj blizini monitora nekako su pali u zaborav proteklih godina. Njihovo prisustvo na tržištu, sa druge strane, i dalje je veliko i uglavnom ga pokrivaju manje poznate marke. Logitech je niži cenovni rang ranije pokrivao OEM serijom i Labtec proizvodima, ali u poslednje vreme, ovaj deo segmenta Švajcarci su počeli da popunjavaju „punokrvnim” modelima. Neke od njih već smo imali prilike da testiramo (SK 1/2014) i na nas su ostavili veoma dobar utisak. Ovaj puta nam se na testu našao najjeftiniji 2.1 komplet u ponudi Logitecha, sa ciljem da u trideset evropskih apoena „nagura” što više i ne obori kvalitet toliko da „osramoti” svoje ime.

Z213 su namenjen kućnoj i kancelarijskoj upotrebi i cenom i dimenzijama ne pretenduje da zameni ozbiljan Hi-Fi (čak i jeftin) sistem i tako ga ne treba ni posmatrati. Kvalitet izrade i završne obrade je veoma dobar, što je nekako teško očekivati u ovom cenovnom rangu. Na svu sreću, Logitech se odlučio za mat finiš (izuzev prstenova oko drajvera na satelitima), pa će se zvučnici uklopiti u ozbiljniji poslovni prostor. Kućište subwoofera izrađeno je od medijapana, takođe veoma dobre završne obrade. Povezivanje sa računarom je jednostavno, sateliti se vezuju zajedničkim kablom za subwoofer, sa kojeg se komplet povezuje u struju, dok je za vezu sa računarom zadužen kontrolni modul, koji je permanentno vezan za „boombox”. Zamerka bi mogla da ide količini kablova koju ovakva postavka „vuče” sa sobom, koja će zahtevati pažljiv raspored, naročito na radnom mestu koje mora da ostane uredno. Kabl kojim se sateliti povezuju takođe je kraći, što „garantuje” da će im pozicija biti oko monitora/laptopa. Ovo može da predstavlja problem nekim korisnicima, ali oblik satelita koji su blago nagnuti unazad i namenjen je usmeravanju zvuka ka korisniku sa relativno male razdaljine, što Logitech ističe u reklamnom materijalu. Pomenuti kabl ograničava razdaljinu između satelita, mada je sastavljen spajanjem dva, pa se može dodatno „iscepati” kako bi se povećao manevarski prostor, što nismo želeli da radimo na test primerku. Na kontrolnom modulu nalazi se pored „master” kontrole jačine zvuka, prekidač za uključivanje/isključivanje zvučnika, kao i 3,5-mm konektor za slušalice, koji „radi” i kad su zvučnici isključeni. Preostale kontrole svode se samo na potenciometar namenjen određivanju „količine basa” koji se nalaz sa zadnje strane subwoofera.

Kada se napokon povežete i sklonite višak kablova, možete da se prepustite slušanju muzike. Ukupna snaga Z213 iznosi 7 W (po 1,5 W za satelite i preostala 4 W za subwoofer), što deluje skromno, ali se bar proizvođač ne hvali nerealnim PMPO ciframa. Iz ovako „slabašnih” i malih zvučnika izlazi iznenađujuće dobar zvuk, naravno u skladu sa namenom i „dometom”. Za puštanje muzike na poslu, pravljenje atmosfere u sobi ili manju kućnu žurku sasvim su dovoljni. Bas bi, naravno, mogao da bude bolji, ali zahvaljujući subwooferu sasvim je primetan i dopunjuje satelite. Kada se zvučnici malo „razviju”, dolazi do distorzije, ali ne neprijatne već vam Z213 „nagoveštava” granice svojih mogućnosti. Logitech je uspeo da spakuje dosta u 2.1 sistem za tridesetak evra i zadržao je nivo kvaliteta koji odgovara njegovom imenu i reputaciji. Bilo da ste kućni korisnik skromnijih potreba (i mogućnosti) ili firma/pojedinac sa potrebom za elegantnim, kvalitetnim i jeftinim zvučnicima za „kancelarijsku atmosferu” Z213 neće razočarati.

Danilo LUKINOVIĆ

 
Gigabyte GA-X99-UD7 WiFi
Genius GHP-430F
Chipolo
Sony Alpha 77 II
Logitech m280 i Genius Ergo 8800
Thecus N2520 i N5550
Logitech Z213
Šta mislite o ovom tekstu?
Asus ROG G751JY
Lenovo Yoga 3 Pro
Dell Inspiron 15-5547
D-Link DCS-2332L
Sony HDR-CX900
Epson EB-X18, Acer P1273, NEC V300XG i BenQ MX661

Osnovno:
snaga 7 W RMS, frekventni opseg 65-20.000 Hz
Ostalo:
kontrolni modul sa konektorom za slušalice, kontrola basa na subwooferu
Dimenzije (Š/D/V):
subwoofer 13 x 19,3 x 18,3 cm, sateliti 7,9 x 7,6 x 14,2 cm
Masa:
1,76 kg
Proizvođač:
Logitech
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera