TEST PLAY<>
012015<><>

Dead State

Zombimanija u industriji zabave se nastavlja! Rešeni da iskoriste hype koji sami ne bi mogli da proizvedu, DoubleBear Productions i Iron Tower Studio lansirali su početkom decembra igru Dead State. Momci i devojke iz Sijetla na prvi pogled deluju kao mravi koji se goste mrvicama nemarno odbačenim od strane filmskih i TV džinova. Ovo poređenje nije bez osnova kada se uzme u obzir da njihov naslov pripada žanru starog kova – taktičkom RPG-u, što će u startu odbiti veliki deo igrača. U prilog Dead Stateu ide činjenica da na čelu projekta stoji Brajan Mitsoda, nekadašnji član razvojnog tima zaslužnog za nastanak igre Vampire The Masquerade: Bloodlines (SK 12/2004). Zato smo radoznali da vidimo šta ovaj proizvod ima da ponudi i da li ima kvalitet kom DoubleBear Productions po sopstvenom priznanju stremi.

Osnovna premisa igre predstavlja preslikan deo radnje filma „World War Z”.

Prva stvar sa kojom se susrećete pri pokretanju nove igre jeste kreacija vašeg lika. Tu spada odabir portreta, in-game modela, imena i, na kraju, klase. Dead State vam na raspolaganje stavlja osam premade klasa poput strelca, bolničara, diplomate i slično. Ukoliko se odlučite za neku od njih, atributi (stats) i veštine (skills) biće unapred raspoređeni. Isto tako možete da kreirate custom klasu gde sami odlučujete o raspodeli stat i skill poena. Skill poene zarađujete ispunjavanjem zadataka, a za svakih dvadeset skill poena dobićete jedan stat poen. Pored njih tu su i perks u vezi sa vrstama i nivoima veština, pa tako pri dostignutom trećem, šestom i desetom nivou svake veštine možete da odaberete po jedan perk.

Posle upečatljivog citata nemačkog filozofa Fridriha Ničea sledi uvod u radnju igre. Ukrcavate se u avion u trenutku kada bruje glasine o nepoznatoj pandemiji koja se širi planetom. Čovek koji je kašljao tokom čitavog leta najednom utihne i u prednjem delu aviona izbija haos. Ubrzo, avion počinje da pada. Nešto kasnije se budite pored olupine vazduhoplova kao, naizgled, jedini preživeli. Zvuči poznato? S razlogom je tako, jer ovde opisana premisa predstavlja deo radnje filma „World War Z” (preko čega bismo mogli da pređemo da se, barem, Đuričko izvukao). Elem, nakon burnog prizemljenja počinje vaša borba za opstanak. Karakteristično za RPG naslove, početna faza Dead Statea propraćena je prozorima koji vam pružaju obaveštenja o mehanici i osnovnim konceptima. Toplo vam preporučujemo da proučite uputstvo koje se nalazi u instalacionom folderu igre. Posle drugog po redu gubitka svesti budite se u podrumu školske zgrade, okruženi vašim novim saveznicima. Posla ima mnogo, a od vas se, kao predvodnika grupe, očekuje da se postarate za sve. Prostrana zgrada predstavlja dobru osnovu, ali ju je neophodno unapređivati kako bi mogla da odgovori na sve izazove koje apokalipsa postavlja.

Vođa tima odgovornog za ovu igru je Brajan Mitsoda, nekadašnji član ekipe zaslužne za Vampire The Masquerade: Bloodlines.

Tu na scenu stupaju članovi vaše grupe. U skladu sa njihovim jačim stranama odlučivaćete o načinu na koji će oni doprinositi napretku vaše male oaze čovečanstva. Ali kako oni nisu obične radilice koje grade poboljšanja, moraćete da vodite računa o njihovom moralu, htenjima i potrebama. Morate obezbediti dovoljno hrane, dovoljno goriva za agregat, dovoljno lekova ako je neko iz grupe inficiran kao i „luksuzne” predmete koje mi uzimamo zdravo za gotovo. Sve ovo dobavljate iz „spoljnog sveta” i u tu svrhu možete sa sobom povesti više članova grupe. Do označene lokacije možete stići na tri načina: pešaka, na konju i automobilom. Konj i automobil omogućavaju prelaženje veće udaljenosti uz veći kapacitet za nošenje stvari ali, s druge strane, povećavaju potrošnju hrane, odnosno goriva. Na samom putu mogu vas zadesiti slučajni susreti a la Dragon Age koji po vas mogu biti povoljni ili nepovoljni. Jedna razlika, doduše, postoji: u Dead Stateu moguće je izbegavanje takvih događaja, ukoliko imate dovoljno visok survival skill. O novim lokacijama na mapi možete saznati preko radija, od svojih saveznika, na putu ka vašoj trenutnoj destinaciji ili besciljnim lutanjem. Imajte na umu vreme koje je potrebno da stignete tamo. Ukoliko se do 3 sata ujutro ne vratite u sklonište, moral ostalih članova (koji su ostali van partya) će opasti zbog sumnje da vam se desilo nešto loše.

Kada stignete do svog odredišta, neumitno ćete se sukobiti sa lokalnim populusom, što živim, što nemrtvim. Borba se odvija naizmenično: prvo svaki član napadačke grupe ponaosob vuče poteze pa isto čine članovi suparničke grupe. Borilište se deli na polja i svaka aktivnost (kretanje, napad, lečenje) troši akcione poene koje zasebno ima svaki član grupe i koji se resetuju u svakom narednom krugu. Vaš potencijalni arsenal veoma je širok i obuhvata sve što se može upotrebiti tako da naškodi neprijatelju, od običnih letvi i poljoprivrednih alatljika do klasičnog naoružanja. Pored toga, dobar deo oružja možete da iskoristite na više načina, obezbeđujući efekte, veću preciznost ili šansu za critical u zamenu za više akcionih poena. Imajte u vidu buku koju vaše oružje pravi; njome možete razbiti rivalsku grupu na manje jedinice, ali vam isto tako može zadati glavobolje privlačeći još neprijatelja u bojno polje.

Developeri su uspeli da verno prenesu atmosferu filmova i serija čije su elemente pozajmili... sve dok se igra ne sruši usled nekog baga.

Dead State je donekle uspešno od vaše grupe sačinio jedan mikrokosmos međusobnih uticaja sa vama u centru. Ono što govorite i radite proizvodi određene posledice po vaše saveznike, ne nužno u negativnom smislu. Developeri su takođe uspeli da verno prenesu atmosferu filmova i serija čije su elemente pozajmili... sve dok se igra ne sruši usled nekog baga. Tu su i drugi nedostaci (nerealni zahtevi saveznika, nemogućnost mirne interakcije sa drugim grupama preživelih) ali se od indie naslova nije moglo više očekivati.

Aleksandar RADOVANOVIĆ

 
Dragon Age: Inquisition
The Witcher Adventure Game
Never Alone (Kisima Innitchuna)
Escape Dead Island
Game of Thrones: Episode 1 – Iron from Ice
Warmachine Tactics
The Talos Principle
Tales from the Borderlands: Episode 1 – Zer0 Sum
Company of Heroes 2: Ardennes Assault
Dead State
Šta mislite o ovom tekstu?
Lara Croft and the Temple of Osiris
The Crew
Death Skid Marks
Warhammer 40K: Armageddon
Cannon Brawl
Randal’s Monday
Qora
Outland
The Golf Club
Fable Anniversary

Platforma:
PC
Potrebno:
1,7 GHz CPU, 2 GB RAM, Nvidia Geforce 8500 GT
Poželjno:
2,6 GHz dual core CPU, 4 GB RAM, Nvidia Geforce GTX 260
Veličina:
1,5 GB
Adresa:
deadstate .doublebearproductions .com

76
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera