TEST PLAY<>
012015<><>

Tales from the Borderlands: Episode 1 – Zer0 Sum

U pauzi od sklapanja tromilionite kombinacije oružja, pre petomilionitog generičnog čišćenja obližnjeg Skag gnezda, prosečan igrač Borderlandsa bi, bacivši pogled na priložene skrinove, verovatno pomislio: „Avanturistička igra bazirana na brzometnoj, šašavoj pucačini projektovanoj za kooperativni multiplejer?? Impossibru!”.

Hajlajt epizode su scenarističke bravure i sjajan razvoj likova, kombinovan sa kvalitetnim, razrađenim settingom i odličnom atmosferom koja izbija iz svakog kadra igre.

Igrači Borderlandsa znaju da ovaj serijal počiva na bogatom i razrađenom okruženju, prepunom luckastih i bizarnih likova u čije je profilisanje utrošeno podjednako scenarističkog truda koliko i vizuelne kreativnosti. Rešeni da sav taj story potencijal ne proćerdaju na nepregledne sesije furioznog napucavanja, nadležni su sklopili dil sa Telltalesom, i pred nama je prva od pet projektovanih epizoda koje će svet Borderlandsa približiti širem spektru korisnika, u prilično neočekivanoj, a opet tako prepoznatljivoj formi.

Radnja igre odvija se nakon događaja iz drugog dela „originalne” igre, i donosi još jednu urnebesnu priču o pronalaženju, otvaranju i pustošenju Pandorinih vaultova, odrađenu u novom ruhu. Igrač je u dvostrukim ulogama uštogljenog piskarala Risa iz baze Hiperion, odnosno prevarantkinje Fione, rođene i odrasle u nezdravim kartonskim naseljima Pandore, čiji će se pokušaji dvostruke prevare ubrzo izjaloviti i likove odvesti u veće avanture koje nas očekuju u sledećim epizodama. Osnovni koncept epizodnih Telltalesovih point & click avantu... pardon, slikovnica, nije menjan, pa ni minimalne novine ne donose prevelika iznenađenja. Puno dijaloških deonica sa živopisnim sagovornicima povremeno je ispresecano momentima slobodnog (i vrlo ograničenog) istraživanja lokacija i skupljanja predmeta, uz poslovične upade quick-time akcionih sekvenci, koje ovde, za razliku od friške prve epizode igre Game of Thrones istog izdavača, deluju daleko prirodnije i bolje skopčane sa razvojem priče.

Tehnički aspekti igre varijaju od solidnog do izvanrednog.

Hajlajt epizode, a i cele sezone u najavi, su očekivane scenarističke bravure i sjajno obavljen razvoj likova, kombinovane sa pomenutim, kvalitetnim i razrađenim settingom i odličnom atmosferom koja izbija iz svakog kadra igre. Bizarno-satirični karakter pucačkih igara u serijalu potpuno je verno prenesen u ovaj naslov. Dijalozi su odlično napisani i odglumljeni, a tokom celokupne sezone srećete prepoznatljive likove iz osnovne igre. U prvoj epizodi glavna zvezda je tehno-nindža iz Borderlands 2, po kojem epizoda i nosi ime. Glavni generator dobre atmosfere počiva na stalnom verbalnom prepucavanju likova, koji se od nepoverljive gomile koju labavo vežu zajednički, klimavi interesi, polako transformišu u dopadljivu ekipu otpadnika koja će pokušati da preživi smrtonosne izazove Pandore. Njihovi odnosi će izgledno biti produbljeni u nastavku sage. Specifična atmosfera prašnjavog tehno-vesterna okupanog jarkim bojama se podrazumeva, a zbog avanturističkog karaktera igre sve neodoljivo podseća i na kultni LucasArtsov Full Throttle, što je dodatni plus (naročito dinamična završnica sa jurnjavom u Mad Max stilu).

Sistem odluka i posledica koji donosi najavljena grananja radnje u nastavku sezone čini se da ovde funkcioniše suštinski u mnogo većoj meri nego do sada u sličnim igrama, jer neke odluke nepovratno menjaju tok igranja, odnosno sudbine određenih likova. Ipak, radnja se u velikoj meri odvija na definisan način od kojeg nema previše odstupanja, ali mnogobrojne odluke koje se očekuju od vas deluju kao da će na različite načine dodatno razviti odnose između likova (u zavisnosti od toga da li u izborima pokazujete lojalnost, prevrtljivost, nesmotrenost, određenu dozu ili odsustvo takta i slično). Mikronovine koje epizoda donosi odnose se na Risovu sposobnost skeniranja okruženja putem mehaničkog oka (što donosi duhovite opise predmeta i likova), odnosno Sašinog raspolaganja novcem, kojim je moguće finansiranje aktivnosti i kupovina predmeta.

Aplauze zaslužuje i odlična, ambijentalno-kaubojska muzika, koja verno prati dešavanja na ekranu.

Zamerke i propusti su nalik onima iz ranijih Telltaleovih licenciranih naslova, ali u donekle blažoj formi. Akcioni momenti su zabavniji i bolje integrisani u priču, ograničeno istraživanje lokacija donosi pomenute zabavnije opise, a činjenica da su junaci igre gomila nesposobnjakovića, prevaranata, lopuža i drugih misfitsa takođe čini svaki razgovor ili interakciju među njima daleko zanimljivijom i nepredvidivom. Sporadične i jednostavne radnje i postupci likova su nepotrebni i nije jasno zbog čega nisu odrađeni standardno kroz sinematike („drži taster da napraviš pet koraka” i slično). Jedina zaista živcirajuća stvar je ograničeno vreme za odgovore u dijalozima, jer često ne ostavlja dovoljno prostora da na zadovoljavajući način proučite date opcije, analizirate situaciju i odgovorite na način koji najbolje pristaje karakteru lika kojeg vodite.

Tehnički aspekti igre varijaju od solidnog do izvanrednog. Grafika i Telltalesov engine implementirani su na način koji ide pod ruku sa vizuelnim stilom iz originalnih igara, i koji, bez obzira na ograničenja, uspeva da na zadovoljavajući način prikaže emocije, namere, govor tela i druge bitne karakteristike likova tokom dijaloga ili drugih akcija (mada manjak detalja, siromašne teksture, ograničena animacija i slično neretko pomaljaju svoju ružnu glavu). Sa druge strane, vanserijski zvuk i glasovi likova se podrazumevaju, i igru, kao i ranije, krasi nesmetano i realistično smenjivanje sagovornika – svi oni suptilni momenti koji razgovor između dva živa bića čine uverljivim. Poseban osvrt i spontane aplauze zaslužuje i odlična, ambijentalno-kaubojska muzika, koja verno prati mirnije deonice u priči, odnosno uzbudljivije momente na ekranu.

Aleksandar DINIĆ

 
Dragon Age: Inquisition
The Witcher Adventure Game
Never Alone (Kisima Innitchuna)
Escape Dead Island
Game of Thrones: Episode 1 – Iron from Ice
Warmachine Tactics
The Talos Principle
Tales from the Borderlands: Episode 1 – Zer0 Sum
Šta mislite o ovom tekstu?
Company of Heroes 2: Ardennes Assault
Dead State
Lara Croft and the Temple of Osiris
The Crew
Death Skid Marks
Warhammer 40K: Armageddon
Cannon Brawl
Randal’s Monday
Qora
Outland
The Golf Club
Fable Anniversary

Platforma:
PC, PS3, PS4, Xbox One, Xbox 360, Playstation Vita
Potrebno:
Intel Pentium 4 2,0 GHz/AMD Athlon XP 1700+, 3 GB RAM, NVidia GeForce 205/ATI Radeon HD 4650
Poželjno:
Intel Core 2 Duo E4600 2,4 GHz/AMD 5050e Dual Core, 3 GB RAM, NVidia GeForce GT 130/ATI Radeon HD 4650
PEGI:
18
Veličina:
1,8 GB
Adresa:
www .telltalegames .com /talesfromtheborderlands /

86
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera