PRIMENA<>
122014<><>

Misija Rosetta

Hvatanje komete

Nakon putovanja od deset godina i više od šest milijardi pređenih kilometara, svemirska sonda Rosetta je uspešno stigla na svoj cilj – u orbitu komete

Voda je osnova života. Voda prekriva dve trećine površine naše planete i čini dve trećine organizma svakog od nas. Ipak, aktuelni model nastanka naše planete ne pruža zadovoljavajuće objašnjenje o tome otkud toliko vode na Zemlji. Glavni osumnjičeni su upravo komete, objekti koji putuju oko našeg sistema nepravilnim, izduženim putanjama i sastoje se pretežno od smrznute vode. Sem toga, brojni naučnici vole da pokreću rasprave o panspermiji, teoriji da komponente za život postoje u svuda u svemiru i da ih kroz kosmos rasejavaju opet tela sa neregularnim putanjama – meteroidi, asteroidi, planetoidi i komete.

Halej

Najpoznatija kometa je svakako Halejeva koja se približava unutrašnjosti našeg sistema svakih 75 godina. Halejeva kometa se poslednji put približila Suncu i bila vidljiva na noćnom nebu davne 1986. godine. Tada je čak osam sondi (kao i posada Sojuza T-15) uradilo sva moguća merenja i snimanja komete. To su bile misija Giotto Evropske svemirske agencije, zatim zajednički projekti SSSR-a i Francuske Vega 1 i Vega 2, japanski Suisei i Sakigake, američki Pioneer 7 i Pioneer Venus Orbiter, kao i zajednički projekat NASA i ESA International Cometary Explorer.

Od svih navedenih misija, najbliže samoj Halejevoj kometi prišao je upravo evropski Giotto (na 596 kilometara) i napravio do tada prve snimke jezgra komete i najdetaljnija merenja do tada. Na osnovu tih podataka unapređeno je shvatanje ovih nebeskih tela, ali je i naglašena potreba za novim i detaljnijim merenjima. Zajedničke misije ESA i NASA za put do kometa i povratak sa uzetim materijalom pokazale su se kao preskupe i početkom devedesetih godina prošlog veka su napuštene. Stručnjaci iz ESA bacili su se u potragu za alternativnim rešenjima i ono se vremenom nametnulo samo – poslati sondu do komete sa dovoljno instrumenata da se testiranje obavi na licu mesta kako povratak na Zemlju sa uzorcima ne bi bio potreban. ESA je odobrila pokretanje samostalne misije Rosetta u novembru 1993. godine.

Poletanje i „praćka”

Tokom prvih godina novog milenijuma pedeset kompanija iz 14 evropskih zemalja i SAD napravili su neophodne instrumente za ovu misiju i oni su sklopljeni u sondu i lender. Misija Rosetta trebalo je da započne 12. januara 2003. godine kako bi se 2011. godine srela sa kometom 46P/Virtanen, ali je taj plan napušten zbog otklanjanja kvara na raketi nosaču tipa Ariane 5 tokom prethodnog lansiranja. U okviru priprema, svemirski teleskop Hubble napravio je detaljne snimke ove komete na osnovu kojih je napravljen kompjuterski model mogućeg oblika same komete i potencijalnih mesta za sletanje. Nakon otklanjanja kvara, prilagođavanja rakete za težinu sonde koja je ispala veća od očekivane i promene cilja u kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko misija Rosetta započela je lansiranjem iz svemirskog centra u Kourou u Francuskoj Gvajani drugog marta 2004. godine.

Da bi uspela da uhvati kometu koja se kreće brzinom od oko 67.700 km/h (18,8 kilometara u sekundi!), sonda Rosetta je i sama morala da razvije tako veliku brzinu i da joj se putanja usaglasi sa onom koju ima 67P. To je postignuto takozvanim metodom gravitacione praćke kada jedan objekt koristi gravitaciono polje drugog kosmičkog tela da promeni kurs i poveća brzinu. Ovaj manevar je osmišljen i prvi put upotrebljen tokom misije Mariner 10 1974. godine. Rosetta je ovaj manevar izvela čak četiri puta.

Prvo je iskorišćeno proletanje pored same Zemlje, u martu 2005. godine (12 meseci nakon lansiranja). Zatim, krajem februara 2007. godine, sonda je prošla veoma blizu (na 250 km) Marsa prilikom čega je dodatno ubrzala i korigovala kurs. Pošto je tokom tog manevra sonda morala da 15 minuta bude u senci crvene planete, stavljena je u pasivni režim, bez mogućnosti komunikacije sa Zemljom i uz trošenje energije iz rezervnih baterija koje nisu predviđene za tu upotrebu. Ova „kocka od milijardu evra” se isplatila i manevar je uspešno izveden uz pravljenje kvalitetnih snimanja i merenja samog Marsa. Treće ubrzanje i korekcija kursa obavljeni su ponovo oko Zemlje u novembru 2007. godine. Petog septembra 2008. godine Rosetta je proletela na 800 km pored asteroida 2867 Šteins brzinom od oko 31.000 km/h. Tom prilikom nije bilo ubrzanja već je poznata putanja ovog asteroida iskorišćena za aktivnu korekciju kursa sonde putem mlaznica. Četvrto i poslednje ubrzanje obavljeno je ponovo oko Zemlje, 12. novembra 2009. godine nakon čega je prvi sledeći značajan manevar bio tek u maju ove godine – kočenje mlaznicama da bi se brzina uskladila sa onom koju ima kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Tom prilikom je brzina sonde Rosetta smanjena za oko 2800 km/h. Od juna 2011. godine do ovog januara sonda je bila u stanju hibernacije radi štednje energije.

67P/Čurjumov -Gerasimenko

Kontakt sa kometom Čurjumov-Gerasimenko ostvaren je u avgustu ove godine nakon što je Rosetta prevalila više od 6,4 milijardi kilometara! Posle više specifičnih trouglastih manevara oko komete, Rosetta je ušla u orbitu jezgra 67P 10. septembra na udaljenosti od oko 30 km. Ovo je dodatno impresivno usled činjenice da radio signalu za komunikaciju između sonde i kontrolnog centra treba preko 25 minuta da prevali više od pola milijarde kilometara koji dele Zemlju i sondu Rosetta. Za vreme orbitalnih manevara, instrumenti sonde su već vršili precizna snimanja jezgra, između ostalog radi otkrivanja potencijalnih lokacija za sletanje lendera Philae (File).

Sama kometa 67P otkrivena je još u oktobru 1969. godine kada je Klim Ivanovič Čurjumov detaljnim pregledanjem fotografija komete 32P/Comas Sola, koje je mesec dana ranije napravila Svetlana Ivanovna Gerasimenko na Institutu za astrofiziku u Alma-Ati. Sama kometa je nepravilnog oblika, najvećeg prečnika oko 4,3 km i na svom putovanju oko Sunca, koje obavi na svakih 6,45 godina, dostiže brzinu i do 135.000 km/h.

Philae

Dvanaestog novembra, nakon putovanja od 3907 dana i 6,4 milijarde pređenih kilometara, Rosetta je iz stacionarne orbite sa 22,5 km visine od komete ispustila lender Philae da se gravitacijom komete, brzinom od 1 m/s spusti do površine. Naredba za sletanje je izdata iako je utvrđeno da je površina komete nepravilnija nego što je planirano, kao i da glavna mlaznica na lenderu ne radi, pa će usled toga biti otežano pričvršćivanje za površinu. Naime, zbog toga što je gravitacija 67P 10.000 puta slabija od one na Zemlji, lender koji je kod kuće bio težak 100 kilograma na površini komete efektivno teži tek jedan gram.

Zbog svih navedenih okolnosti sletanje nije prošlo idealno. Nakon prvog dodirivanja površine 67P, u četiri sata popodne po Griniču, Philae je odskočio skoro kilometar u vis, da bi se dva sata kasnije spustio, izveo još jedan manji skok od sedam minuta i konačno se smirio na površini, 1 km dalje od planiranog mesta. Problem je iskrsao kada se utvrdilo da je Philaeova finalna pozicija iskošena i u senci tako da njegove solarne ćelije ne dobijaju dovoljno sunca za duži rad. Ipak, lender je dizajniran tako da najbitnija testiranja obavi za manje od tri dana i opremljen sa dovoljno baterija da to uradi u datom roku.

Trideset šest minuta nakon ponoći petnaestog novembra kontakt sa lenderom Philae je izgubljen. Do tog trenutka, lenderovi instrumenti su uspešno obavili više od četiri petine planiranih analiza i poslali rezultate ka Zemlji.

Još godinu dana

Iako je Philae završio svoju misiju ranije nego što je planirano, sonda Rosetta je i dalje u orbiti komete, na oko pola milijarde kilometara od nas, i nastavlja svoju misiju – da posmatra, prati i meri promene komete 67P koje postaju sve burnije dok ona nastavlja da se približava Suncu. Kometa će Suncu biti najbliža u avgustu sledeće godina, nakon čega kreće nazad put spoljašnjosti Solarnog sistema. Kako je planirani radni vek sonde Rosetta dvanaest godina, ona bi trebalo da nastavi da prati i izučava kometu bar do decembra sledeće godine kada se zvanični deo ove misije završava.

Dragan KOSOVAC

 
 TRŽIŠTE
Strategija Jedinstvenog Microsofta

 PRIMENA
Misija Rosetta
Šta mislite o ovom tekstu?

 NA LICU MESTA
Web Summit 2014, Dablin, 4-6. novembar
Toshiba akcija pošumljavanja, NP Tara, oktobar-novembar
Konferencija o e-Upravi, Beograd, 25.novembar

 KOMPJUTERI I FILM
The Hobbit
Exodus: Gods and Kings
Big Hero 6
Night at the Museum
Filmovi, ukratko

 DOMAĆA SCENA
Predstavljamo: PSTech

 SITNA CREVCA
Mačak Ervin u svetu kvantnih kompjutera

 VREMENSKA MAŠINA
Da li bi ga majka prepoznala?

 PRST NA ČELO
Raskid javnih ličnosti

 GOST KOLUMNISTA
Ingeborg OFSTHUS

Anatomija komete

Svaka kometa sastoji se iz tri specifična dela. Jezgro je osnova komete, gromada zaleđene vode i ugljen-dioksida puna čađi i prašine. Veliki broj kometa u našem sistemu (njih nekoliko milijardi) nastao je tokom formiranja sistema pre 5 do 4,5 milijardi godina. Koma (grč. kosa) je magličasti omotač jezgra koji se sastoji, kao sama kometa, pretežno od vode i prašine, a nastaje usled otpuštanja materijala sa komete zbog otapanja jezgra kako se kometa približava Suncu. Repovi komete nastaju pod dejstvom solarnih vetrova na komu. Zato su repovi (odvojeni rep za prašinu i za gas) uvek okrenuti od Sunca. Nakon što se kometa približi Suncu bliže od orbite Marsa (gde su solarni vetrovi jači), koma se smanjuje, a repovi rastu. Koma i repovi su razlog zašto su komete vidljive na noćnom nebu – prašina reflektuje Sunčevu svetlost, a gas svetli usled jonizacije.

Rosetta

Svemirska sonda Rosetta dizajnirana je sa centralnim, pravougaonim telom (2,8m x 2,1m x 2,0m) i dva solarna panela dužine 14 metara i ukupne površine od 64 m2. Ukupna dužina sonde je 32 metra.
Sama Rosetta na sebi ima 11 instrumenata:
ALICE: Minijaturni ultraljubičasti spektrograf ima namenu da otkrije sadržaj plemenitih gasova u jezgru komete i proceni temperaturu okoline u trenutku nastanka komete.
OSIRIS: Optical, Spectroscopic, and Infrared Remote Imaging System (sistem za spektroskopsko snimanje na daljinu u vidljivom i infracrvenom spektru) je sistem kamere od 4 Mpx sa dva sočiva (140 i 700mm) za spektroskopiju komete iz orbite.
VIRTIS: Visible and Infrared Thermal Imaging Spectrometer (termalni spektrometar u vidljivom i infracrvenom opsegu) služi za praćenje hemijskih elemenata u komi komete.
MIRO: Microwave Instrument for the Rosetta Orbiter (mikrotalasni instrument Rosetta orbitera) meri putem mikrotalasa prisustvo i temperaturu vode, amonijaka i ugljen-dioksida.
CONSERT: COmet Nucleus Sounding Experiment by Radiowave Transmission (sondiranje jezgra komete transmisijom radio-zračenja) izučava unutrašnju strukturu jezgra komete u saradnji sa Rosettinim lenderom Philae.
RSI: Radio Science Investigation (naučno istraživanje radio-talasima) koristi komunikacioni sistem sonde za skeniranje kome i jezgra komete radio talasima.
ROSINA: Rosetta Orbiter Spectrometer for Ion and Neutral Analysis (spektrometar Rosetta orbitera za analizu jona i neutralnih molekula) je kombinovani instrument koji sadrži maseni spektrometar sa dva fokusa (DFMS) i maseni spektrometar vremena leta tipa reflektron (RTOF). DFMS je spektrometar visoke rezolucije koji može da razlikuje male molekule do veličine od 300 jedinica atomske mase. RTOF je osetljivi detektor neutralnih molekula i jona.
MIDAS: Micro-Imaging Dust Analysis System (sistem za analizu prašine mikro snimanjem). Atomski mikroskop visoke rezolucije za analizu čestica prašine uzetih iz kome.
COSIMA: Cometary Secondary Ion Mass Analyser (sekundarni jonski maseni spektrometar za analizu kome) analizira sastav prašine iz kome masenom spektrometrijom pomoću jona indijuma. Detektuje molekule do 6500 jedinica atomske mase.
GIADA: Grain Impact Analyser and Dust Accumulator (Analizator udara zrna i sakupljač prašine) je sistem za optičko praćenje čestica prašine iz kome pri udaru u pripremljenu podlogu (presek, momenat, brzina i masa).
RPC: Rosetta Plasma Consortium (Rossetin konzorcijum za plazmu) je skup od pet instrumenata za analizu plazme oko komete: Ion Composition Analyser (analizator jonskog sastava), Ion and Electron Sensor (detektor jona i elektrona), Langmuir Probe (Langmuirova sonda), Fluxgate Magnetometer (merač promene magnetnog fluksa) i Mutual Impedance Probe (zajednički impedansni merač, prati brzinu, temperaturu i gustinu plazme).

Philae
Lender Philae na sebi nosi deset sistema za analizu komete:
APXS: Alpha Proton X-ray Spectrometer (spektrometar koji detektuje alfa čestice, protone i rendgensko zračenje) služi za analizu hemijskog sastava tla komete i njegovo potencijalno menjanje dok se kometa približava Suncu.
CIVA: Comet Nucleus Infrared and Visible Analyser (analizator jezgra komete u infracrvenom i vidljivom spektru) sastoji se od šest mikrokamera koje snimaju površinu komete i sastavljaju panoramske slike.
CONSERT: COmet Nucleus Sounding Experiment by Radiowave Transmission (sondiranje jezgra komete transmisijom radio-zračenja) namenjen je za izučavanje unutrašnje strukture jezgra komete u saradnji sa orbiterom Rosetta.
COSAC: The COmetary SAmpling and Composition experiment (sistem za uzimanje uzoraka i određivanje sastava) služi za otkrivanje i identifikaciju kompleksnih organskih molekula.
PTOLEMY: Analizator gasa Ptolomej koristi protokol MODULUS (metode za određivanje i razumevanje lakih elemenata na osnovu sastava dokazano stabilnih izotopa) za izučavanje geohemije lakih elemenata na kometi (vodonik, ugljenik, azot i kiseonik).
MUPUS: MUlti-PUrpose Sensors for Surface and Sub-Surface Science (višenamenski senzori za izučavanje površine i potpovršinskog materijala) služi za širok spektar testiranja površine komete i slojeva tla neposredno ispod nje.
ROLIS: Rosetta Lander Imaging System (sistem za slikanje Rosettinog landera) su kamere visoke rezolucije za pravljenje detaljnih fotografija mesta sletanja.
ROMAP: Rosetta Lander Magnetometer and Plasma Monitor (magnetometar i detektor plazme) izučava magnetno polje komete i prisustvo plazme oko nje.
SD2: Sampling, Drilling and Distribution Subsystem (podsistem za bušenje, uzimanje i distribuciju uzoraka) buši do 23 cm u dubinu komete i dostavlja uzeti materijal do drugih instrumenata na analizu.
SESAME: Surface Electric Sounding and Acoustic Monitoring Experiment (uređaj za električno sondiranje i akustično praćenje površine) prati električne i mehaničke parametre komete.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera