TEST DRIVE<>
112014<><>

Samsung Xpress C1810W

Bežični laser

Integracija pametnih telefona u svakodnevno poslovanje je iz dana u dan sve veća. Bilo da se radi o pristupu elektronskoj pošti ili namenskom web portalu koji je povezan na zajedničku bazu podataka, pametni mobilni telefon postaje sve više nezamenjiva alatka u modernom poslovnom životu. Uopšte ne čudi što proizvođači i onog hardvera koji tradicionalno nema mnogo dodira sa telefonima takođe pokušavaju da svoje uređaje učine pogodnijim za rad u sprezi sa modernim mobilnim tehnologijama. Jedan od takvih uređaja je i novi Samsungov kolorni laserski štampač oznake Xpress C1810W.

Na prvi pogled nema puno stvari koje bi ga razlikovale od dosadašnjih Samsungovih štampača, a monotoni dizajn i solidan gabarit su ono što i očekujemo od jednog uređaja ove vrste. Međutim, ispod neugledne maske krije se glavni marketinški adut ovog printera, Wi-Fi podrška i to kako u klasičnoj izvedbi tako i u Direct standardu koji podrazumeva direktnu vezu između štampača i kompatibilnog uređaja. To u praksi znači da se sa odgovarajućim mobilnim telefonom i tabletom možete direktno povezati na Xpress C1810W i odštampati željeni dokument. Za one koji poseduju naprednije mobilne telefone tu je i NFC podrška koja ceo proces povezivanja sa štampačem dodatno ubrzava i čini jednostavnijim. I ne samo to, podržan je i Google Cloud Print servis koji omogućava da ovaj uređaj povežete na svoj Google nalog i štampate čak i kada niste u blizini štampača putem internet veze. Naravno, i tradicionalni metodi povezivanja su i dalje prisutni te je tu kako USB 2.0 konektor tako i Ethernet port za povezivanje na lokalnu žičnu mrežu. Iako je ekran relativno mali, navigacija i podešavanje parametara štampe i mreže se odvija veoma jednostavno, a tu je čak i WPS taster za olakšano povezivanje na mrežu. Ipak, uzevši u obzir sigurnosne nedostatke koje donosi korišćenje WPS-a na ruteru, umesto naprednijih metoda zaštite, ne bismo savetovali da ovu funkciju koristite.

Sa tehničkog aspekta, Samsung se može pohvaliti rezolucijom od čak 9600 x 600 tpi, mada, uzevši u obzir dobijene rezultate, pre se radi o marketingu i interpolaciji nego opipljivom napretku u odnosu na konkurenciju. To svakako ne znači da je kvalitet otiska koji Xpress C1810W loš, ali prosto nije ništa bolji od starijih generacija printera maksimalne rezolucije 2400 x 600 tpi. Naravno, treba uzeti u obzir to da se radi o laserskom uređaju, te je njegova primarna namena štampa brošura, lifleta i grafikona, a ne fotografija koje pokrivaju celu stranu, gde bi nejednako pokrivanje bojom kao potecijalna mana laserske tehnologije moglo doći do izražaja.

Kada je brzina štampe u pitanju, deklarisanih 19 strana u minuti je moguće postići tek u drugom minutu štampe, i to pri korićenju nižeg kvaliteta štampe, tj. niže rezolucije. Pored broja strana u minuti, bitno je navesti da se prva strana dobija za solidnih 16 sekundi i da nema dosadnih kalibracija boja pri svakom startovanju uređaja, što dobijanje kopija iz „hladnog starta” čini relativno bezbolnim iskustvom. Fioka za papir je standardnog kapaciteta od 250 lista papira, ali kao manu bismo naveli integraciju ručnog ulagača papira u kasetni prostor, tako da je potrebno otvoriti kasetu kako bi se ubacio nestandardni tip papira.

Cena potrošnog materijala je očekivano visoka: originalni kertridži koštaju oko 85 evra po boji, a ima ih, naravno, četiri. One koji žele da uštede će obradovati činjenica da se koriste identični kertridži viđeni u modelu CLP-470, tako je da za upola manje novca moguće kupiti neoriginalne („kompatibilne”) kertridže i time ostvariti značajnu uštedu. Što se kapaciteta tiče, crni kertridž pruža 2500 otisaka dok kolorni daju nešto skromnijih 1800 strana A4 formata standardne pokrivenosti. Uzevši u obzir cene potrošnog materijala i njihov kapacitet dolazimo do podatka da otisak staje oko 17 dinara, što i ne možemo smatrati povoljnim. Korišćenje neoriginalnih tonera duplo smanjuje cenu otiska, ali potencijalno nosi probleme sa garancijom na uređaj, kao i često nekonzistentan kvalitet otiska, ali je sve to ipak daleko prihvatljivije sa ekonomskog stanovišta.

Samsung Xpress C1810W se još uvek nije pojavio u našim prodavnicama, a njegova cena u Evropi se kreće oko 230 evra, što smatramo da je adekvatno ponuđenim mogućnostima. Kada je u pitanju duži period eksploatacije, treba računati da popravke ovog štampača zapravo i nema, jer takozvana transfer traka, element koji služi da prenese sliku na papir, ne postoji kao rezervni deo i nije ni predviđena njena zamena, tj. uređaj je predviđen da se koristi „dok ne stane”, i da se tada jednostavno zameni novim.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
DJI Phantom 2 Vision+
AMD A10-7800
Kingston HyperX Fury
Kingston SSDNow V310 960 GB
Antec P280 i P183 V3
Samsung Xpress C1810W
Šta mislite o ovom tekstu?
LC-Power LC-25U3-Shockproof
Logitech K830
Freecom Tough Speaker
Asus RoG Swift PG278Q
BenQ XL2411Z
Dell U2315Z
ViewSonic VX2880ml
HP Pavilion 15z Beats Special Edition Touch
Toshiba Satellite L50-B-11D
Asus N751JK
Instar IN-2908 i IN-7011HD
Fitbit Flex i Fitbit One

Rezolucija štampe:
9600 x 600 tpi
Konekcija:
USB 2.0, Ethernet, Wi-Fi, Wi-Fi Direct
Ostalo:
mobilna štampa, NFC
Proizvođač:
Samsung
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera