TEST DRIVE<>
112014<><>

Antec P280 i P183 V3

Fejslift P serije

Antecova Performance serija je od svoje pojave predstavljala familiju ozbiljnih, trezvenih i, je li, profesionalnih kućišta namenjenu korisnicima koji traže kvalitet i opcije za povezivanje i proširivanje, a pri tom žele da kućište ne izgleda kao čudovište sa milion svetlećih ventilatora namenjeno adolescentima. Testirali smo dva nova modela P serije, od kojih je jedan nov, a drugi predstavlja novu verziju starog i cenjenog P183, čiji je prednji panel osvežen USB 3.0 konektorima u skladu sa vremenom.

Počećemo od „novog” modela P280, Midi Tower kućišta većih dimenzija (Allmost-Big-Tower) izrađenog od kvalitetnog i čvrstog čeličnog lima, sa mat „hrapavim” finišom. Postoje četiri verzije P280: verzija crne boje, bele boje, kao i varijanta obe verzije sa „prozorom” na bočnoj stranici. U skladu sa imidžom P serije, prednja strana kućišta, koja je jedini deo izrađen od (kvalitetne) plastike, sadrži vrata. Vrata pokriva lim sa „gun metal” finišom, dok unutrašnju stranu prekriva zvučna izolacija. Nažalost, na ostatku kućišta nije primenjen ovaj materijal, ali su bočne stranice izrađene kombinacijom debelog lima i polikarbonata što bi trebalo da pomogne smanjenju buke. Iako su vrata izrađena od kvalitetne plastike, mehanizam koji ih drži deluje kao da ne bi izdržao nekoliko slučajnih „šamara” po otvorenim vratima. Iza vrata, nalazi se odvojiv filter za vazduh, za dva ventilatora prečnika 12 cm (koji se kupuju odvojeno), otvori za tri uređaja od 5,25 inča. Panel sa konektorima sadrži dva USB 2.0 i dva USB 3.0 porta, kao i audio konektore za slušalice i mikrofon. Tasteri za uključivanje i reset nalaze se na gornjoj strani i daleko su ubedljiviji i kvalitetniji nego na modelu Nineteen Hundred (SK 8/2014). Na gornjoj strani nalaze se otvori za dva ventilatora prečnika 12 cm. Unutrašnji prostor je izdašan, kućište podržava standarde veličina ploča do XL-ATX, pa nećete imati problema da smestite i najveće (ne-serverske) ploče. Dugačka napajanja takođe će stati bez problema, a prostor za napajanje ima i sopstveni filter za vazduh, koji se izvlači na bočnu stranu, čime je omogućeno lako čišćenje, bez potrebe okretanja kućišta. Za sklanjanje kablova ostavljeno je mnoštvo otvora, kao i 3 cm prostora između bočne stranice i nosača matične ploče. Na nosaču matične ploče nalazi se veliki otvor koji će omogućiti zamenu hladnjaka i sa najbizarnijim backplateom. Kada već pominjemo hladnjake, maksimalna visina „tornja” za rashlađivanje vaše zveri u P280 iznosi 180 mm. Grafičke karte mogu da se baškare sa prostorom od 34 cm, koji se može dodatno produžiti uklanjanjem dela nosača kaveza za hard-diskove (druga strana je zanitovana za konstrukciju). Do šest uređaja od 2,5 ili 3,5 inča mogu se smestiti u „šrafless” fioke. Između „kaveza” i prostora za tri 5,25-inčna uređaja, našlo se mesta za još dva 2,5-inčna uređaja, pa vam neće zafaliti skladišnog prostora. Opcije za hlađenje nisu preterane, ali su, s obzirom na seriju kojoj P280 pripada i ciljanu publiku u koju ne spadaju OC bolesnici, sasvim adekvatne. Pomenuli smo već ventilatore na gornjoj (dva), kao i zadnjoj strani, čiju brzinu, kao i na mnogim Antec modelima možete kontrolisati sa zadnje strane putem „Hi/Low” prekidača. Ovim ventilatorima mogu se dodati još dve „dvanaestice” napred. Iako je vodeno hlađenje na ovom kućištu izvodljivo, njegova namena i samim tim dizajn ograničavaju upotrebljivost.

P183 je model koji se pojavio 2009. godine i verzija koju smo mi imali na testu sa sufiksom V3 predstavlja isto kućište, sa izmenjenim I/O panelom koji sada sadrži tri USB 3.0 porta i audio konektore. Međutim, to što se radi o starom kućištu ne predstavlja nikakav problem, budući da je P183 vrhunsko kućište danas kao što je bilo i pre pet godina. Iako P280 već ostavlja utisak kvaliteta, njegov stariji rođak je još ubedljiviji i dokazuje da su se „nekada stvari pravile da traju!”. Konstrukcija i završna obrada su na veoma visokom nivou, lim od kog je izrađena konstrukcija finiširan je sivom bojom (ponovo kao u stara dobra vremena), dok spoljašnjost (crna) ima hrapav finiš, uz „gun metal” limove na vratima i bočnim stranama, koji uz stilizovanu prednju masku podižu eleganciju ovog modela. Detalji kao što su vratanca za pristup prednjim ventilatorima (opcioni) ili pojedinačni „šrafless” poklopci, koji pokrivaju mesta za 5,25-inčne uređaje, ostavljaju utisak kvalitetnog i dobro osmišljenog proizvoda. Iako su dimenzije slične modelu P280, unutrašnjeg prostora ima manje. P183 je podeljen u dve zone: „glavnu” gde se nalazi prostor za ploču, 5,25-inčne uređaje i jedan kavez za hard-diskove, i drugu, za napajanje i još jedan kavez za diskove. Kavezi su fiksirani šrafovima, ali se mogu ukloniti po potrebi. Maksimalni kapacitet kaveza je šest uređaja od 2,5 ili 3,5 inča, dok se još jedan 3,5-inčni uređaj može smestiti u prostor između njih. Kako se radi o nešto starijem modelu, moguće je ugraditi do četiri 5,25-inčna uređaja. Grafičke karte imaju nešto manje prostora nego na P280, „samo” 300 mm, što možete proširiti uklanjanjem jednog od kaveza za hard-diskove. Prostor za procesorske hladnjake otprilike odgovara prethodno opisanom modelu (180 mm, +/- 2 mm), kao i veliki otvor za backplate, dok je prostor za sakrivanje veoma skroman. P183 V3 isporučuje se sa dva ventilatora prečnika 120 mm (gore i nazad), sa ostavljenom opcijom za još dva (prednja) iza vrata. Ugrađeni ventilatori su „stari” kao i kućište „”, pa imaju prekidač za kontrolu obrtaja sa tri položaja.

Testirani modeli su kvalitetna (naročito P183 V3) kućišta, namenjeni specifičnom profilu kupca, kojima treba kvalitetan oklop za njihov tih računar/radnu stanicu za profesionalne potrebe, ograničeno (uslovno) hlađenje u ovakvim situacijama nije veliki problem. Sa druge strane cene su veoma visoke i iznose 130 (P280), odnosno 145 evra (P183 V3). U tom cenovnom rangu konkurencija je veoma jaka i testirani modeli bi mogli da imaju maksimalan broj ventilatora i punu zvučnu izolaciju.

Danilo LUKINOVIĆ

 
DJI Phantom 2 Vision+
AMD A10-7800
Kingston HyperX Fury
Kingston SSDNow V310 960 GB
Antec P280 i P183 V3
Šta mislite o ovom tekstu?
Samsung Xpress C1810W
LC-Power LC-25U3-Shockproof
Logitech K830
Freecom Tough Speaker
Asus RoG Swift PG278Q
BenQ XL2411Z
Dell U2315Z
ViewSonic VX2880ml
HP Pavilion 15z Beats Special Edition Touch
Toshiba Satellite L50-B-11D
Asus N751JK
Instar IN-2908 i IN-7011HD
Fitbit Flex i Fitbit One

Antec P280
Osnovno:
3 x 5,25 inča, 6 x 3,5 inča, 8 x 2,5 inča (maks.), 2 x USB 2.0, 2 x USB 3.0, audio konektori
Hlađenje:
3 x 12 cm, opciono još 2 x 12 cm

Antec P183 V3
Osnovno:
4 x 5,25 inča, 7 x 3,5 inča ili 6 x 2,5 inča, 3 x USB 3.0, audio konektori
Hlađenje:
2 x 12 cm, opciono još 2 x 12 cm
Proizvođač:
Antec
Kontakt:
MID9
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera