PHONE ZONE<>
112014<><>

DOF Calculator

Fotografija polako postaje hobi dostupan sve većem broju ljudi. Međutim, kad malo splasne početna znatiželja, isprobaju se neke zanimljive mogućnosti i malo eksperimentiše s filterima, većina digne ruke i vrati se zabavnom slikanju fotografija s letovanja, selfija i slično.

Međutim, ukoliko spadate u one druge koji su se u tom procesu ozbiljnije zainteresovali za svet fotografije, uskoro ćete otkriti da nema dobrog rada bez solidnog teorijskog znanja. Potrebno je upoznati se s mnogo pojmova koji možda u početku zvuče zastrašujuće: blenda, ekspozicija, ISO... a onda naučiti i mogućnosti foto-aparata koji koristite. Srećom, postoje neke aplikacije koje vam mogu donekle olakšati praktičan rad.

Jedna od takvih je i DOF Calculator: programčić koji pomaže u izračunavanju hiperfokalne udaljenosti (oštra zona ispred i iza tačke ili ravni izoštravanja – korisno pri slikanju pejzaža), najbliže i najdalje fokusne tačke i dubine polja (Depth of Field – DOF).

Dubina polja je zapravo deo slike koji je prihvatljivo oštriji od pozadine do prvog plana. Ona zavisi od nekoliko faktora, a najvažniji od njih je otvor blende. Što je otvor blende širi, dubina polja je manja. Promena otvora blende direktno utiče na ekspoziciju, pa je neophodno usaglasiti i brzinu shuttera ili ISO vrednosti (ili izabrati aperture priority mod na aparatu). Nekad ćete jednostavno želeti savršenu fotografiju, a nekad i da napravite neki eksperiment s dubinom polja (na primer, da dobijete zamućenu pozadinu, tzv. bokeh, ili da iz umetničkih razloga pomerite fokus na drugi plan slike), a bukvalno sve to zahteva određeno teorijsko znanje ili popriličnu dozu eksperimentisanja dok ne pohvatate sve konce.

DOF Calculator će vam sve to olakšati jer je namenjen upravo izračunavanju dubine polja uz različite parametre. Quick Mode vam omogućava da izaberete uobičajene postavke pomoću padajućih menija. Ukoliko pak želite više kontrole, tu je i režim Manual, daleko fleksibilniji, ali namenjen nešto stručnijim korisnicima. Reverse Mode podrazumeva unos fokusnih tačaka (Near Focus i Far Focus) i izračunavanje svih mogućnih kombinacija žižne daljine i otvora blende da bi se postigle unete vrednosti. Konačno, Aperture Mode omogućava korisniku da izabere foto-aparat, žižnu daljinu i udaljenost subjekta i potom izračunava dobijenu dubinu polja u zavisnosti od svih vrednosti otvora blende. Tu su i dve Custom opcije, to jest mogućnosti da korisnik sâm unese podešavanja i sačuva ih. Postoji i opcija za unos telekonvertora i automatsko ispravljanje žižne daljine i otvora blende.

Aplikacija podržava više od dvesta modela foto-aparata svih poznatih proizvođača.

Jovana KUZMANOVIĆ

 
Runbo X5, X6 i Q5
Samsung Galaxy Note 4
LG G3 S
LG G Pad 10.1
Samsung Galaxy Alpha
Apple iPhone 6 i 6 Plus
DOF Calculator
Šta mislite o ovom tekstu?
iRig Recorder
Framelapse
Nokia HERE Maps
Notific
Wallet
Logo Designer, Creator...

Platforma:
Android
Veličina:
1,4 MB
Cena:
Besplatno
Adresa:
play .google .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera