LAKI PINGVINI<>
112014<><>

cmus 2.6

A sada nešto potpuno drugačije

Korisnici Linuxa se često bore protiv ustaljenog mišljenja neupućenih da je Linux samo rad u konzoli. Iako je ovo 2014. godina, i svi vole da imaju lep GUI kod programa koje koriste, nekada je brže i jednostavnije koristiti konzolu i tastaturu, a ne miš. Pored korišćenja shella i nekih alata, u konzoli možete koristiti i brojne programe za svakodnevnu upotrebu. Ovog puta ćemo vam opisati konzolni muzički plejer pod imenom cmus.

Instalacija vam neće biti problem jer se program nalazi u repozitorijumima većine distribucija. Pored osnovnog programa postoje i razni dodaci za njega (podrška za tekstove pesama, last.fm skroblovanje) koje korisnici Arch Linuxa mogu naći u AUR-u dok će korisnici ostalih distribucija dodatke morati sami da pronađu i instaliraju „ručno”.

Cmus pokrećete tako što u vašem omiljenom terminal emulatoru ukucate komandu cmus. Korišćenje je veoma jednostavno kroz prečice na tastaturi. Ovde ćemo vam skrenuti pažnju na neke najkorišćenije, a u svakom trenutku pritiskom na taster ’7’ dobijate podešavanja programa i spisak svih prečica koje možete menjati i prilagoditi. Kroz sedam „ekrana” ovog plejera (plejlista, podešavanja, pretraga, itd.) krećete se pritiskom na brojeve od 1 do 7. Za početak vam je dovoljno da zapamtite da se na ’5’ nalazi prozor za dodavanje muzike na listu. Kroz direktorijume se krećete strelicama, a kada pronađete ono što želite da stavite na listu, bilo da je fajl ili direktorijum, pritisnete ’’’A’. Do plejliste dolazite pritiskom na taster ’2’. Numere puštate i pauzirate tako što strelicama obeležite numeru i pritisnete ’’’C’. Da biste uklonili stavke iz liste treba da ih selektujete i pritisnete kombinaciju ’’Shift+’D’.

Što se kontrole plejliste tiče, u donjem desnom uglu možete videti da li su vam neke od sledeće tri opcije uključene ili isključene. Pritiskom na ’’’R’ uključujete ponavljanje liste, pritiskom na ’’’S’ je nasumično puštanje (shuffle), a zanimljiva opcija, koja se dobija pritiskom ’’Shift+’C’, je da možete zaustavti dalje puštanje pesama nakon što se završi trenutna numera.

Pretragu plejliste dobijate tako što ukucate ’/’ i nakon toga željenu reč, a zatim pritisnete ’’’Enter’. Da biste videli sledeću stavku iz pretrage pritisnite ’’’N’. Drugi način pretrage je da pritiskom na tipku ’1’ uđete u nešto pregledniju plejlistu podeljenu po izvođačima. Dalje podele na albume dobijate pritiskom na ’’’Space’, a promenu između korišćenja levog i desnog dela dobijate pritiskom na ’’’Tab’. Da biste izašli iz programa pritisnite ’’’Q’, a zatim sa ’’’Y’ ili ’’’N’ potvrdite izlaz ili odustanite od njega.

Program zauzima minimum radne memorije, što će posebno znati da cene osobe koje koriste nešto starije računare. Iako je potrebno malo vremena dok ne zapamtite sve komande, na kraju ćete videti da je ovo veoma praktičan muzički plejer koji po opcijama i funkcionalnosti može da parira svojoj „braći” koja imaju GUI, čak i da ih nadmaši.

Bojan STOJANOVIĆ

 
Zablude o Linuxu
Cheese 3.10.2
AppGrid 2.12.23
cmus 2.6
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma: GNU/Linux, MacOS

Licenca: GNU GPL

Veličina: 201 kB

Cena: Besplatno

Adresa: cmus.github.io

Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera