TEST DRIVE<>
082014<><>

TP-Link TL-WA7210N

Wi-Fi spreman na sve

Od kineskog proizvođača sa sedištem u Šenženu, poznatog po proizvodnji mrežnih uređaja solidnog kvaliteta i povoljnim cenama, ovog puta stiže nam jedan bežični mrežni uređaj specijalnih odlika. Naime, radi se o bežičnoj pristupnoj tački predviđenoj za spoljnu upotrebu, koja je izrađena po standardu 802.11n, sa protokom do 150 Mbit/s i na radnoj frekvenciji od 2,4 GHz. Pored toga što je predviđena za upotrebu napolju, specifična je i po tome što može da radi u više režima rada, i to: AP Router, AP Client Router (WISP Client, gde je WISP Wireless Internet Service Provider), tj. AP, Client, Bridge sa AP, Repeater, Multi SSID ili WDS Bridge (Wireless Distribution System).

Pored samog uređaja, u pakovanju stižu još i napajanje, LAN kabl (RJ-45 na RJ-45), kratko štampano uputstvo za brzo podešavanje, pasivni PoE injektor, CD koji sadrži uputstva u PDF formatu i vezice za montažu uređaja na noseći stub.

Kućište AP-a je jednostavnog izgleda i otporno na vodu, što je vrlo povoljno iz praktičnih razloga za jedan uređaj predviđen za spoljnu upotrebu. Opremljeno je dobrom signalnom sekcijom na kojoj se nalaze LED za pokazivanje stanja napajanja, žične mreže i jačine Wi-Fi signala. Na „leđima” uređaja nalaze se dva nogara polukružnog oblika za uspravnu montažu, jer što se ovakvi mrežni uređaji najčešće montiraju na noseći stub kružnog oblika. Sa zadnje donje strane nalazi se poklopac ispod kog se kriju konektori za uzemljenje (šraf), žičnu mrežu (RJ-45, PoE) i eksternu antenu (RP-SMA), kao i dugme za restart konfiguracije u slučaju preke potrebe. Po rečima proizvođača, uređaj poseduje namenski pojačivač snage i niskošumni pojačivač koji bi trebalo da povećaju performanse radio primopredajnika uređaja. Tu je i dvostruko polarizovana usmerena antena sa pojačanjem od 12 dBi i uglovima „zračenja” od 60° horizontalno i 30° vertikalno. Za sigurnost uređaja tu je 4000 V zaštita od munje i 15 KV ESD. PoE podržava LAN kablove kategorije pet sa četiri „parice” dužine do 60 metara.

Što se primene tiče, pored uobičajenog širenja postojeće mreže i bežičnog deljenja internet veze, napredna primena ove vrste više režimskih mrežnih uređaja predstavlja ostvarivanje Point to Point i Point to Multi Point bežičnih računarskih veza sa dva (P2P) ili nekoliko uređaja (P2MP). Postoji i mogućnost ograničenja dometa uređaja radi sigurnosti, gde je cilj ograničenje pristupa na neku manju površinu za pokrivanje Wi-Fi signalom.

Uređajem se upravlja putem grafičkog Web interfejsa kroz browser. Pri prvom podešavanju, uređaj je putem LAN porta potrebno povezati na računar, a mrežni adapter računara podesiti na neku od adresa u opsegu 192.168.0.X, da bi se moglo pristupiti ruteru koji se nalazi na adresi 254 pomenutog opsega. Inicijalno se prolazi kroz čarobnjak koji sadrži sve osnovne opcije potrebne za puštanje uređaja u rad. Nakon toga, možete da pristupite podešavanju naprednih opcija rutera kojih ima u izobilju. Mi bismo izdvojili nekoliko kao što su izbor usmerenja (vertikalno, horizontalno ili eksterna antena), poravnanja i ograničenja dometa antene (automatski, ručno ili Indoor), mogućnost monitoringa protoka i kontrola propusnog opsega.

Od testova za ovaj uređaj uradili smo dve standardne baterije testova: test dometa i test protoka. Na testu dometa uređaj se pokazao jako dobro. S obzirom na to da se radi o specifičnom uređaju koji je pretežno namenjen za usmereno zračenje, radili smo test dometa za te uslove. Uređaj je imao domet do razdaljine od oko 250 metara (Cetinjska 1 – Cetinjska 26a) u smeru ose uređaja, što je i više nego zadovoljavajući rezultat u odnosu na uslove testa. Moguće je da bi rezultati mogli da budu i bolji, sa boljom optičkom vidljivošću, ravnijim terenom, manje prepreka i boljim klimatskim uslovima od onih koje smo u tom trenutku imali. Moramo samo da napomenemo da je bežični signal dosta osetljiv, i da se mogu postići nešto bolji, ali i nešto lošiji rezultati od ovih. Na testu protoka informacija sa WLAN-a na LAN, postignute brzine prenosa kretale su se oko 2,2 MB/s za preuzimanje, dok su se za slanje kretale oko 2,1 MB/s. Za potrebe ovog testa koristili smo jedan desktop računar povezan na ruter kablom kategorije pet, pri registrovanoj brzini od 100 Mbit/s i jedan laptop računar na ruter povezan bežičnom vezom registrovane brzine od 150 Mbit/s.

Iako brzine postignute na testu protoka nisu bile preterano dobre, rezultati postignuti na testu dometa zajedno sa dobrim opcijama koje uređaj ima i povoljnom cenom čine ovaj uređaj dobrim za primenu kod povezivanja udaljenih računarskih mreža (P2P ili P2MP), ali i pokrivanje dvorišta, bašti ugostiteljskih objekata i slično.

Petar LONČAREVIĆ

 
MSI GeForce GTX 750 Ti Gaming Series OC Edition
MSI Z97 MPower Max AC
Antec Nineteen Hundred
BitFenix Comrade
Kingston HyperX Fury, Intel 730 SSD
LG 34UM65-P i 34UM95-P
Dell P2815Q i Asus PB287Q
Pioneer DDJ-SX i Reloop Terminal Mix 8
Toshiba 42L7453D
TP-Link TL-WA7210N
Šta mislite o ovom tekstu?
Canon EOS 70D (W)
Samsung Gear 2 / Gear 2 Neo i Garmin Vivofit
Jablotron JA-100 Wireless Security System

Standard:
802.11n (150 Mbit/s, 2,4 GHz)
Ostalo:
100 Mbit/s LAN port (RJ45, Auto MDI/MDIX, PoE), RP-SMA konektor, uzemljenje, Reset dugme, napajanje (12 V, 1 A), 12 dBi dvostruko polarizovana usmerena antena, dimenzije 265 x 120 x 83 mm, ugao „zračenja” antene 60° horizontalno i 30° vertikalno, 15 KV ESD zaštita, 4000 V zaštita od munje, osetljivost na 150M -76 dBm, AP Router Mode, AP Client Router Mode (WISP Client), AP / Client / Bridge / Repeater Mode, WDS Bridge, Wireless Statistics, MAC Address Filter, 64/128/152-bit WEP Encryption, WPA/WPA2 (AES/TKIP), LED signalizacija, snaga „zračenja” < 20 dBm (EIRP)
Proizvođač:
TP-Link
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera