TEST DRIVE<>
032014<><>

TP-Link M5350

Džepni hotspot

Kineski proizvođač koji se već neko vreme uspešno bori sa divovima u areni proizvođača mrežne opreme vrlo kvalitetnim uređajima sa žičnim i bežičnim povezivanjem je odskora počeo da radi i popularnije spravice. Prvi uređaj tog tipa koji je nama dopao šaka jeste jedan mali džepni HotSpot koji je izašao pod jednostavnom oznakom M5350.

Naime, radi se o HSPA+ / 802.11n uređaju za deljenje mobilne internet veze putem WiFi-ja za više korisnika. Maksimalne brzine koje putem HSPA+ veze može da postigne su 21,6 Mbit/s za preuzimanje i 5,76 Mbit/s za slanje podataka. U pakovanju pored uređaja stižu Micro USB kabl koji služi za punjenje, baterija od 2000 mAh, kratko štampano uputstvo za brza podešavanja i napojni adapter koji se putem USB porta povezuje priloženim kablom na uređaj.

Gedžet je modernog dizajna i izrađen od kvalitetne plastike crne boje. Završnica je mat sa reljefnom površinom, i da nema nekoliko glatkih i ravnih površina, ličio bi na malo veći kamen. Spoljašnjost uređaja odlikuje se malim OLED displejem visokog kontrasta koji prikazuje jačinu signala, tip mreže na koju je povezan, Wi-Fi status, poruke, status internet konekcije, stanje baterije, režim rada i statistiku protoka. Tu su i Micro USB port koji služi isključivo za punjenje baterije, i dugme za paljenje i gašenje uređaja. Unutrašnja strana skriva (mini) SIM slot, microSD slot koji prima kartice zapremine do 32 GB, slot za beteriju i dugme za reset uređaja na fabričku konfiguraciju.

Na uređaj se povezuje isključivo putem WiFi-ja, pomoću predefinisane šifre koja se po potrebi može menjati. Podešavanjima se pristupa kroz brauzer, preko sada već dobro poznate (nekima omražene!) adrese 192.168.0.1. Nakon prijave, srešćemo se s jako lepo dizajniranim interfejsnom. Na naslovnoj strani nalaze se statusni podaci za SIM karticu, internet konekciju i WiFi, kao i statistika protoka podataka. Postoji odeljak za upravljanje SMS porukama i naprednim podešavanjima. Dok se sekcija za SMS poruke diči dobro poznatim opcijama, napredna podešavanja se mogu pohvaliti nekim naprednim. Pored osnovnih podešavanja za WiFi, tu su MAC filter, DHCP Server sa Client listom, te Backup i Restore konfiguracije. Posebno bismo istakli da su se podešavanja za internet rešila automatski nakon otključavanja SIM kartice PIN-om – uređaj je sam popunio potrebna podešavanja za testnu SIM karticu koju smo koristili.

Na testu internet konekcije postignut je pristojan rezultat – protok se kretao oko 12 Mbit/s za preuzimanje podataka i oko 2 Mbit/s za slanje podataka. S obzirom na to da se ovde radi o realnim uslovima, prilično smo zadovoljni postignutim rezultatom, ali napominjemo da oni mogu varirati u odnosu na lokaciju upotrebe.

Iako (skoro) svaki pametan telefon sada može deliti konekciju s drugim uređajima putem WiFi-ja, neke opcije koje odlikuju ovaj uređaj čine ga vrlo korisnim za putnike namernike koji imaju potrebe za malo ozbiljnijim opcijama i opsluživanjem većeg broja ljudi/uređaja. Dobar rezultat merenja brzine internet veze samo doprinosi tome. Jedini problem može da bude cena HSPA+ internet paketa domaćih provajdera koji još nisu Flat, bez ograničenja ostvarenog protoka...

Petar LONČAREVIĆ

 
AMD A10-7850K
Sapphire Radeon R7 260X OC 2 GB, Nvidia GeForce GTX 750 Ti 2 GB
Toshiba Satellite M50D
Dell Inspiron 7737
ViewSonic VA2445-LED
LG 29EB53
ViewSonic PJD5234L
WD Black2 Dual Drive
Nikon D3300
Wacom Bamboo Pad
LG SoundPlate LAP340
Kingston DataTraveler Locker+ G3 16 GB
Jetion JT-DMS060
Jetion JT-DKB067
TP-Link TL-SC3230N
Jetion JT-NCM012
Mikrotik RouterBoard RB951G-2HnD
TP-Link M5350
Šta mislite o ovom tekstu?
Transcend JetFlash 380G 32 GB

Standard:
HSPA+ (21,6 Mbit/s down, 5,76 Mbit/s up) / 802.11n (2,4 GHz)
Ostalo:
Micro USB za napajanje), SIM Slot, Micro SD Slot (do 32 GB), Power On/Off, Reset, interna antena, izmenljiva 2000 mAh baterija, WCDMA 2100/900 MHz, GSM 850/900/1800/1900MHz, OLED displej, EIRP < 20 dBm, WPA-PSK / WPA2-PSK, Wireless MAC Filtering, Enable/Disable SSID Broadcast, DHCP server, DHCP Client List, dimenzije 94 × 56,7 × 19,8 mm, težina 92,5g (sa baterijom)
Proizvođač:
TP-Link
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera