TEST PLAY<>
012014<><>

Stanley Parable

Pre dve godine imali smo priliku da odigramo veoma nekonvencionalan Half-Life 2 mod po imenu Stanley Parable. Vrlo brzo ovaj mod osvojio je publiku urnebesnom pričom i činjenicom da je svaka igračeva akcija bila propraćena naracijom. Autori, međutim, nisu sedeli na lovorikama i protekle dve godine krčkali su prošireno HD remix reizdanje, upregnuto u aktuelni Source endžin. Ovo je jedna od najbitnijih igara koje ćete odigrati ove godine.

Ovo je jedna od najbitnijih igara koje ćete odigrati ove godine.

Sada bi bila dobra prilika da napomenemo da, ukoliko niste igrali originalni mod (opisan u rubrici „Staro za novo”, SK 9/2011), isprobate barem demo pre nego što nastavite s čitanjem teksta. Dakle, Stanley Parable je „hodalica”, nenasilna avantura u prvom licu jednostavnih kontrola. Igrač se nalazi u ulozi Stenlija iz naslova, prosečnog čoveka bez ambicija osim da po ceo dan na kancelarijskom računaru prati i izvršava uputstva s ekrana. Jednog dana, na ekranu se ništa nije pojavilo i sve Stenlijeve kolege su netragom nestale. Tu počinje Stenlijeva avantura.

Kao i mod, igra se poigrava predstavom slobode izbora u igrama. Možete ispratiti priču koju narator pripoveda, spasti dan i biti počašćeni hepi endom. To je ono što bi Stenli uradio, ali igrač nije Stenli. Igrač može da skrene s puta, zaviri u neki skriveni kutak, pokuša da „pokvari” igru radeći nešto što autori nisu predvideli ili prosto ostane da stoji u plakaru za metle. Upravo u tome igra briljira, reagujući na svaki korak koji učinite u virtuelnom svetu, pozivajući da istražujete i nađete „rupe” u naraciji ili nivou, sve vreme spremna da vam pokaže kako je tačno to očekivala od vas.

Glavna zvezda je, ipak, pripovedač kome glas i ovaj put pozajmljuje fenomenalni Kevan Brajting. On će istovremeno biti vodič, protagonista i negativac a, pre svega, saputnik igraču kroz pajtonovski apsurdne situacije kojima igra obiluje. Konstantno će rušiti „četvrti zid” i obraćati se direktno igraču. S obzirom na to da je igra delo Britanaca, možete da očekujete vrhunski, inteligentan humor, najsličniji onom iz dela Daglasa Adamsa (štaviše, Kevanov glas izuzetno podseća na naratora iz filma „Auto-stoperski vodič kroz galaksiju”), ali i povremene trenutke ozbiljnosti pa i sete. Ipak, glavna poenta igre jeste kritika modernih igara, linearnosti pre svega, ali i naše opsesije sakupljanjem achievementa. Ništa od ovoga nije izneto pred igrača „na tanjiru” već ostavlja dovoljno prostora za interpretaciju i razmišljanje dugo nakon što isključite igru. Autori su svesni da igrači nisu bezumni dronovi i ni u jednom trenutku ih ne tretiraju tako, što je zaista retkost da se vidi u modernim igrama.

Stanley Parable je biser kakav se retko sreće, igra kao nijedna druga a ipak dovoljno prizemna i nepretenciozna, te ne ostavlja utisak nadmene „art” igre. Jasno će izneti svoje stavove o „životu, vaseljeni i svemu ostalom” usputno upirući prst na industriju video-igara i smejati joj se u lice, kroz jedan od najoriginalnije napisanih scenarija koje smo imali prilike da iskusimo u igrama. Jedini problem je što igra ima kraj, to jest kroz četiri do pet sati igranja otkrićete sve tajne i mesta i želećete još, što samo pokazuje koliko su majstorski posao autori uradili.

Bojan JOVANOVIĆ

 
Need for Speed: Rivals
Redshirt
Lilly Looking Through
Broken Sword 5: The Serpent’s Curse
The Typing of the Dead: Overkill
Dark Matter
ArmA III
Gas Guzzlers Extreme
Stanley Parable
Šta mislite o ovom tekstu?
State of Decay
Montague’s Mount
Huntsman: The Orphanage
Metro: Last Light - DLC paketi
Journey of a Roach
Crusader Kings II: Sons of Abraham
Contrast
How to Survive
Risk of Rain
Gran Turismo 6
BioShock Infinite: Burial at Sea – Episode 1
The Shivah
Killzone: Shadow Fall

Platforma:
PC
Potrebno:
Intel/AMD dualcore 3 GHz, 2 GB RAM, Geforce 7600 ili Radeon X800
Poželjno:
Intel/AMD quadcore, 2 GB RAM, Geforce 9800GT ili Radeon 3850
Veličina:
2 GB (Steam download)
Adresa:
stanleyparable .com

94
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera