TEST PLAY<>
112013<><>

The Inner World

The Inner World je verovatno najbolja bajkovita point & click avantura još od The Whispered Worlda. Iako nije na nivou solidnog animiranog filma, The Inner World je za igračke standarde dosta dobra igra – ima fine zagonetke, veoma dobre tehnikalije, solidan humor, OK priču i isto takvog protagonistu.

Zagonetke su fine, ali nisu posebno maštovite.

Unutrašnji svet progone vetrovi. Međutim, oni su odavno utihnuli. Gnevni bogovi vetrova se pojavljuju i sa sobom donose smrt u vidu skamenjivanja. Ceo svet je na ivici propasti. U takvim uslovima živi Robert, naivni učenik vrhovnog sveštenika sa srcem od zlata. Igrom slučaja, Robert se po prvi put nađe van manastira, gde upoznaju Loru. Lora je buntovnica koja radi protiv vrhovnog sveštenika. Sticajem okolnosti, njih dvoje se upuštaju u avanturu epskih razmera, koja će zauvek promeniti Roberta. Naravno, usput otkrivaju i misteriju vetrova.

U Kickstarter videu za svoju novu legendarnu-u-najavi avanturu Broken Age, Tim Šejfer je izjavio da su avanture danas maltene izumrla umetnička forma. Postoje samo u našim snovima, našem sećanju i... u Nemačkoj. Super je to što Nemci prave dosta avantura. Ono što ne valja jeste to što su uglavnom loše. E pa, The Inner World je nemačka avantura koja je zapravo duhovita. Nije smehotresna, ima dosta napornih „nemačkih” fora (kao kada vam policajac priča da je u školi za policajce bio najbolji u svojoj klasi, pošto je jedini uspeo da otvori vrata učionice u kojoj se polagao test), ali smo se često i smejali.

Kamera prečesto prati likove „sa strane”, tako da u tim trenucima imate utisak da gledate pozorišnu predstavu.

The Inner World je najsmešniji onda kada barata „fizičkim” humorom. Recimo, u uvodnoj međuanimaciji izvesni golub pokušava da otme ogrlicu koju Robert drži u rukama. Robert to ne primećuje, te stalno menja položaj ruku dok se bavi nečim drugim, zbog čega golub ne uspeva da se dokopa ogrlice.

Dobar izvor humora je i Robertova naivnost (kada pogledate uličnog preprodavca đubreta, Robert kaže: „Deluje kao neko ko bi me opljačkao. Pitaću ga da mi pomogne.”), a tu su i klasična zapažanja o životu, na primer: „Vrata su zaključana. Zato želim da saznam šta se krije iza njih. Ako nisu hteli da neko uđe, trebalo je da ih ostave otvorenim.”

Najveće mane The Inner Worlda tiču se zapleta i likova.

Nažalost, na svaku dobru foru, pojave se tri bezvezne. Na primer, kao kada sporedni lik, u razgovoru sa Lorom, Roberta pomene kao njenog muža. Onda ona besni, što lik ne primećuje i nastavlja po starom, posle čega ona ponovo besni i tako 4-5 puta... Izrazito naporna scena tokom koje jedva čekate da prestanu da forsiraju jednu te istu glupu šalu, a takvih primera ima još... Ipak, 3:1 odnos loših i dobrih fora uopšte nije toliko loš rezultat.

Najveće mane The Inner Worlda tiču se zapleta i likova. Iako je kliše, Robert je u redu, pošto je taj kliše dobro realizovan. Naime, Robert je jedini stanovnik Unutrašnjeg sveta koji umesto „običnog” dugačkog nosa ima frulu. Robert je drugačiji, pun muzike, ali misli da je zato ispod svih i krije svoju frulu kada ide među ljude. Naravno, tokom avanture, shvata svoju vrednost.

S druge strane, sporedni likovi su plitki. Lik Lore je simpatičan, pošto i ona ima zlatno srce, iako je gruba oko ivica. Međutim, njena jedina svrha jeste da vuče radnju napred, nema ničeg zanimljivog u njenom liku, zbog čega je dosta zaboravljiv. Zato i nema „hemije” između nje i Roberta. Nema mnogo scena koje produbljuju njihov odnos. Glavni negativac je još lošiji. On je samo zao i želi da gleda svet kako gori. Izuzetno nezanimljivo.

Zbog loših sporednih likova pati i radnja. Trebalo bi da svi oni doprinesu zajedničkoj temi priče. Nažalost, čak se i scene koje se bave Robertovim otkrivanjem sebe ne pojavljuju dovoljno često. Zato dobar deo The Inner Worlda i nema temu. Na primer, „Up” je priča o nastavljanju života posle tragičnog događaja. „Kung Fu Panda” je priča o Džeku Bleku koji treba da iskoristi sakriveni potencijal u sebi. A ova priča maltene nije ni o čemu. To „maltene” u prethodnoj rečenici u izvesnoj meri vadi The Inner World, pošto priča većine igara doslovno nije ni o čemu.

Grafika je veoma dobra, a isto važi i za glasovnu glumu (da je glumac koji pozajmljuje glas Robertu odglumio i Sedvika iz The Whispered Worlda, mnogima bi se ta igra daleko više svidela). Kao i sve u ovoj igri, nešto mora da pokvari utisak. U ovom slučaju, to su ne posebno interesantno režirane međuanimacije – kamera prečesto prati likove „sa strane”, tako da u tim trenucima imate utisak da gledate pozorišnu predstavu.

I zagonetke su fine, ali ne i legendarnog kvaliteta. Uglavnom su inventarske vrste. Dobro je što skoro sve imaju smisla, loše je to što nisu posebno maštovite. Iskoristite papir da pokupite ribu, kojom onda podmažete zarđalu stolicu. Nastavite u tom stilu do kraja igre. Doduše, ima i zanimljivijih primeraka, ali ne mnogo.

The Inner World nam je potaman. Nije mnogo težak, pošto na raspolaganju nikada nemate mnogo ekrana. Autori su očigledno shvatili ono što nisu znali tvorci Discworlda 1: ogroman grad s mnogo ekrana + „crtana” logika = gledanje u walkthrough na svakih pet minuta. Zato Robertovo „Zašto bih to uradio?” nećete da mrzite ni izbliza onoliko koliko mrzite Rinsvindovo ozloglašeno „To ne funkcioniše!”

Uprkos svim manama, The Inner World možemo da preporučimo. Iako nije na nivou klasika, super je za mračna vremena u kojima živimo. Pošto je ovo prva visokokalorična igra tima zvanog Fizbit, nadamo se da će njihova sledeća igra da bude bolja. Mislimo da svakako imaju potencijala.

Aleksandar ĐURIĆ

 
NBA 2K14
Pac-Man Championship Edition DX+
Real World Racing
Alien Rage
FIFA 14
Aarklash Legacy
Foul Play
Pro Evolution Soccer 2014
Card Hunter
The Wolf Among Us – Episode 1: Faith
Marlow Briggs and the Mask of Death
Knock-Knock
F1 2013
The Inner World
Šta mislite o ovom tekstu?
Rise of Venice
Flashback
Doorways: Chapter 1 & 2
Outlast
Shadow Warrior

Platforma:
PC (Windows/Linux), Mac, iOS
Potrebno:
Windows XP, Intel Pentium 4 / 2,33 GHz ili Intel Atom / 1,6 GHz ako koristite netbook, 2 GB RAM-a
Poželjno:
Windows 7, 4 GB RAM-a
Veličina:
1,34 GB
Adresa:
www .theinnerworld .de

75
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera