TEST PLAY<>
112013<><>

F1 2013

Nekom će biti teško da poveruje, ali ovo je već četvrta igra iz F1 serijala koja je izašla iz Codemastersove kuhinje (tu ne računamo F1 Race Stars). Iako je dobro što imamo ostvarenje sa tematikom „najbržeg cirkusa na svetu”, događa se upravo ono od čega smo se pribojavali. Između poglavlja sve je manje koraka, a igra počinje da liči na „zakrpljeno” prošlogodišnje izdanje sa minimumom poboljšanja i novina. Da stvar bude još gora Codemasters je ove godine napravio nezapamćen gaf, ali o tome ćemo nešto kasnije.

Maksimalno ispeglana, zategnuta i od bagova očišćena igra.

F1 2013 je maksimalno ispeglana, zategnuta i od bagova očišćena igra. Nedostaci koji su „krasili” prethodnike otklonjeni su i sada možemo da kažemo da se pred nama nalazi F1 igra koja je gotovo dovedena do savršenstva. Možda je autorski tim suviše pažnje posvetio ovom segmentu pa vremena nije ostalo na implementiranje novina. Jednostavno, F1 2013 zvuči i izgleda kao lanjsko izdanje, počevši od menija, muzike, pa sve do dešavanja na stazi. Dobro, vidljiva su tu i tamo (minimalna) grafička poboljšanja, čuje se i tweakovano urlanje mašina, ali sve to spada u domen „zakrpe” ili mission diska. Igra počinje na identičan način – očekuje vas dvodnevno upoznavanje sa bolidom i tehnikama vožnje u okviru režima Young Driver Test. U zavisnosti od rezultata i prikupljenih medalja imaćete veći ili manji izbor timova sa kojima možete da potpišete ugovor na početku sezone. Ukoliko se odlučite za istu valja napomenuti da je konačno dozvoljeno snimati poziciju u sred eventa (pa čak i za vreme trajanja trke – dok ste na stazi) i nastaviti kasnije bez ikakvog gubitka sekundi ili pozicije.

Igra pored klasične karijere donosi pregršt propratnih modova. Tu je vožnja pojedinačnih Gran Pri vikenda, pa takozvani Season Challenge, multiplayer podrška u vidu split-screen i online režima, Time Attack i Time Trial instant trkanja, te famozni Scenario mod.

Pored klasične karijere donosi pregršt propratnih modova.

Gameplay je gotovo nepromenjen. S jedne strane to je dobra vest pošto u igri mogu da uživaju i slučajni prolaznici i ljubitelji simulacija vožnje. Ponašanje bolida na stazi, kao i ranije, moguće je podesiti uključivanjem/isključivanjem brojnih pomagala, čime se F1 2013 bez ikakvih problema „kliza” od arkade do simulacije. Iako postoje oni koji tvrde da igra donosi nešto čvršće kontrole i hitriji odgovor bolida na reakcije korisnika, mi tako nešto nismo primetili. Upravo je simulacijski deo i dalje najveći problem u ovom departmentu. Ako ste imali prilike da vozite Kimijev Ferrari u Gran Turismu 5 Prologue, mogli ste da vidite savršenu implementaciju ponašanju aždaje od 750 konja na stazi. Naravno da nije sve u brzini i dočaravanju osećaja iste, ne treba zaboraviti da je F1 sport tehnologije i najnovijih mehaničkih dostignuća. U F1 2013 bolidi ne deluju kao tehnički savršene mašine, a to se najviše oseća na kočenju i pri prolasku kroz krivine. Cela stvar je i dalje previše „pipava”. Druga stvar je nekonzistentnost algoritma za merenje vremena – segment sa kojim nismo zadovoljni još od prve verzije igre. Problem kulminira zaostacima za vodećima i po nekoliko sekundi, čak i u situacijama kada se nalazite u konkurentnom bolidu za čijim volanom dajete svoj maksimum. Zbog toga često imate osećaj da ne znate šta da uradite na stazi kako bi popravili vreme. Već u sledećoj trci oponente ostavljate sa prašinom u ustima i nekoliko sekundi zaostatka, a da ništa niste promenili ili poboljšali. Pojava toliko ume da frustrira da vam dođe da ostavite upravljač i deinstalirate igru. Da li je moguće da u Codemastersu ne umeju da iskopiraju ono što rade tvorci Forze i GT-a? Nije potrebno izmišljati toplu vodu.

Najveća novina u F1 2013 je retro režim igranja gde ćete imati prilike da upravljate nekim od legendarnih bolida iz bogate istorije Formule 1. Takođe, tu su i vozači koji su ostavili dubok trag u ovom sportu: Najdžel Mensel, Emerson Fitipaldi, Mario Andreti, Gerhard Berger, Mihael Šumaher, Dejmon Hil i mnogi, mnogi drugi. Nažalost, izuzetna ideja očajno je implementirana u praksi, pa na raspolaganju imate svega pet bolida i dve staze (Herez i Brends Heč), te trke u kojima učestvuje po deset bolida iz različitih era Formule 1. Gaf koji smo pomenuli na početku ogleda se u izdanju igre u takozvanom Classic obliku. Ko je spreman da plati, pored bolida iz osamdesetih godina prošlog veka dobiće i šest modela iz devedesetih, uz vozački roster koji upotpunjuju Alen Prost, Dejvid Kultard, Žak Vilnev, Edi Irvajn... Pored toga, dobijaju se još dve staze (Estoril i Imola). Ako ste kupili standardnu verziju igre, Classic paket može se poručiti i u obliku DLC-a i prosto je neverovatno da Codemasters za jedinu pravu novinu u igri naplaćuje novac umesto da je reklamira kao najvažniji feature izdanja za 2013. godinu i na taj način poveća bazu korisnika. Jadno, bedno i krajnje neshvatljivo.

U retro režimu igranja ćete imati prilike da upravljate nekim od legendarnih bolida iz bogate istorije Formule 1.

F1 2013 je najbolja F1 igra koju smo ikada imali. Tehnički doterana do savršenstva i sa mnoštvom sadržaja, predstavlja meku za ljubitelje automobilizma. Pomenuti nedostaci umeju da iznerviraju, ali se na njih za sada može zažmuriti. Ono što preti serijalu je alavost odgovornih ljudi u Codemastersu koji proširivanje sadržaja igre isključivo vide kroz stanjivanje novčanika korisnika. Iako znamo da je licenca za izdavanje igre kao budžet omanje države, ukoliko se nešto ne bude promenilo u stavu F1 2014 biće naslov koji će mnogi želeti da zaobiđu.

Vladimir PISODOROV

 
NBA 2K14
Pac-Man Championship Edition DX+
Real World Racing
Alien Rage
FIFA 14
Aarklash Legacy
Foul Play
Pro Evolution Soccer 2014
Card Hunter
The Wolf Among Us – Episode 1: Faith
Marlow Briggs and the Mask of Death
Knock-Knock
F1 2013
Šta mislite o ovom tekstu?
The Inner World
Rise of Venice
Flashback
Doorways: Chapter 1 & 2
Outlast
Shadow Warrior

Platforma:
PC, PlayStation 3, Xbox 360
Potrebno:
Intel Core 2 Duo / 2,4 Ghz ili ekvivalent, AMD HD2600 ili Nvidia GeForce 8600, 2 GB RAM-a
Poželjno:
Intel Core i7 ili AMD Bulldozer, AMD HD6000 ili Nvidia GTX500 sa 1 GB VRAM-a, 4 GB RAM-a
Veličina:
1 DVD-DL
Adresa:
www .formula1 -game .com

81
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera