LAKI PINGVINI<>
082013<><>

Freeplane 1.1.3

Bolje i efikasnije učenje uz Linux

U periodu druge polovine dvadesetog veka do danas, pa čak i u trenutku dok čitate ovaj tekst, dešava se veliki napredak u razvoju ljudskog roda. Taj sumanuti napredak ni danas ne pokazuje znake umora, ali zanimljiva je činjenica da pored svih promena koje se događaju ili su se dogodile, metode učenja ostale su nepromenjene sve do pedesetih godina prošlog veka.

Sama zamisao vizuelnog učenja, odnosno učenja uz pomoć grafičke reprezentacije, potiče iz trećeg veka. Tek pedesetak godina pred kraj drugog milenijuma ideju Aristotelovog učenika Porfirija unapređuje Alen Kolins i desetak godina kasnije prezentuje Toni Buzan u serijalu koji se emitovao na BBC-ju pod nazivom „Use Your Head” u ono što nam je danas poznato kao mape uma.

Naime, mape uma predstavljaju učenje uz pomoć grafičke reprezentacije elemenata i povezivanjem istih uz pomoć linija na papiru. Pozitivna osobina ovog vida učenja jeste što se aktiviraju obe moždane hemisfere omogućavajući nam da relativno lako pamtimo ogromne količine podataka oslanjajući se samo na nekoliko osnovnih elemenata koji su nam prezentovani. Naravno, godine razvitka ideje mapa uma donelo je i mnogo različitih tehnika, a osnovna načela koja bi trebalo da se poštuju prilikom crtanja mapa uma su sledeća:

Glavni element teme koja se obrađuje postaviti u centar

Crnu boju ne koristiti kao osnovnu

Koristiti najmanje tri boje

Prezentovati bitne stavke putem slike

Poštovanje gorepomenutih pravila omogućava napredak u savladavanju gradiva, a danas možete preneti bojice, papir i olovku na vaš računar sa Linux operativnim sistemom putem aplikacije Freeplane.

Instalacija se, na sistemima koji koriste apt-get, obavlja relativno lako pozivanjem komande:

apt-get install freeplane

Programerima i poznavaocima Java programskog jezika biće dovoljan samo pogled na Freeplane da prepoznaju klasičan Javin interfejs, što ga automatski čini kompatibilnim sa svim operativnim sistemima, tačnije sa onim operativnim sistemima koji na sebi imaju instaliranu Javu.

Posle malo dužeg korišćenja Freeplane-a steći ćete naviku da pored miša za brzo definisanje elemenata mape uma koristite jednako i prečice na tastaturi, pretežno njene funkcionalne tastere. Jedina stvar koju možemo da zamerimo Freeplane-u je, pored nepotrebne količine elemenata na glavnom ekranu aplikacije, vezana baš za grafički interfejs. Zapale su nam za oko relativno male ikone u toolbaru, te velika mogućnost greške neželjenim klikom miša i aktiviranjem pogrešnih akcija. Nadamo se da će to biti ispravljeno u verzijama koje dolaze.

Pošto smo izneli jedinu kritiku koju imamo, red je da malo pohvalimo Freeplane. Obimnost i bogatstvo opcija, od mogućnosti korišćenja enkripcije pa do same reprezentacije elemenata na glavnom ekranu daće vam i više nego što vam je potrebno da postanete pravi profesionalac u crtanju mapa uma i zadovoljiće prohteve čak i najzahtevnijih korisnika.

Freeplane je aplikacija koja će vam pomoći u implementaciji mapa uma, ali toplo vam preporučujemo da se pre početka korišćenja Freeplane-a malo raspitate o mapama uma, tehnikama crtanja i mapiranja elemenata kako bi vaše učenje bilo što efektivnije. Freeplane definitivno ima sve što vam je potrebno za crtanje mapa uma, a na vama je da to uspešno iskoriste.

Dragan KRSTIĆ

 
Universal Media Server 3.0.0-a1
DigiKam 3.2.0
Manjaro Linux 0.8.6
Freeplane 1.1.3
Šta mislite o ovom tekstu?
KsysGuard 4.10.3

Platforma:
GNU/Linux, Mac OS X, Windows
Licenca:
GNU GPL
Veličina:
57.3 MB
Cena:
Program je besplatan
Adresa:
freeplane .sourceforge .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera