TEST RUN<>
072013<><>

MyDefrag 4.3.1, Auslogics Disk Defrag Free 3.6.1, Defraggler 2.14, Smart Defrag 2.7, Puran Defrag 7.6, UltraDefrag 6.0.2

Besplatni programi za defragmentaciju

Peglanje diskova

Svedoci smo da SSD uređaji polako osvajaju tržište, ali je još daleko dan kada će moći da se porede s klasičnim hard diskovima po pitanju odnosa cene za gigabajt. Upravo je to „fora” koja će tehnologiju staru preko tri decenije držati u životu bar još desetak godina, dok diskovi bez mehaničkih delova i s velikim brzinama prenosa podataka ne dobiju dovoljno velike kapacitete i pristupačne cene. E, sada, sve dok postoje mehanički hard diskovi u kojima se okreću namagnetisane ploče sa podacima, postojaće i potreba da se ti podaci organizuju na način koji će omogućiti najbolje performanse.

U ovom broju vam donosimo prikaz nekoliko besplatnih programa čija je osnovna namena da smanje „iscepkanost” podataka na hard disku na što manju meru. Kada se računar intenzivno koristi nekoliko meseci, stepen prepletenosti fajlova dostiže nivo koji osetno utiče na brzinu rada sistema i zbog toga je poželjno da se bar jedanput mesečno obavi proces defragmentacije i na taj način ubrza vaš ljubimac. Nove verzije Windowsa u sebi sadrže aktiviranu defragmentaciju po rasporedu, tako da korisnici nisu ni svesni da njihov kompjuter vodi računa o rasporedu podataka na hard disku dok oni obavljaju neke druge poslove.

Mnogi znaju da u okviru standardnih Windows aplikacija postoji i jedna s nazivom Disk Defragmenter. Kao i u svim ostalim slučajevima kada je u pitanju „maleni mekani” i programi koje on ugrađuje u operativne sisteme, ni ovaj program ne može da se pohvali nekakvim visokim kvalitetom i mogućnostima (što se namerno radi da bi se stimulisali ostali proizvođači). Naime, reč je o programu koji obavlja elementarno defragmentisanje i pri tome ne poseduje napredne opcije kao što su, recimo, mogućnost defragmentacije pojedinačnih fajlova ili sistemskog registra. Upravo je on zadužen za gorepomenutu defragmentaciju po rasporedu i zbog toga je sada stepen rasutosti podataka na disku dosta manji nego u starijim verzijama Windowsa. Iako program spolja izgleda dosta spartanski, u zadnjih nekoliko godina je znatno unapređen deo „ispod haube”, pri čemu se vodilo računa da se smanji uticaj rada programa na performanse sistema, kao i da se poboljša rad sa specifičnim vrstama fajlova koji ranije nisu bili podržani. Isto tako, unapređeni su algoritmi relokacije i sada se indeksni podaci o fajlovima i folderima zapisuju na centralnom delu magnetnog diska, što bi opet trebalo da skrati trajektoriju glave diska do ekstremnih zona. Ukoliko program detektuje da je u pitanju SSD uređaj, vrši se deaktivacija defragmentacije po raporedu. Summa summarum, i pored nekih svojih nedostataka ovaj program sasvim je dovoljan korisnicima nevelikih zahteva. Ukoliko spadate u perfekcioniste, tada čitajte dalje.

MyDefrag 4.3.1

MyDefrag nudi fleksibilan rad uz pomoć script jezika 
U pitanju je program (www.mydefrag.com, 2 MB) koji je ranije egzistirao pod nazivom JKDefrag – po inicijalima njegovog tvorca (na sreću, nije ono što ste pomislili). Karakterističan je po tome što ima mogućnost rada sa skriptama koje su napisane korišćenjem desetak, ne previše komplikovanih, komandi. Upravo to mu daje glavnu snagu koja se oslikava u maksimalnoj prilagodljivosti. Uz sam program dolaze skripte koje mogu da se podele u dve kategorije: System Disk i Data Disk (za disk sa sistemom i disk sa podacima), a one se opet dele na dnevne, nedeljne i mesečne skripte. Kao što se može i pretpostaviti, one se međusobno razlikuju po brzini izvršavanja i stepenu postignute defragmentacije. Dnevne se izvršavaju brzo, dok se mesečne skripte izvršavaju znatno sporije, ali sa mnogo temeljitijom defragmentacijom. Pozitivne strane programa su brojne i ogledaju se u mogućnosti defragmentacije maksimalno popunjenih hard diskova, pojedinačnih fajlova i foldera, fajlova velike dužine i sve se to obavlja velikom brzinom. U nedostatke se može ubrojati ne baš preterano lep korisnički interfejs. Ako vam to ne smeta, ovo je solidan izbor.

Auslogics Disk Defrag Free 3.6.1

Auslogics Disk Defrag Free je najpoznatije ime među besplatnim programima iz klase
Bez sumnje, ovo je najpoznatiji program (www.auslogics.com/en/software/disk-defrag, 7,5 MB) za ovu namenu koji smo testirali. Reč je o besplatnoj (tačnije, AdWare) verziji programa Auslogics Disk Defrag Pro. Ukoliko želite da izbegnete dosadni Ask.com bar, budite oprezni tokom postupka instalacije. Svoju popularnost program je, pre svega, zaslužio brzinom koja je znatno ispred standardnog Windows rešenja. Osim brzine, program krasi i inteligentni sistem smeštanja sistemskih fajlova na spoljašnje cilindre hard diska, održavanje reda u MFT zonama, mogućnost selektovanja pojedinačnih fajlova i foldera, kao i konsolidacija (grupisanje u celinu) neiskorišćenog prostora. U opcijama za podešavanje je moguće ukazati da program pre početka defragmentacije udalji fajlove kao što su oni koji pripadaju kešu pregledača interneta. To za rezultat ima mnogo brži završetak celog procesa. Program ima još jednu stvar koja može da bude izuzetno korisna. Naime, počevši od Viste naovamo, programi za defragmentaciju imaju rđavu osobinu da dolaze u konflikt sa sistemskim servisom Volume Shadow Copy Service (VSS). Posledica je da tokom premeštanja podataka ovaj servis počne da prepisuje podatke preko starih kopija tačaka za oporavak sistema (system restore points) i na taj način dolazi do njihove destrukcije. Da bi to sprečili, idemo na meni Settings->Program Settings->Algorithms->Defragment in VSS-compatible mode. Kod programa koji nemaju ovu mogućnost eksplicitno ćete morati da isključite VSS servis ukoliko želite da sačuvate takozvane tačke za opravku sistema. Ukratko, ovo je program koji će se sigurno dopasti najvećem broju korisnika.

Defraggler 2.14

Kada se sve uzme u obzir, Piriformov Defraggler je solidno rešenje 
Defraggler (www.piriform.com/defraggler, 3,66 MB) je proizvod koji potpisuje ista kompanija koja je stvorila megapopularni CCleaner. I u ovom slučaju se radi o besplatnoj verziji programa koji nudi veliki deo opcija njegovog komercijalnog pandana (ista filozofija kao i kod CCleanera). Brzina rada je na veoma visokom nivou, tako da procenu procenta defragmentacije diska od 200 GB dobijamo za nepuni minut. Pošto postoje fajlovi nad kojima nije moguće izvesti defragmentaciju u toku rada, program poseduje opciju da se takvi fajlovi obrade tokom procesa podizanja sistema. Kao i u prethodnom slučaju, program ima mogućnost isključivanja VSS-a, što je za pohvalu. Isto tako je lepo da su autori predvideli mogućnost rada nad pojedinačnim fajlovima i folderima. Da ne zaboravimo i to da program prikazuje detalje S.M.A.R.T. statusa diska, što svakako nije na odmet. Ono što mu se može nabrojati u minuse je da prilično opterećuje processor, kao i da vrlo često daje različite procene stepena fragmentacije. U odnosu na kvalitetne komercijalne programe, Defraggler ima nešto niži procenat uspešne maksimalne defragmentacije, ali se do njega dolazi u relativno kratkom vremenu. Bez obzira na pojedine nedostatke, Defraggler je pristojan program kojeg vredi imati pri ruci. Pozitivno je i to što postoji prenosna varijanta koja ne zahteva instalaciju.

Smart Defrag 2.7

Smart Defrag obavlja posao brzo i dovoljno kvalitetno
Tajna brzine rada ovog programa (www.iobit.com/iobitsmartdefrag.html, 4,74 MB) je u algoritmima specijalno razvijenih od strane firme Iobit. Naime, za razliku od najvećeg broja programa ove vrste koji se u radu oslanjaju na API funkcije operativnog sistema, Smart Defrag se oslanja na sopstvene snage. Mora se priznati da to čini veoma uspešno, pošto važi za najbrži program u ovoj kategoriji (uključujući i komercijalne programe). Da budemo precizni, proces analize diska traje duže od, recimo, Disk Defraga, ali je zato superiorniji tokom samog postupka defragmentacije. Podržava tri modusa rada: brzi, duboki i pravolinijski. Kao i prethodnici, podržava defragmentaciju sistemskih fajlova (MFT, registar, Pagefile.sys i Hiberfil.sys) u toku podizanja sistema. Kao minuse mu možemo staviti nedostatak podrške za isključivanje VSS sistemskog servisa, tako da ćete to morati da uradite ručno u slučaju da želite sačuvati vaše System Restore podatke. Isto tako, evidentno je da program traži nešto više slobodnog prostora na disku kako bi mogao da se pokaže u punoj snazi. Još samo da napomenemo da se toplo savetuje klik na dugme Decline za vreme instalacije i na taj način izbegnete instaliranje cele gomile dodataka za pregledače interneta koji su em dosadni, em usporavaju sistem. Iako nije najefikasniji od prikazanih programa, dovoljno je kvalitetan i brz da dobije našu toplu preporuku.

Puran Defrag 7.6

Puran Defrag nije najbolji, ali je dovoljno dobar 
Program (www.puransoftware.com/Puran-Defrag.html, 3,32 MB) je napisan sa namerom da bude jednostavan za korišćenje širem krugu ljudi. Ne troši mnogo sistemskih resursa, a brzina rada i stepen defragmentacije spadaju negde u prosek za ovaj tip programa. I ovde ćete morati da budete pažljivi prilikom procesa instalacije, ukoliko ne želite da „fasujete” Babylon toolbar. Pohvalno je što su autori na glavnoj stranici programa postavili link na help koji objašnjava kako da postignete kompatibilnost programa sa VSS servisom (postiže se isključivanjem opcija Fill Gaps, Optimize Directories i Free Space, kao i takozvanog PIOZR modusa rada, uz ograničavanje defragmentisanja na fajlove do 128 MB). Ovo sve, naravno, utiče na krajnje performanse, tako da morate voditi računa o tome ukoliko vaš računar koristi usluge VSS-a. Mana mu je to što do postizanja maksimalnog stepena kontinualnosti podataka moramo ponoviti proceduru defragmentacije najmanje nekoliko puta. Isto tako, program ponekad zna da za sobom ostavi „repove” usamljenih sektora nepovezanih sa ostalim podacima. Puran Defrag je svakako bolji od originalnog Windows rešenja, ali nije najbolji u ovoj kategoriji. I pored toga ima dosta veliki broj zadovoljnih korisnika.

UltraDefrag 6.0.2

UltraDefrag je munjevito brz, ali na uštrb kvaliteta
Poslednji u nizu programa koje prikazujemo je UltraDefrag (ultradefrag.sourceforge.net, 677 KB). Njegova veličina od 600 i kusur kilobajta ne obećava mnogo. I stvarno, dočekuje nas korisnički interfejs koji nas vraća nekih 10-15 godina u prošlost. Međutim, nakon što pokrenete analizu diska, ostaćete u neverici kada vidite da ceo proces za disk veličine 200 GB traje petnaestak sekundi! Isto tako, program pokazuje izuzetnu brzinu prilikom korišćenja modusa Fast Optimization. Da li je moguće da je ovaj patuljak tako brz i kvalitetan? Brz nesumnjivo jeste, ali su rezultati u skladu sa narodnom: „što je brzo, to je i kuso”. Žrtva brzine se u ovom slučaju ogleda u lošijem kvalitetu defragmentacije i optimizacije. Fajlovi nisu uredno složeni niti se događa njihova totalna defragmentacija. Naime, pojedini fajlovi i dalje ostaju podeljeni u nekoliko fragmenata i to se ne menja niti nakon brojnih ponavljanja procesa (može se proveriti iz drugih programa). Mana je i to što program nigde ne spominje da možete ostati bez snimljenih tačaka za oporavak sistema, a uz to ne postoji ni podrška za rad sa aktivnim VSS-om. Na kraju dolazimo do spoznaje da nemamo baš preterano velike koristi od brzine kojom UltraDefrag radi, pošto kvalitet obavljenog posla tokom tog vremena zaostaje za konkurencijom. To je i bilo moguće očekivati.

• • •

Znamo da idealni programi ne postoje. Kada bi postojao jedan takav program, prestala bi potreba za svim ostalim kreacijama iz te oblasti. Ista je stvar i sa programima za defragmentaciju. Nijedan od njih se ne može proglasiti apsolutnim liderom po pitanju mogućnosti, brzine i rezultata rada. MyDefrag je dobar zbog svoje fleksibilnosti, ali ona zahteva stručno predznanje. Defraggler i (posebno) UltraDefrag imaju brzinu, ali donekle kaskaju po pitanju kvaliteta defragmentacije. Puran Defrag je simpatičan proizvod koji se može uspešno koristiti uprkos nedostacima.

U ukupnom skoru testiranja bi se mogla izdvojiti dva programa: Smart Defrag i Auslogics Disk Defrag Free. Prvi nudi brz rad uz prihvatljivo dobre rezultate, dok je drugi nešto sporiji, ali sa boljim rezultatima. Bilo kako bilo, ovde se rezultati razlikuju u sitnicama koje nećete moći da primetite bez štoperice i detaljne analize fajlova. Nekada se najbolji rezultati mogu postići kombinovanjem dva programa različitih proizvođača, ali ne verujemo da ogromna većina korisnika ima potrebe za takvim vratolomijama.

Igor S. RUŽIĆ

 
MyDefrag 4.3.1, Auslogics Disk Defrag Free 3.6.1, Defraggler 2.14, Smart Defrag 2.7, Puran Defrag 7.6, UltraDefrag 6.0.2
Šta mislite o ovom tekstu?
Decrap 3.0
Tomahawk 0.7.0
deJpeg 2.0
RarZilla Free Unrar 4.80
Reboot-To 1.2.4.9
LibreCAD 2.0 beta 5
Raspored.rs 2012.2
Pale Moon 20.1
JFRemover
Calculatormatik 1.8.0
Optical Illusion of the Day
Desktop Fay 2.9
HAL 9000 Screensaver
Quick Maps 1.9
ReloadEvery 17.0.0
Sound Lock 1.3.2
Windows 8 Light Animated Screensaver
The Reminder 1.2
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera