TEST DRIVE<>
072013<><>

TP-Link TD-VG3631

Dobar multipraktik

Od kineskog proizvođača računarske mrežne opreme TP-Link ovom prilikom testirali smo višenamenski uređaj koji je po sklopu izuzetno zanimljiv. Naime, radi se o modelu koji nosi oznaku TD-VG3631, a u koji je spakovana bežična pristupna tačka (WiFi AP) deklarisana na protok do 300 Mbit/s na radnoj frekvenciji od 2,4 GHz, a tu su i VoIP Gateway, ADSL2+ modem, ruter i svič.

U paketu se pored uređaja nalaze i dve antene, spliter, tri telefonska kabla (RJ-11 na RJ-11), LAN kabl (RJ-45 na RJ-45), uputstvo za primenu uređaja u telefoniji, kratko uputstvo za povezivanje, CD sa softverom i uputstvima u PDF formatu, kao i napojni adapter. Kućište uređaja modernog je dizajna, krajnje „svemirskog” – zamalo pa Enterprajz među mrežnim uređajima. Izrađeno je od kvalitetne crne plastike sa sjajnom završnicom. Rashladni otvori lepo su uklopljeni uz oble ivice sa svih strana, osim zadnje. Dve antene su stilizovane i specifičnog oblika, te samo daju dodatan šmek već lepom izgledu uređaja. LED signalni panel na sebi sadrži po diodu za svaku bitnu funkciju uređaja (ukupno 14), što je najveći broj koji smo imali prilike da vidimo na SOHO uređaju do sada. Uređaj odlikuju dva USB-a, četiri 100 Mbit/s LAN-a (od kojih jedan može biti i WAN), jedan DSL, jedan FXO i dva FXS porta, kao i napojnim, i dva RP-SMA konektora. Od hardverskih kontrola tu su WPS taster, reset dugme, WiFi On/Off prekidač i On/Off dugme napajanja. Bitno je istaći da se s donje strane uređaja takođe nalaze otvori za hlađenje uređaja, kao i rupe za montažu na zid.

Na CD-u od softvera stižu čarobnjak za brzo podešavanje, čarobnjak za povezivanje štampača i programčić za upravljanje štampačima kojim se lako rešavaju osnovna podešavanja. Za naprednije podešavanje uređaja, tu je naravno Web GUI kom se može pristupiti kroz browser.

Od opcija bismo posebno izdvojili one s kojima se ne srećemo često kod mrežnih uređaja – one telefonske. Tu su identifikacija poziva, poziv na čekanju, zadržavanje poziva, prosleđivanje poziva, trosmerni konferencijski poziv i glasovna pošta. Uređaj podržava i tradicionalne i VoIP linije, a analogni telefon povezan na drugi telefonski port automatski se prebacuje na PSTN liniju pri nestanku struje.

Od mrežnih opcija najzanimljivija je definitivno kontrola propusnog opsega po IP adresi, što omogućava pravilnu raspodelu opterećenja internet linka u domaćinstvu, ali i otvaranje malih piratskih internet provajdera u komšiluku.

Od testova za ovaj uređaj uradili smo dva standardna – test dometa i test protoka. Na testu dometa uređaj se pokazao dobro. Pokrio je jednospratnu kuću bez mrtvih tačaka. Na testu protoka informacija postignute brzine prenosa kretale su se oko 10 MB/s za preuzimanje, dok su se za slanje kretale oko 7 MB/s.

Dobijeni rezultati protoka su dobri, kada se uzme u obzir da su LAN portovi deklarisani na 100 Mbit/s (12,5 MB/s). Uz opcije za telefoniju koje ima, kao i neke mrežne koje se izuzetno retko sreću kod SOHO uređaja, možemo zaključiti da je ovaj uređaj odličan za veća domaćinstva i kancelarije ili manje firme.

Petar LONČAREVIĆ

 
Nvidia GeForce GTX 780 i VTX Radeon HD 7970 X-Edition
Cooler Master Centurion 6
AMD A10-6800K i A10-6700
Dell Latitude 10
Sony DSC-HX50
Logitech Wireless Headset H800
Canon PowerShot SX280 HS
Gigabyte Fly
Sony HDR-CX410VE
Samsung Series 5 NP535U3C
Fujitsu LifeBook UH572
Titan G22T i G25T
Philips 227E4QHA
LG 23EA63V-P i 27MA73D-PZ
Logitech Cube
Chicony Wireless Multi-touchpad Keyboard (KGR1015), Super Slim Wireless Keyboard & Mouse Set (WUG0977) i Super Slim Keyboard
HP OfficeJet 251DW
Anza AZ288, AZ53AS, AZ33M, AZ387
TP-Link TD-VG3631
Šta mislite o ovom tekstu?

Standard:
802.11n, 300 Mbit/s, 2,4 GHz
Priključci:
4 x 100 Mbit/s RJ45, 4 x RJ11, 2 x USB 2.0, WPS dugme, On/Off prekidač, Wi-Fi On/Off prekidač, Reset dugme, spoljno napajanje (12 V, 1,5 A)
Ostalo:
dimenzije 256 × 177 × 51 mm, omnidirekcione antene 2 x 5 dBi, SIP, EIRP <20 dBm, 64/128 bit WEP, WPA-PSK / WPA2-PSK, MAC Filtering, QoS, Bandwidth Control, Port Forwarding, Virtual server, DMZ, Access Control List, VPN Pass-Through, PPTP, L2TP, IPSec Pass-through, ATM Forum, PPP over ATM, PPP over Ethernet, IPoA, Ethernet WAN, Parental Control, Traffic Shaping (ATM QoS), DHCP, DHCP relay, NAT, PVC / Ethernet Port Grouping, Static Routing, RIP, DNS Relay, DDNS, IGMP snooping, IGMP Multicast, UPnP, SPI, MAC / IP / Packet / URL Filtering, 2 x RJ-11 FXS, 1 x RJ-11 FXO, Call forwarding, Call waiting, Voice activity detection (VAD), 3-way conference call, USB Voicemail, USB Storage Sharing, FTP Server, Media Server, Print Server, Remote management, Telnet management, Command Line Interface, SSL, SNMP, Diagnostic Tools
Proizvođač:
TP-Link
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera