LAKI PINGVINI<>
052013<><>

Netrunner Dryland 12.12.1

Linux po sistemu „ključ u ruke”

Novajlije u svetu slobodnog softvera, konkretnije oni koji žele da probaju neki Linux, vrlo često dolaze u paradoksalnu situaciju. Iako je mogućnost izbora dobra stvar, veliki broj postojećih distribucija taj izbor čini vrlo teškim i ponekad frustrirajućim. Jednostavnog rešenja nema, svako ima drugačiji ukus i želje, pa je jedini način da se nađe odgovarajuća distribucija da se proba i testira više njih. Kako bi taj proces barem donekle bio olakšan, u „Svetu kompjutera”, kao i na internetu, možete naći recenzije distribucija, te na taj način suziti potragu i uštedeti vreme za pojedinačno testiranje. Ovom prilikom predstavljamo vam distribuciju koja spada u kategoriju onih namenjenih i naklonjenih početnicima koji ne znaju ili ne mogu da troše previše vremena na razna podešavanja kako bi sve radilo, već žele sistem po principu „pali i vozi”.

Netrunner je relativno mlada distribucija, čije je prvo izdanje bilo u martu 2010. godine, a trenutno aktuelno, koje smo testirali, datira iz januara tekuće godine. U pitanju je KDE distribucija bazirana na Kubuntu i Debian Linuxu sa user-friendly filozofijom. Datoteku u .iso fomatu moguće je preuzeti sa sajta projekta, u 32 ili 64-bitnoj varijanti (pri čemu se za testiranje u virtuelnim mašinama preporučuje ova prva). Nakon preuzimanja istu možete snimiti na DVD medij ili programima kao što su Unetbootin (SK 5/2011) i LiLi USB Creator (SK 2/2013), iskopirati na USB memoriju, nakon čega je potrebno restartovati kompjuter, podesiti odgovarajući boot uređaj na računaru i avantura može da počne.

Kao i većina drugih, Netrunner je live distribucija, što vam omogućava da isprobate funkcionalnost i opcije sistema bez intervencija na hard disku računara. Ukoliko želite da ga instalirate, pokrenućete program koji će vas kroz nekoliko jednostavnih koraka provesti kroz postupak, pri čemu najviše pažnje treba posvetiti delu u kojem se definišu particije ukoliko pravite dual boot instalaciju. Sistem se dosta brzo podiže, pa će vas za kratko vreme dočekati prepoznatljiv desktop KDE okruženja. Izbor KDE-a jasan je onda kada se vidi da iza Netrunner distroa stoji nemačka kompanija BlueSystems, koja je jedan od većih sponzora projekata koji su sastavni deo ovog okruženja, kao i distribucija Kubuntu i Mint. Mada KDE prati glas „teškaša”, koji neumoljivo proždire resurse, ovo odavno nije slučaj i danas je jedno od najfunkcionalnijih rešenja za Linux desktop, naravno ukoliko se radi o relativno novom računaru.

Već nakon nekoliko trenutaka provedenih u Netrunneru, evidentna je velika količina truda uloženog u vizuelni aspekt distribucije. Podrazumevana tema je prijatna za oči i svi programi su namenjeni KDE okruženju, a oni koji koriste GTK biblioteke savršeno su uklopljeni u postojeći dizajn. Podrazumevana KDE aktivnost je „Folder View,” što desktop čini sličnim klasičnom prikazu na koji su navikli korisnici operativnog sistema Windows. Ništa manje pažnje nije posvećeno ni izboru programa. Iako su autori prednost dali softveru otvorenog koda, korisnički ugođaj je na prvom mestu, pa su prisutni svi potrebni vlasnički kodeci i dodaci za neometani rad. Pored toga što su instalirane sve neophodne aplikacije za potpun multimedijski doživljaj, njihovo podešavanje takođe je prilagođeno manje iskusnim korisnicima. Primera radi, podrazumevani web pregledač je Mozilla Firefox sa preinstaliranim dodacima za Flash, Javu, AdblockPlus, DownloadHelper. Namera autora je da korisnik ima mogućnost izbora (u pozitivnom smislu) kada su pojedini poslovi u pitanju, pa iz tog razloga i postoji više programa za istu namenu. O multimediji se brinu neprikosnoveni VLC za video i audio plejer Tomahawk (mada nisu jedini), a prisutan je i čitav niz drugih audio-video i grafičkih alata, kao što su Kdenlive, Gimp, Krita i Gwenview. Za komunikaciju preko interneta zaduženi su Mozilla Thunderbird, Pidgin, Telepathy i Skype, a tu je i Transmission BitTorrent klijent. Kancelarijske poslove, očekivano, odrađuje LibreOffice (verzija 3.6), mada je prisutan i program za izradu dijagrama i šema Flow iz paketa Calligra, što je svakako hvale vredna odluka. Podmeni Utilities krije gomilu sitnih korisnih programa, a sekcija Games će vas zabaviti u momentima dokolice. Ukupan broj aplikacija je impozantan i ne možemo ih sve nabrojati, tako da su male šanse da će prosečnom korisniku nešto nedostajati. Ukoliko vam, pored svih dostupnih opcija, ipak zatreba i nešto od Windows programa, Netrunner dolazi sa instaliranim Wineom, kao i sa virtualnim mašinom VirtualBox. Integracija sa web baziranim aplikacijama je vrlo bitna u današnjim uslovima, pa u samom startnom meniju postoje prečice do onih najpopularnijih, kao i mogućnost pravljenja Runners-ID-a, preko kojeg se pristupa Cloud funkcijama firme BlueSystems. Administracija sistema obavlja se kroz poznati KDE System Settings, dok je za upravljanje softverom namenjen Muon Software Center, a za nostalgičare i iskusne korisnike tu je i Synaptic. Kako smo već rekli, Netrunner se bazira na Kubuntu i Debian distribucijama, pa je od njih preuzet i menadžemnt softvera, kao i dostupne online riznice za preuzimanje aplikacija. Za ostala podešavanja postoji podmeni Settings, gde se nalaze dodatni programi za podešavanje ostalih delova sistema.

Netrunner radi izuzetno stabilno i brzo i tokom testiranja nismo uočili neke bitnije probleme. Za ovo je svakako zaslužna pomenuta osnova na kojoj se distribucija bazira, a autorima treba odati priznanje na odličnom izboru aplikacija i vizuelnom pečatu koji su ostavili. Na sajtu projekta moguće je videti planove za buduća izdanja i ukoliko sve bude išlo kako treba, možemo očekivati da će sledeće verzije biti još bolje i zanimljivije. Do tada, Netrunner od nas ima apsolutnu preporuku za one koji žele da probaju Linux, ali i one koji još nisu načisto sa tim koja je distribucija prava. Probajte, možda je Netrunner odgovor na vaša pitanja.

Goran STRIČIĆ

 
rekonq 2.2.1
GParted Partition Editor 0.12.1
Netrunner Dryland 12.12.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Rhythmbox 2.98
Krusader 2.4.0

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GPL i druge
Veličina:
1,5 GB
Cena:
operativni sistem je besplatan
Adresa:
www .netrunner -os .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera