VREMENSKA MAŠINA<>
022013<><>

Pirati, morfing, Super Mario, DoS

Broj 16, februar 1986.

U februaru 1986. godine ubijen je švedski premijer Ulof Palme, zbačeni su diktatori na Filipinima i Haitiju, a Halejeva kometa približila se Suncu. Jugoslaviji je izručen ratni zločinac Andrija Artuković.

 
„Svet kompjutera” je pisao o Marsijanu Hofu, tvorcu prvog (četvorobitnog) mikroprocesora na svetu Intel 4004. „Prvi mikroprocesor završen je u oktobru 1969. godine... Ideja vodilja bila je da se na jednoj silicijumskoj pločici – čipu – integrišu sve procesorske funkcije računara... U daljem razvoju pre svega je povećan kapacitet memorije koja može da se adresira, uz sposobnost za sve složeniju logiku. Bitan je i razvoj koprocesora koji izvršavaju aritmetičke operacije s brojevima u pokretnom zarezu, kao i stvaranje supersofisticiranih grafičkih procesora... Za koju se ’porodicu’ mikroprocesora opredeliti, Motorola ili Intel? I jedna i druga su odlične. Međutim, IBM PC se nametnuo gotovo kao standard, što pomera jezičak na vagi u koristi Intela.”

U „Svetu kompjutera” tada je prvi put pokrenuto pitanje piratstva (u negativnom kontekstu). Tim povodom javio nam se jedan gnevni pirat. „Hteo bih da dam svoje mišljenje o tome. Ako bi se kod nas zabranilo bilo kakvo ’nezakonito’ širenje softvera, to bi bila samo formalna zabrana. Programi bi se širili ’ispod ruke’ između pirata međusobno i između pirata i starih ’mušterija’. Smatram da je opravdano zabraniti piratovanje domaćih programa... To nije krađa programa, to je samo širenje programa uz materijalnu naknadu (za izgubljeno vreme).” Slažete li se?

Broj 89, februar 1992.

 
Februara 1992. godine na Zimskim olimpijskim igrama u Albertvilu učestvovale su Hrvatska, Slovenija i krnja Jugoslavija. U Engleskoj je formirana fudbalska Premijer liga, uveden je protektorat UN u Kambodži, a u Hrvatskoj je prihvaćen mirovni plan.

„Svet kompjutera” se, povodom filma „Terminator 2”, bavio filmskim efektom morfinga. „Morfing sekvence su proizvod dugogodišnjeg istraživanja firme Industrial Light & Magic Džordža Lukasa. Radi se o stvaranju uverljivog preobražaja ljudi ili objekata u drugačije oblike... Prva komercijalna morfing sekvenca realizovana je u filmu The Abyss Džejmsa Kamerona... Reč je o bićima sazdanim od vode koja samim tim stalno menjaju oblik, što je postignuto morfing tehnikom.”

 
„Šigeru Mijamoto je autor serije igara Mario Bros, koja je najprodavanija na svetu”, tako počinje tekst o Mariovom „tati”. „Godine 1984, Mijamoto, crtač-pripravnik u Nintendu, dobio je priliku da dizajnira igru. U početku zasnovana na priči ’Lepotica i zver’, vremenom se izrodila u priču o malenom junaku Mariju, koji se penje uz merdevine i skele, preskačući burad, kako bi spasao svoju draganu iz ruku ljutog gorile... Super Mario Bros 3, jedan od nastavaka, zaradio je čak 445 miliona USD.”

A sada nešto potpuno drugačije. „Zar se za objavljeni tekst išta dobija? Mislio sam da je to na dobrovoljnoj bazi”, pitao je jedan od naših autora. „Svaki objavljeni tekst u SK-u se plaća (honoriše) 400–500 dinara po novinarskoj „šlajfni”... Honorar treba očekivati 20–30 dana po izlasku broja.” Tako je bar tada bilo...

Broj 197 februar 2001.

 
U februaru 2001. godine svemirska letelica NEAR Shoemaker sletela je na jedan asteroid. Uhapšen je Radomir Marković, bivši šef državne bezbednosti Srbije, a Skupština SRJ vratila je državljanstvo i imovinu porodici Karađorđević.

„Svet kompjutera” piše o hardverskim novitetima. „Logitech iFeel MouseMan je jedan od prvih miševa sa primenjenom tehnologijom Force Feedback, do sada viđene samo na džojsticima i volanima... Prelaskom strelice preko ikone na desktopu ili linka u browseru oseća se vibracija iz samog miša, uz prateći zvuk motorčića... Force feedback je podržan samo pod Internet Explorerom od verzije 5.0.”

Pisali smo i o hakerskom napadu na Microsoftov DNS sistem. „Januarska havarija Microsoftovog DNS-a ostavila je više od 60 miliona korisnika nekoliko dana bez elektronske pošte... Sumnja je odmah pala na napad hakera. U prilog tome je govorila i sveže uhakovana stranica sa informacijama o domenu u Whois bazi firme InterNIC... Pored hakera, veliki udeo u krahu ovakvih razmera imala je i amaterski projektovana struktura Microsoftove interne mreže... Sva četiri DNS servera nalaze se u istom subnetu... Zbog toga, umesto da krahom jednog dela mreže ’padne’ samo jedan server, odjednom su sva četiri prestala da funkcionišu... Iako je kvar popravljen u relativno kratkom roku, arhitektura mreže nije promenjena. Kazna je usledila već sutradan – nepoznati hakeri otpočeli su tzv. Denial Of Service (DoS) napad i ponovo paralisali sve Microsoftove lokacije... ’Havarijska isključenja’ potrajala su skoro četiri dana.”

Vojislav MIHAILOVIĆ

 
 AKTUELNOSTI
CES 2013, Las Vegas

 TRŽIŠTE
Serverski procesori
Evolucija medija

 KOMPJUTERI I FILM
Ivica i Marica: Lovci na veštice
Beautiful Creatures
Filmovi, ukratko

 SERVIS
Novi život starog računara (8)
HTPC od starog računara i Android uređaja

 VREMENSKA MAŠINA
Pirati, morfing, Super Mario, DoS
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Linux je postao seksi
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera