SERVIS<>
022013<><>

HTPC od starog računara i Android uređaja

Multimedija na „glupom” TV-u

Kako „opametiti” televizor pomoću starijeg računara, uz Android ili Symbian uređaj umesto daljinskog upravljača

Instalacija GeeXboX-a
Ponuda kvalitetnih TV prijemnika sa velikim displejima i mnoštvom novih mogućnosti vraća televizoru ulogu centralnog kućnog multimedijskog sistema. Dodatne karakteristike (USB port, LAN konektor za vezu sa internetom, DLNA bežično deljenje sadržaja itd.) „opametile” su TV uređaj, koji je tako postao SmartTV. Potreba za opamećivanjem „običnog” LED, LCD ili CRT televizora nastaje u trenutku kada uvidimo koliko je neracionalno koristiti računar najnovije generacije za neobavezno gledanje multimedijskog sadržaja.

Delimično rešenje mogu biti popularni medijski plejeri malih dimenzija sa USB portovima i mogućnostima priključenja hard diskova (USB ili SATA). Ova rešenja nude podršku za emitovanje velikog broja multimedijskih formata, ali uglavnom nemaju mrežnu i internet konekciju. Konekcija sa kućnom mrežom može biti korisna zbog prenosa sadržaja, a internet podrška je baš ono što čini SmartTV „pametnim”. Medijski i blu-ray plejeri sa mrežnom konekcijom imaju ograničenu podršku za internet servise, pa nisu dovoljni za praćenje veće ponude online sadržaja.

Startni meni GeeBoX-a, čiji raskošan izgled asocira na
Interesantno rešenje može se naći u specijalizovanim uređajima zasnovanim na platformi Android, koji se polako šire tržištem i koji funkcionišu kao multimedijski plejeri i pregledači online sadržaja. Međutim, ukoliko imate nameru da sami sastavite jedan takav uređaj i prilagodite ga sopstvenim potrebama, razmotrite koncepciju HTPC-a.

Kućni bioskop

Home Theater PC (HTPC) je medijski centar zasnovan na PC računaru. Primamljiva opcija je pretvaranje nekog starijeg računara u HTPC. Rešenje koje ćemo ponuditi provereno radi na starijim laptopovima sa procesorom na 1,86 GHz i sa 512 MB RAM-a ili na 2,4 gigahercnim desktop računarima sa AGP grafičkim karticama GeForce FX 5100. Podrazumeva se da je jača konfiguracija dobrodošla, prvenstveno zbog reprodukcije HD materijala. Uzimajući u obzir to da čak ni stariji laptop računari nisu glomazni, kao i mogućnost nabavke položenog kućišta za stariji desktop računar, ovo „uradi sam” rešenje ne mora estetski da naruži okruženje oko televizora.

GeeXboX-ov dodatak Navi-X sadrži linkove ka deljenim filmovima i TV programima na internetu
Ovakva varijanta uređaja koja kao izlaz ne koristi PC monitor već televizor u stranoj literaturi naziva se Set Top Box, kao i svi drugi uređaji koji stoje uz TV ili na njemu. Međutim, kod nas se taj pojam najčešće vezuje za satelitski ili IPTV prijemnik, pa ga nećemo koristiti za HTPC da ne bismo pravili zabunu.

Pre upuštanja u avanturu sklapanja ovakvog uređaja, treba sagledati mogućnosti povezivanja televizora i dodatnog kućnog audio sistema. Ukoliko imate kvalitetan CRT televizor sa ekranom dijagonale oko 80 centimetara bez VGA ili HDMI konektora, biće vam potreban laptop ili desktop računar sa RCA („cinch”) ili S-VHS izlazom za eksterni prikaz. Ukoliko pak posedujete noviji HD televizor koji želite da „opametite”, razmotrite i mogućnost kvalitetnijeg prenosa signala (VGA, DVI ili HDMI). Pažnju treba posvetiti i zvuku, te odlučiti da li ćete koristiti zvučnike od televizora ili višekanalni audio sistem, i u skladu s tim odabrati zvučnu karticu.

Mrežna podešavanja koja omogućavaju upotrebu Android uređaja kao daljinskog upravljača
Softverska platforma koju ćemo instalirati na računar zasnovana je na open source plejeru XBMC (verzije 11 Eden), koji je dostupan za Windows, Linux, OS X, iOS i Apple TV, a takođe i u sastavu zasebnog operativnog sistema. Zaseban operativni sistem u distribuciji GeeXboX (www.geexbox.org) moguće je instalirati na PC, a postoje verzije i za mini-računare TI OMAP4 Pandaboard, Cubox, ux500 Snowball i nVidia Tegra2 Harmony. Prednost platforme XBMC je u velikom broju dodataka (za pristup bazama filmova i muzike, live strimovima TV programa itd.), koje je moguće instalirati i povećati mogućnosti plejera. Jednostavnom instalacijom plejera XBMC kao aplikacije na Windowsu (xbmc.org/download/) možete se upoznati sa mogućnostima ove platforme i ukoliko zaključite da zadovoljava vaše potrebe, instalirati samostalnu verziju sa operativnim sistemom.

Instalacija

Za instalaciju operativnog sistema potreban je ISO fajl veličine 136 MB sa adrese http://www.geexbox.org/download/, koji je moguće narezati na CD ili aplikacijom Unetbootin preneti na USB disk. Tako spremljen instalacioni medijum može se pokrenuti i u live modu, ali je instalacija potrebna da bi sistem pamtio naknadna podešavanja. Proces instalacije krajnje je jednostavan, a pozitivna strana je to što se kao disk može odabrati druga USB fleš memorija i tako podešen sistem pokretati i na drugim mašinama. Ukoliko sistem instaliramo na USB fleš memoriju, na računaru na kojem ga pokrećemo uopšte ne mora da postoji fizički hard disk, pa multimedijski sadržaj možemo pokretati sa drugih USB medija (fleš memorije, prenosnih hard diskova), DVD čitača, dugih umreženih računara ili sa interneta.

Osnovne komande daljinskog upravljača i pregled sadržaja koji se emituje
Po startovanju GeeXboX-a, prikazuje se poznati XBMC interfejs sa horizontalnim menijem i tabovima Weather, Pictures, Videos, Music, Programs i System. Za brzo korišćenje ovako napravljenog samostalnog medijskog plejera dovoljno je u meniju SYSTEM\Videos\Subtitles podesiti Character set na Central Europe (Windows) i u meniju Videos dodati folder sa filmovima. Za brzo prepuštanje blagodetima multimedije i upoznavanje sa mogućnostima interneta kao prenosnika sadržaja potrebno je LAN konektor na mrežnoj kartici povezati sa odgovarajućim na kućnom ruteru.

Uz GeeXboX dolazi instaliran dodatak Navi-X, koji sadrži linkove ka deljenim filmovima i TV programima koji se prenose preko interneta. Ovaj dodatak, uz relativno brz internet i pristup online sadržaju, izaziva veoma pozitivnu reakciju kod različitih generacija (testirano na osobama uzrasta od 17 do 50 godina).

Dodatak za titlove – podešavanje fonta, veličine, stila, boje, karakter seta, foldera za smeštanje i pozicije na ekranu
Sem instalacije na hard disk i povezivanja na internet, za osnovno korišćenje potrebno je podesiti daljinski upravljač. Tastatura (žična ili HID kompatibilna bežična) i miš (na nekim računarima ne radi) dovoljni su za početak, a u napredna podešavanja spada korišćenje Android i iOS telefona i tableta kao daljinskog upravljača pomoću aplikacije remote.

Napredne mogućnosti

Za korišćenje Android i iOS telefona i tableta, te nekih Symbian pametnih telefona kao daljinskog upravljača potrebno je u SYSTEM\Network\Services čekirati Alow contol of XBMC via HTTP. Sa Google Playa ili AppStorea treba preuzeti XBMC remote aplikaciju za Android ili iOS, te telefon ili tablet povezati na bežični ruter koji je u istoj mreži sa HTPC-jem sa instaliranim GeeXboX-om. Potrebno je još podesiti „daljinac” i uneti mu IP adresu računara, koja se može saznati u SYSTEM\System info. Na daljinskom upravljaču će, sem osnovnih komandi, biti dostupan i atraktivan pregled podataka o trenutno emitovanom sadržaju.

Meni za rad sa dodacima (add-ons)
Za Symbian telefone dostupna je nezvanična verzija (bez opcije Play Now), koju je sa još nekoliko pratećih fajlova potrebno preuzeti sa adrese http://dl.dropbox.com/u/2236549/XBMCRemotev2_e71.rar.

Pretraga i prikaz titlova u filmovima i serijama koje gledamo putem internet konekcije mogu se svrstati u napredne mogućnosti ove platforme. U SYSTEM\Skin\Add-on, u podmeniju Video OSD, treba odabrati Subtitle Add-on, a u otvorenom prozoru Get More... i odabrati i instalirati dodatak XBMC Subtitles. Nakon toga, potrebno je podesiti ovaj dodatak. U kartici Languages treba odabrati srpski i još dva slična jezika, u kartici Services, pored opensubtitles.org i podnapisi.net, označiti titlovi.com i u kartici Advanced Options aktivirati Manually Enter Search String. Tako podešen dodatak moguće je aktivirati nakon startovanja online sadržaja pritiskom na četvrto dugme od donjeg desnog ugla u prozoru kontrole reprodukcije. Ukoliko film ili serija nisu imenovani punim nazivom, dodatak ne može sam da pronađe prevod, pa zato postoji i opcija ručnog unosa naslova.

Mogućnosti GeeXboX-a nisu ograničene samo na muziku i filmove – prikaz trenutnih podataka o vremenu i vremenska prognoza
Do sada opisane funkcionalnosti sasvim su dovoljne za uživanje u mogućnostima koje se teško nalaze na samostalnim uređajima iste namene, ali to nije sve što ova platforma nudi. Veliku vrednost predstavljaju dodaci (add-ons) koji se instaliraju iz samog GeeXboX-a i koji mu povećavaju mogućnosti. Postoje dodaci koji će ispisivati podatke o emitovanom sadržaju, prikazivati reči pesama, podešavati izgled okruženja i slično. Dodatke je moguće odabrati u SYSTEM\ Add-on\Get Add-ons ili instalirati iz prethodno preuzetih zip fajlova.

• • •

Naravno da su sve ove mogućnosti dostupne i u više odvojenih programa na platformi Windows. Međutim, ukoliko vam se sviđa koncept zasebnog uređaja, a imate stariji laptop ili desktop računar, čak i bez hard diska, moći ćete da ga pretvorite u jedinstven multimedijski plejer.

Jovan MIROVIĆ

 
 AKTUELNOSTI
CES 2013, Las Vegas

 TRŽIŠTE
Serverski procesori
Evolucija medija

 KOMPJUTERI I FILM
Ivica i Marica: Lovci na veštice
Beautiful Creatures
Filmovi, ukratko

 SERVIS
Novi život starog računara (8)
HTPC od starog računara i Android uređaja
Šta mislite o ovom tekstu?

 VREMENSKA MAŠINA
Pirati, morfing, Super Mario, DoS

 PRST NA ČELO
Linux je postao seksi
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera