PHONE ZONE<>
012013<><>

Huawei MediaPad 10 FHD

Kineska aždaja

Huawei je kineska kompanija koja je svoju reputaciju izgradila veoma brzo – put od proizvođača osrednje mrežne opreme do giganta zastupljenog u telekomunkacionim sistemima gotovo svih zemalja prešli su konstantnim usavršavanjem svojih proizvoda, spuštanjem cena i prilagođavanjem željama korisnika. Ulazak u segment potrošačke elektronike isprva je bio skroman, međutim linija mobilnih telefona Ascend pokazala je da je ovaj kineski proizvođač i te kako u stanju da se nosi sa daleko poznatijim imenima. Ovom prilikom šaka nam je dopao ne mobilni telefon već dugo najavljivani tablet računar MediaPad 10 FHD.

Da je reč o premijum uređaju, jasno je od momenta kada se on izvadi iz kutije – prelepo dizajnirano aluminijumsko kućište se po kvalitetu materijala, kao i po estetskim rešenjima može slobodno uporediti sa linijom Samsung Galaxy ili sa Appleovim proizvodima. Kako bi se postigao utisak vizuelne celine, vidljivi su samo konektor za slušalice i višenamenski port za povezivanje sa računarom i punjenje uređaja. MicroSD slot i ležište za SIM karticu koje omogućava 3G funkcionalnost skriveni su ispod maske, dok HDMI porta u osnovnoj verziji nema. Ukoliko je povezivanje sa TV-om neophodno, jedino rešenje je kupovina opcione tastature, nalik onoj na Asusovim računarima Transformer, koja donosi brojne konektore, pa i HDMI izlaz. Naravno, pitanje je da li će nekome povezivanje na TV uopšte i zatrebati – zahvaljujući fenomenalnom IPS displeju veličine 10,1 inča, gledanje filmova na ovom tabletu zaista je pravo uživanje. Rezolucija 1920 x 1200 piksela možda nije u rangu Appleovih Retina ekrana, ali ne ostavlja ništa manje impresivan utisak. Multimedijalno iskustvo dodatno upotpunjuju Dolby Surround stereo zvučnici koji, iako smešteni na leđima uređaja, reprodukuju najkvalitetniji zvuk koju smo čuli na tablet računaru. Unutrašnjost je takođe priča za sebe. Tu je četvorojezgarni procesor ARM Cortex A9, praćen sa čak 2 GB RAM-a. Zanimljivo je to što se radi o nama nepoznatom proizvođaču HiSilicon, za koga se ispostavilo da je u pitanju bivše odeljenje Huaweija, pretvoreno u namensku firmu za razvoj čipova. Procesor nosi oznaku K3V2, njegova jezgra rade na taktu 1,4 GHz, a performanse su na nivou Tegra 3 rešenja, što je zavidan rezultat. Grafički deo obrađuje GPU Immersion.16 istog prizvođača, koji u sintetičkim testovima prestiže Tegra 3 SoC, a u realnim uslovima varira u zavisnosti od optimizacije samih igara. Performanse celokupnog uređaja veoma su dobre, utisak jedino donekle kvari nešto stariji IceCream Sandwich ROM, koji ne pruža osećaj fluidnosti poput onog na JellyBeanu, pa se nadamo da Huawei već planira softversku nadogradnju. Sam OS blago je modifikovan, a najviše nam se dopala mogućnost skrivanja navigacionog menija kako bi se uvećala radna površina, koju je, jednostavnim gestom, moguće vratiti. Kamera od 8 MPx ima autofokus i LED blic, ali je kvalitet fotografija prosečan.

MediaPad 10 FHD ostavio je na nas veoma pozitivan utisak, uz nekoliko zamerki – baterija pruža oko pet sati intenzivne upotrebe, što je ipak manje od onoga što pruža konkurencija. Kvalitet izrade i sirove performanse su na zavidnom nivou, ali ih prati i cena od 500 evra.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
HTC One X+
Huawei Ascend D1 quad XL
Samsung GT-I8190 Galaxy S III mini
QUART QP710 i QP970
Blueberry NetCat M-08
Huawei MediaPad 10 FHD
Šta mislite o ovom tekstu?
LG Optimus L9 P760
Android 4.2
Highlight
Belgrade Genie
Flash Remote
Little Professor
ExYuDroid Internet Radio
Jottacloud
Foodspotting
Pixlr Express
Kik Messenger
Vicevi
Stanje na putevima
Secret Video Recorder Pro
Skitch
Pozovi TAXI!

Operativni sistem:
Android 4.0
Dimenzije:
256 x 176 x 8,8 mm / 580 g
Ostalo:
Quadcore HiSilicon K3V2 1,4GHz, Immersion 16 GPU, 2 GB RAM-a, 16 GB ROM-a (zavisno od verzije), microSD do 32 GB, 10,1” TFT (1920 x 1200, 16 M), WiFi 802.11 b/g/n, 3G, bluetooth 3.0, GPS, 3,5 mm audio konektor, 1,3 MPx kamera + 8 MPx autofokus LED flash pozadi, Li-jonska baterija 6600 mAh, opciona tastatura
Proizvođač:
Huawei
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera