PHONE ZONE<>
012013<><>

Samsung GT-I8190 Galaxy S III mini

Es trojka za hobite

Samsungov Galaxy S III u izdanju za hobite osvojio je simpatije cele naše redakcije već na prvi pogled. Uz opasku da izgleda kao Galaxy S III koji je zaboravljen u farmerkama i opran na 90 stepeni, što svakako treba shvatiti kao pohvalu na račun dizajna, tehnički zahtevniji deo publike bio je razočaran hardverskim specifikacijama koje su osetno skromnije u odnosu na original. Tako, „zipovana” replika Samsungove perjanice spreda ima 4-inčni Super AMOLED ekran rezolucije 480 x 800 piksela sa tri Android tastera ispod, čipset STE U8420 sa dvojezgarnim procesorom na 1 GHz i 1 GB RAM-a, kao i 8, odnosno 16 GB interne memorije, i fotoaparat rezolucije 5 megapiksela. Poslasticu predstavlja najsvežiji slatkiš iz Googleove poslastičarnice – Jelly Bean Android.

Zahvaljujući kompaktnim dimenzijama i zaobljenim ćoškovima, Galaxy S III mini je veoma „poslušan” – u ruci je izvanredno stabilan i njime se lako upravlja pomoću jedne ruke. Doduše, zbog pedantno uglačane plastike telefon ponekad može da se „izmigolji” kao sveže upecana pastrmka, pa o tome treba voditi računa. Tri mehanička tastera – ’Home’ ispod ekrana, tasteri za regulaciju jačine zvuka i taster za zaključavanje ekrana funkcionišu bez problema, dok se senzorski tasteri (’Menu’ i ’Back’) uopšte ne vide ako nisu osvetljeni, što je rešenje koje nije naročito zgodno, ali izgleda da je postalo neka vrsta standarda kojeg se većina proizvođača pridržava. Ispod poklopca baterije, koji se, za divno čudo, lako uklanja, nalazi se slot za klasičnu SIM karticu i microSD memorijske kartice kapaciteta do 32 GB.

S-AMOLED ekran je odličan, kako po pitanju idealno projektovane veličine tako i po pitanju kvaliteta slike. Štaviše, 4-inčni displej s WVGA rezolucijom i 233 ppi sasvim je dovoljan za sve uobičajene funkcije smartfona, kao što su pretraživanje interneta, razmena poruka, fotografisanje i povremeno igranje (pikselizacija praktično ne postoji). Svakako, po pitanju udobnosti u radu s igrama, filmovima, Office dokumentima, S III mini ne može da konkuriše uređajima sa velikim ekranima, ali mu to i nije namena. Zamerku moramo da uputimo jedino na račun full tastature u uspravnom položaju koja nije najbolje konstruisana, pa ne obezbeđuje baš idealnu preciznost čak ni za korisnike s gracilnim prstima (preporučujemo da sa Marketa svučete neku „ljudsku” tastaturu kojom ćete zameniti fabričku verziju – SwiftKey bi moglo da bude dobro rešenje). Bili bismo srećniji i da je čitljivost ekrana na dnevnom svetlu bolja, ali to je već nešto na šta smo navikli kada su u pitanju S-AMOLED paneli.

Kao što smo rekli, S III mini je osetno slabiji od starijeg brata, tako da se umesto supermoćnog četvorojezgarnog čipseta Exynos 4412 ovde koristi ST-Ericsson NovaThor U8420 platforma sa dual-core procesorom na 1 GHz i dobro poznatim čipsetom Mali 400-MP, koji se pokazao kao najbolji u svojoj generaciji (u poređenju sa SGX 540, Adreno 220, GeForce ULP). Zahvaljujući njemu, grafičke performanse Minija su iznad proseka u klasi. Ukupne performanse su odlične i na tom planu zaista nema razloga za brigu, jer tokom testiranja nismo primetili nikakva usporenja u radu (i gigabajt raspoloživog RAM-a svakako je od velike pomoći).

Jedna od jačih strana ovog telefona je Android 4.1 Jelly Bean, friška verzija Androida koja se „lepi” još na fabričkoj traci. Kao i kod drugih Samsungovih Androida, i ovde je operativni sistem kostimiran korisničkim interfejsom TouchWiz, čija nova verzija Nature UX, pored estetskih, donosi i dosta funkcionalnih unapređenja, uključujući tu i osetno bržu navigaciju i skrolovanje, „nauljenu” simpatičnim animacijama i specijalnim efektima koji ne umanjuju performanse. Što se preinstaliranih aplikacija tiče, dopalo nam se to što je pored pregledača Chrome, koji je od Androida v4.1 i zvanično podrazumevani browser, Samsung zadržao i generički ICS browser, koji po nekim parametrima i dalje bolje radi od Hromiranog kolege (renderovanje, prikazivanje Flash sadržaja). Kad smo već kod Flasha, treba napomenuti to da od ove verzije Androida podrška za taj sistem potpuno izostaje, a kako se Flash Player više ne može naći na Google Playu, ostaje jedino varijanta instalacije „sa strane”.

Dodatni razlog za zadovoljstvo daje nam i fotoaparat rezolucije 5 megapiksela koji, osim kvalitetne optike, nudi i odličan upravljački softver s mnoštvom opcija za podešavanje slike, koje uglavnom viđamo u high-end uređajima (različiti režimi scena, efekti i drugo). Kvalitet fotografija je iznad očekivanja, sa minimalnim šumom čak i kada se fotografiše u zatvorenom prostoru (blic je prilično jak). S prednje strane nalazi se otvor sočiva VGA videocall kamere, čije su performanse vrlo dobre. Kvalitet video zapisa u rezoluciji 720p je pristojan, ali dešava se da kamera „proguta” poneki frejm zbog preopterećenosti procesora. Audio plejer, pored standardnih funkcija, nudi i dobar izbor ekvilajzera, kao i opciju za automatski izbor melodija koje odgovaraju trenutnom raspoloženju korisnika.

Samsung Galaxy S III je, između ostalog, i odličan telefon. Osim toga što ga „normalne” dimenzije čine udobnim za držanje na uhu, prijem signala je postojan na lokacijama koje većinu drugih smartfona ostavljaju „bez reči”. Kvalitet zvuka u slušalici je odličan, dok mikrofon pomalo zaostaje – sagovornici će, naime, primetiti da vaš glas zvuči „drugačije nego obično”, ali će bez problema razaznati reči čak i kada šapućete. Baterija od 1500 mAh obezbediće dovoljno energije za celodnevni maraton, a ako ste racionalni, bez punjača možete sastaviti i dva dana.

Posle uspešnog pohoda na vrh high-end piramide, Samsungova kontraofanziva u srednjoj klasi, oličena upravo u ovom modelu, ima podjednako dobre šanse za uspeh. Na tom putu ipak postoji i jedna velika prepreka – cena. Najveće razočaranje u vezi sa Galaxy S III minijem odnosi se na cenu, koja u odnosu na velikog brata nije redukovana proporcionalno dimenzijama.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
HTC One X+
Huawei Ascend D1 quad XL
Samsung GT-I8190 Galaxy S III mini
Šta mislite o ovom tekstu?
QUART QP710 i QP970
Blueberry NetCat M-08
Huawei MediaPad 10 FHD
LG Optimus L9 P760
Android 4.2
Highlight
Belgrade Genie
Flash Remote
Little Professor
ExYuDroid Internet Radio
Jottacloud
Foodspotting
Pixlr Express
Kik Messenger
Vicevi
Stanje na putevima
Secret Video Recorder Pro
Skitch
Pozovi TAXI!

Ukratko
• Samsung Galaxy S III mini na prvi pogled neodoljivo podseća na „velikog brata”, sa nešto drugačije postavljenim funkcijskim tasterima.
• WVGA S-AMOLED ekran gustine 233 tpi brz je i precizan, ima odličan kolorit i oštrinu, ali na dnevnom svetlu gubi na kvalitetu.
• Iako S III mini nema procesorsku snagu kao „velika” trojka, navigacija kroz korisnički interfejs odvija se bez ikakvih zastajkivanja.
• Nova verzija interfejsa TouchWiz nije samo lepša od dosadašnjih, ona se odlično uklapa u Jelly Bean okruženje i olakšava korišćenje telefona.
• Kvalitet plastike kućišta je odličan. Jedino treba voditi računa o glatkoj površini, zbog koje telefon lako može da isklizne iz ruke.

Operativni sistem:
Android 4.0.4
Dimenzije:
130 x 65 x 11,5 mm / 132 g
Ostalo:
Huawei K3V2 HiSilicon Hi3620 ARMv7 Quad Core 1,5 GHz, Hisilicon Technologies GPU, 1 MB RAM-a, 8 GB ROM-a, microSD do 32 GB, 4,5” IPS (720 x 1280, 16M), bluetooth v3.0 A2DP, Wi-Fi 802.11 b/g/n/DLNA/hotspot, quad band GSM/penta band HSDPA, microUSB, 3,5 mm audio konektor, 8 MPx kamera (dvostruki LED blic, autofokus, 1080p video), Li-jonska baterija 2600 mAh
Proizvođač:
Huawei
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera