PHONE ZONE<>
012013<><>

Huawei Ascend D1 quad XL

Izazov najboljima

Najznačajniji kineski proizvođač pametnih telefona ozbiljno se priprema za okršaj se liderima u branši, i to na njihovom terenu. Modelom Ascend D1 quad XL Huawei konačno prerasta okvire skromnog proizvođača smartfona „za svačiji džep”, vršeći pravi mali desant na high-end segment.

Huawei Ascend D1 quad XL je impresivno „naoružan” smartfon sa četvorojezgarnim procesorom ARMv7 koji, u zavisnosti od potreba, „štrika” na frekvencijama od 210 do 1400 MHz. Procesor je potpomognut gigabajtom RAM-a i „podgojenom” baterijom kapaciteta 2600 mAh, koja je ugrađena u telo kućišta, tj. ne može se ukloniti bez pomoći servisera. Glomazna baterija i pozamašan ekran uzrokovali su i nešto veće gabarite, naročito debljinu i masu kućišta, što možda neće goditi korisnicima sitnije telesne građe.

Ekran od 4,5 inča po dijagonali ističe se IPS panelom sa vrlo dobrom, doduše nešto slabije osvetljenom slikom, koja dodatno gubi na kvalitetu kada se posmatra pod sunčevim svetlom. HD rezolucija, uz gustinu 326 tpi (kao kod iPhonea 5), svakako je još jedan plus. Telefon se može povezati i na veće monitore bilo bežično putem DLNA ili preko MHL kabla (HDMI sa posebnim microUSB adapterom). Na audio strani beležimo Dolby Mobile 3.0 Plus endžin, koji doprinosi kvalitetnijoj reprodukciji pri jačem intenzitetu zvuka (Ascend D1 je ujedno i jedan od najglasnijih telefona koje smo testirali).

Memorijski kapaciteti su veoma dobri – 8 GB interne memorije, gigabajt RAM-a i čitač microSDHC kartica do 32 GB. Na zadnjoj strani nalazi se fotoaparat rezolucije 8 MPx, dok je napred mesto rezervisano za „škljocalicu” rezolucije 1,3 MPx. Kvalitet fotografija je odličan, najbolji od svih dosadašnjih modela ovog proizvođača. Više od samog kvaliteta slike, koji je iznad proseka za ovu klasu, oduševila nas je brzina kojom D1 fokusira i beleži snimke i video zapise – uz odgovarajuće osvetljenje, bez problema ćete „uhvatiti” pokretne objekte kao što su nestašni klinci ili kućni ljubimci u igri, a i samo upravljanje funkcijama kamere izuzetno je brzo. Sa smanjenjem količine svetla opada i broj zabeleženih detalja, ali u očekivanoj meri (pojačan šum leči se „peglanjem” piksela, što ponekad može biti izraženije). Sve u svemu, Huawei je pokazao da dobro zna šta želi s jakim hardverom, ali i da zna kako da ga upotrebi na najbolji način.

Sa softverske strane, imamo pun džak dobrih utisaka, počev od korisničkog okruženja, sa obiljem atraktivnih efekata, uključujući tu i pravi 3D prikaz menija (sa pravim 3D objektima na vidžetima!), kao i lakoću sa kojom se izvršavaju operacije kao što su skrolovanje, pokretanje aplikacije i prebacivanje između aktivnih programa. Huawei nije insistirao na gomili preinstaliranih programa i na tome smo mu zahvalni. Svakako, nismo odoleli da ne probamo igre i benchmark programe, a oni su nam potvrdili da Ascend D1 u praksi nije baš toliko brz koliko se očekuje na osnovu specifikacija. Čini se da kompaktni Huaweijev procesor treba još malo da dozri, jer modeli sa ekvivalentnim procesorima koje potpisuju Samsung, Qualcomm i nVidia postižu nešto bolje rezultate. Ipak, HTC One X i Galaxy S III i te kako imaju zbog čega da strahuju, jer im Ascend D1 diše za vratom.

Ascend D1 quad XL je do sada najbolji proizvod iz Huaweijeve kuhinje, telefon koji će dobro utabati stazu za buduće modele više klase.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
HTC One X+
Huawei Ascend D1 quad XL
Šta mislite o ovom tekstu?
Samsung GT-I8190 Galaxy S III mini
QUART QP710 i QP970
Blueberry NetCat M-08
Huawei MediaPad 10 FHD
LG Optimus L9 P760
Android 4.2
Highlight
Belgrade Genie
Flash Remote
Little Professor
ExYuDroid Internet Radio
Jottacloud
Foodspotting
Pixlr Express
Kik Messenger
Vicevi
Stanje na putevima
Secret Video Recorder Pro
Skitch
Pozovi TAXI!

Operativni sistem:
Android 4.0.4
Dimenzije:
130 x 65 x 11,5 mm / 132 g
Ostalo:
Huawei K3V2 HiSilicon Hi3620 ARMv7 Quad Core 1,5 GHz, Hisilicon Technologies GPU, 1 MB RAM-a, 8 GB ROM-a, microSD do 32 GB, 4,5” IPS (720 x 1280, 16M), bluetooth v3.0 A2DP, Wi-Fi 802.11 b/g/n/DLNA/hotspot, quad band GSM/penta band HSDPA, microUSB, 3,5 mm audio konektor, 8 MPx kamera (dvostruki LED blic, autofokus, 1080p video), Li-jonska baterija 2600 mAh
Proizvođač:
Huawei
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera