PHONE ZONE<>
012013<><>

HTC One X+

Bus plus

Za većinu velikih kompanija koje se bave dizajnom i proizvodnjom pametnih telefona važi džentlmensko pravilo da flagship jedinica zadržava taj status tokom prvih godinu dana tržišnog prisustva. Ako ste, recimo, letos kupili Samsung Galaxy SIII, možete biti sigurni da do leta 2013. nećete biti iskušavani četvorkom, kao ni hipotetičkom unapređenom varijantom trojke, taman toliko bržom od vaše skupe investicije da njenom pojavom ona dobija status druge violine. To je način na koji se mušterije zadržavaju tokom više ciklusa nadogradnje, što u HTC-u imaju problema da shvate.

HTC-u ovo nije prvi put da koristi foru prekorednog apgrejda – Sensation XE/XL, telefoni koji su se pojavili nepunih šest meseci nakon prvog Sensationa, predstavljali su nasvirane i obogaćene verzije vrhunskih modela ove kompanije. Ako ste leta 2011. kupili originalni Sensation, tokom jeseni iste godine dobili ste priliku da se pokajete što niste sačekali.

Identičan princip sledi i HTC One X+, poboljšana, overklokovana i ispeglana verzija X-a namenjena izjednjačavanju benčmark vrednosti sa Galaxyjem SIII, za kojima je X donekle kaskao. Koje novine donosi Plus? Osim Jelly Beana, koji je došao po defaultu, tu su nove hardverske revizije CPU-a i GPU-a, koje rade na višim frekvencijama – umesto AP 33 verzije Tegre 3 na 1,5 GHz, sada je tu AP 37 na 1,7 GHz, a frekvencija GPU skočila je sa 416 na 520 MHz. U normalnom radu, razlika nije vidljiva golim okom, prvenstveno zbog toga što je i One X dobio oficijelnu nadogradnju na Android 4.1 Jelly Bean. U igrama se ta razlika takođe ne može primetiti – sve što je letelo i dalje će leteti, a NFS Most Wanted, GTA Vice City i druge nedovoljno optimizovane igre će seckati kao što seckaju i na golom Iksu. Više frekvencije kao negativnu posledicu imaju jače zagrevanje telefona pri naprezanju (igranju), koje ni pre nije bilo zanemarljivo, a sada može da bude vrlo neprijatno. Pored verzije sa 32 GB, HTC One X+ dolazi i u varijanti sa 64 GB, što će pozdraviti svako ko voli da trpa stvari u telefon i ne želi da razmišlja o slobodnom prostoru.

Od ostalih unapređenja vredi izdvojiti snažniju bateriju (2100 mAh), koja kompenzuje veću potrošnju uzrokovanu višim CPU/GPU frekvencijama. Jedno od krupnijih poboljšanja leži i u sferi drastično poboljšane prednje kamere, koja sada ima istu rezoluciju (720p), ali mnogostruko kvalitetniji senzor od one na X-u. Količina RAM-a, nažalost, nije uvećana na logičnih 2 GB, već je ista kao kod prethodne verzije telefona (1 GB).

HTC One X+ teži pet grama više od prethodnog modela, a umesto Gorilla Glassa, ekran je presvučen Gorilla Glassom 2. Razliku u staklu nismo mogli da proverimo bez čekića i grube sile, ali verujemo da je kvalitetnije i otpornije na grebanje i pritisak.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
HTC One X+
Šta mislite o ovom tekstu?
Huawei Ascend D1 quad XL
Samsung GT-I8190 Galaxy S III mini
QUART QP710 i QP970
Blueberry NetCat M-08
Huawei MediaPad 10 FHD
LG Optimus L9 P760
Android 4.2
Highlight
Belgrade Genie
Flash Remote
Little Professor
ExYuDroid Internet Radio
Jottacloud
Foodspotting
Pixlr Express
Kik Messenger
Vicevi
Stanje na putevima
Secret Video Recorder Pro
Skitch
Pozovi TAXI!

Operativni sistem:
Android 4.1
Dimenzije:
134 x 70 x 9 mm / 135 g
Ostalo:
nVidia Tegra 3 (AP 37) quad core / 1,7 GHz, ULP GeForce 2 GPU, 1 GB RAM-a, 32/64 GB interne memorije, 4,7” Super IPS LCD2 (720 x 1280, 16M), bluetooth 4.0, WiFi 802.11b/g/n, DLNA, hotspot, quad band GSM/HSDPA, NFC, microUSB, microSIM, Beats Audio, 3,5 mm audio konektor, 8 MPx kamera (LED blic, autofokus, stabilizacija, video u 1080p, simultano snimanje i fotografisanje), Li-polimerska baterija 2100 mAh
Proizvođač:
HTC
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera