PHONE ZONE<>
122012<><>

HTC Windows Phone 8X

Epizoda osam

U prvoj polovini prve decenije 21. veka, Microsoft je sa svojom familijom PocketPC bio sinonim za portabilnost, inovaciju i performanse. Saradnja sa velikanima poput HP-a (i Compaqa), Toshibe, Della i drugih iznedrila je odlične PDA uređaje koji su brzo osvojili srca japija i svih onih koji su se tako osećali. Međutim, slavi je brzo došao kraj. Apple je predstavio iPhone, Google je progurao Android na milione uređaja širom sveta, a Windows Mobile zapao je u veliku krizu. Gigant iz Redmonda probao je mobilnim OS-om Windows Phone 7 donekle da ublaži težak udarac koji su mu nanele američke „kolege”, ali ni tu se nije bogzna kako proslavio. Vreme je za nov početak – Windows 8 ekosistem na papiru obećava obedinjenje računara, tableta i pametnih telefona, a mi ćemo osmicu u svojoj „telefonskoj” verziji isprobati zahvaljujući tajvanskom HTC-u i njegovom flagship uređaju oznake Windows Phone 8X.

U moru veoma slično dizajniranih telefona, 8X apsolutno iskače iz gomile. Dizajnerski tim HTC-a dobro se pomučilo i kreirao je dopadljiv i prilično nesvakidašnji uređaj. Ceo telefon urađen je od obojenog polikarbonata (crvenog, plavog, žutog ili, u našem slučaju, crnog), sa blago zaobljenim ivicama i crnom prednjom stranom koja obavija ekran i prostor namenjen za funkcijske tastere osetljive na dodir. Model Graphite Black koji smo mi testirali deluje ozbiljno i poslovno, a sigurno ćete biti primećeni i sa preostale tri verzije koje, sudeći po slikama sa interneta, deluju dosta živo i atraktivno. Iako su izostale metalne površine, koje su se nametnule kao garancija kvaliteta, izrada je ipak na najvišem nivou i 8X ostavlja utisak kao da se ne može polomiti. Ipak, desetka za look and feel izostaje zbog neubedljivog tastera ’Power’, na koji nismo mogli potpuno da se naviknemo. Veoma je plitkog hoda i često nam se dešavalo da pomislimo da smo upalili telefon, a da to zapravo nismo uradili. Kontrole zvuka i taster kamere nešto su boljeg odziva, ali ni njima nismo bili u potpunosti oduševljeni. Takođe, treba pomenuti to da iako ima displej 4,3 inča, po dužini je HTC-ov Windows Phone 8X ipak veoma blizu premijum Android telefona, kod kojih dominiraju dijagonale ekrana 4,7”, te ako želite manji telefon, moguće je da vas ovaj „tajvanac” neće kupiti.

Lokalizacija OS-a i prodavnice
Microsoft se potrudio da u svoj novi mobilni OS uključi i kompletnu lokalizaciju na srpski jezik. Korisnicima u našoj zemlji omogućena je i kupovina dinarima u Windows Storeu i plaćanje domaćim kreditnim/debitnim karticama, što do sada, bez raznoraznih tweakova i ostavljanja adrese u (na primer) Hrvatskoj ili Sloveniji, niste mogli da izvedete u Googleovim i Appleovim servisima za distribuciju aplikacija. Takođe, programeri iz Srbije sada mogu bez ikakvih problema da distribuiraju svoj autorski rad i da budu plaćeni za njega, što je veliki pomak i sigurno će naići na odobravanje domaće developerske zajednice. Ipak, prilikom preuzimanja sadržaja, uvidećete da „domaći” Store ne prikazuje sve programe koji inače postoje za WP8, te ćete morati da se dovijate. Ako tražite određenu aplikaciju, a nje nema u srpskoj „prodavnici”, moraćete u Settingsu da promenite regionalna podešavanja, te da, na primer, odaberete SAD ili Veliku Britaniju. I sa tom izmenom trebalo bi da možete bez problema da platite željeni app, ali ovu informaciju uzmite sa rezervom. Promena regiona je gotovo obavezna ako želite da preuzimate popularne igre (Angry Birds, Cut the Rope, Sims itd.), jer se one ne pojavljuju u srpskom Xbox odeljku, preko kojeg se inače downloaduje zabavni sadržaj (i muzika i filmovi, nekada objedinjeni u servisu Zune).
 
Uređaji Windows Phone 7 su hardverski zaostajali za tada aktuelnim Android telefonima, ali se to nije odrazilo na performanse prethodnog Microsoftovog mobilnog OS-a. Naime, WP7 je više nego dobro funkcionisao na jednojezgarnom Snapdragonu, te nije čudno to što ni novi uređaji Windows Phone 8 nisu opremljeni quad core aždajama današnjice. Tako 8X, koji predstavlja najprestižniji HTC-ov telefon u trenutnoj WP8 eri, pokreće stariji dvojezgarni Snapdragon Krait na 1,5 GHz, koji smo onomad videli u telefonu HTC One S, sa grafikom Adreno 225. Ostatak hardverske platforme čine 1 GB RAM-a, 16 GB interne memorije, kao i WiFi, BT, GPS i quad GSM čipovi za bežično umrežavanje. Za američko tržište predviđen je i LTE model, ali nama to (još uvek) ne znači mnogo. Već smo se sretali sa panelima Super LCD2 tajvanske kompanije, te nam ekran koji smo isprobavali na uređaju 8X nije stran. On od svoje starije braće ima veći broj piksela po inču (čak 342!), što je posledica manje dijagonale (4,3” sa rezolucijom 1280 x 720). Primetan je i nešto lošiji prikaz crne boje, ali to ne umanjuje visoku ocenu koju dobija ovaj displej. Kamera nije pretrpela neke veće izmene od onih koje smo viđali u Android One S/X modelima. Slike su veoma dobre na dnevnom svetlu, nešto su slabijeg kvaliteta kad se koristi blic u mračnijim uslovima, a primećuje se i gubitak detalja ako slikate u najvišoj rezoluciji. Ukratko, nije savršeno, ali je više nego dovoljno da odmeni fotoaparat u velikom broju slučajeva. Autonomija je iznad prosečne, jer pri veoma intenzivnom korišćenju 8X može da izdrži više od jednog dana, što je veoma dobar rezultat u poređenju sa najskupljim Androidima današnjice. Iako ima nalepnicu Beats, ne dajte se prevariti, kvalitet zvuka preko slušalica nije nimalo superioran u odnosu na druge premijum smartfonove današnjice.

Ako ste već ranije viđali WP7 (ili 7.5) telefone, brzo ćete ustanoviti da se osmica estetski gotovo ne razlikuje od svojih prethodnika. Minimalistički dizajn sa tileovima, crna boja koja dominira i navigacija ulevo, odnosno udesno osnova su korisničkog interfejsa Metro, koji je Microsoft upravo sa telefona portovao i na tablete i „velike” računare. Jedina od retkih novina u UI-ju jeste podešavanje veličine tileova, te sada, ako to želite, bukvalno možete staviti koliko god hoćete „pločica” na ekran i time gotovo eliminisati potrebu za ulaskom na glavni ekran. Promena ima daleko više ispod haube. Prva i najbitnija izmena leži u kernelu – MS se pozdravio sa zaostavštinom zvanom Windows CE i konačno je i na telefonima upotrebio NT kernel, koji godinama koristimo na „velikim prozorima” kod punokrvnih računara. Da li je ovaj potez doprineo još većoj fluidnosti i brzini pri navigaciji i multitaskingu, to ne znamo, ali WP8 deluje neverovatno brzo i tečno, subjektivno možda i bolje od quadcore Androida sa Jelly Beanom. Novih aplikacija nema previše, ali su one stare ubrzane i učinjene još korisnijim. Office sa WP8 jednostavno nema pravog konkurenta kada je reč o alatima za editovanje dokumenata na mobilnim telefonima, a najviše pohvala zaslužuje Outlook, koji sve konkurente ostavlja u prašini zbog perfektne integracije sa Exchangeom, ali i sa drugim IMAP/POP3 serverima. Internet Explorer 10 je začuđujuće brz, usporenja prilikom skrolovanja na zahtevnim stranicama gotovo da ne postoje, a odlično barata i sa nekoliko tabova. Od novotarija izdvajamo Kid’s Corner, koji ima ulogu guest moda, tačnije ograničava mogućnosti telefona onda kada ga date recimo detetu (ili neozbiljnoj odrasloj osobi) da browsuje internetom, sluša muziku ili da se igra. Wallet se oslanja na NFC i omogućava plaćanje kako aplikacija u Storeu tako i u „pravim” radnjama u kojima je podržana ova tehnologija, a ima i RSS feed, koji će korisnike u Americi i zapadnoj Evropi obaveštavati o popustima i akcijama u lancima prodavnica. Smartglass će vaš Windows Phone 8 pretvoriti u kontroler za Xbox, ali mi nismo mogli u praksi da isprobamo njegovu funkcionalnost zbog nedostatka konzole. HTC je u 8X dodao i nekoliko svojih aplikacija, ali su one informativnog tipa (vesti, vremenska prognoza) i neće vam nedostajati ako se odlučite za neki drugi WP8 uređaj.

HTC nam je doneo još jedan izuzetan uređaj, a Microsoft konačno, posle nekoliko godina stagnacije, ima proizvod za ravnopravnu borbu sa Androidom i iOS-om. Ako se po jutru dan poznaje, Windows Phone 8 svakako ima budućnost.

Petar MARINKOVIĆ

 
Archos 97 Carbon, 97 Xenon i 101 XS
Sony Xperia T
HTC Windows Phone 8X
Šta mislite o ovom tekstu?
HTC Desire X
Benchmark programi za Android
CloudMagic
Bragger
Naša patrola
Eye Color Studio
TuneWiki Pro
PlanPlus
All-In-One Toolbox
Translator
runtastic PRO
Bosch Toolbox
Photaf Panorama
Floor Plan Creator

Ukratko
• HTC-ov 8X bez sumnje spada u lepše i atraktivnije telefone, najviše zahvaljujući kvalitetnom polikarbonatnom kućištu, koje, pored estetike, ima i zaštitnu ulogu.
• Super LCD2 4,3” ekran, zaštićen Corning Gorilla 2 staklom, može se pohvaliti 720p rezolucijom, a sa čak 342 piksela po inču nadmašio je i iPhone 5 (326). Uz to, uspeva da pruži i dobar kontrast i verni prikaz boja, ako izuzmemo nešto slabiju crnu.
• Iako na papiru hardver HTC-ovog uređaja 8X izgleda malkice zastarelo (dual core Snapdragon, 1 GB radne memorije i 16 GB interne), Windows Phone 8 deluje veoma brzo i fluidno, te će, barem u tom segmentu, predstavljati dostojnog protivnika svakom skupom Androidu ili poslednjem iPhoneu.
• Korisnički interfejs Metro, iako star skoro pune dve godine, nas i dalje oduševljava zbog minimalizma i nesvakidašnjosti. Čista desetka za trud dizajera zaposlenih u gigantu iz Redmonda.
• Windows Phone 8 na srpskom! Novi Microsoftov mobilni OS donosi kompletnu lokalizaciju za naše podneblje, a čak je omogućeno i direktno plaćanje aplikacija, igara i propratnog sadržaja domaćim kreditnim/debitnim karticama u dinarima.

Operativni sistem:
Windows Phone 8
Dimenzije:
132 x 66 x 10 mm / 130 g
Ostalo:
Snapdragon Krait 1,5 GHz CPU, Adreno 225 GPU, 1 GB RAM-a, 16 GB interne memorije, 4,3” Super LCD2 (1280 x 720, 16M), bluetooth 4.0, WiFi 802.11b/g/n, quad band GSM, microUSB, NFC, 3,5 mm audio konektor, 8 MPx kamera (LED blic, autofokus, 1080p video), Li-ion baterija 1800 mAh, Beats audio, akcelerometar
Proizvođač:
HTC
Kontakt:
Vip Mobile
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera