PHONE ZONE<>
122012<><>

Archos 97 Carbon, 97 Xenon i 101 XS

Srednji segment

Mnogim kompanijama postalo je jasno da niskom cenom više nije moguće parirati masi bezimenih kineskih proizvođača, a s druge strane, pored Applea, Samsunga i Asusa, teško da ima mesta za još jednog proizvođača high-end tableta. Archos je sasvim logično odlučio da pokrije srednji segment, tj. da zadovolji one koji nemaju dovoljno novca za neki od premijum modela, a opet ne žele da bacaju pare na jeftini treš.

Tablet računari dijagonale 9,7 inča, poput iPada, doživeli su pravi bum popularnosti na Android platformi u poslednjih godinu dana. U kategoriju klonova čuvenog Appleovog modela iPad 2 spada i Archosov 97 Carbon, osnovni model nove srednje kategorije francuskog proizvođača. Debljine čak 11,5 mm, svakako ne spada u red „mršavih” tableta, ali zaobljena leđa i ivice čine da dobro leži u ruci, uprkos nešto većim gabaritima. Ono što svakako zapada za oko jeste veoma veliki broj portova i dugmića na uređaju. Pored klasičnog izlaza za slušalice, ljubitelje multimedije obradovaće i prisustvo mini-HDMI izlaza za povezivanje sa televizorom. Povezivanje sa računarom vrši se putem klasičnog mikro USB konektora, a interesantan detalj je prisustvo jednog USB 2.0 porta u punoj veličini, i to sa host podrškom, tako da je na ovaj tablet, pored 3G modema, moguće direktno priključiti USB prenosnu memoriju. Pažnju nam je privukao i nekonvencionalno smešten taster ’Home’, koji se nalazi tik uz tastere za regulisanje nivoa zvuka i startovanje uređaja na rubu rama. Uzimajući u obzir Appleove sulude patente poput pravougaonika sa zaobljenim ivicama, kao i pređašnji, koji se upravo odnosi na poziciju tastera ’Home’ ispod ekrana, možda je ovakav potez Archosa malo logičniji, barem kada su eventualni sudski sporovi u pitanju, ali ga mi ipak smatramo nepraktičnim, jer je veoma lako pomešati tastere ’Home’ i ’Power’. Pored prednje VGA kamere namenjene video razgovorima, na leđima uređaja smeštena je još jedna kamera rezolucije 2 MPx, ali je njeno prisustvo prilično simbolično jer kvalitet fotografija prosto nije dovoljno dobar da bi se uzimala u obzir za bilo kakvu ozbiljniju upotrebu. Hardver smešten unutar uređaja je već dobro znani jednojezgarni procesor Rockchip RK2918 takta 1 GHz, u kombinaciji sa grafičkim čipom Vivante GC800. Kao što smo ranije utvrdili, to je sasvim dovoljno za pristojan rad, ali od ovog SoC-a ne treba očekivati čuda. Kako bi obezbedio udoban rad Android 4.0 OS-a, Archos je u ovaj tablet ugradio 1 GB RAM-a, dok je skladišnu memoriju od 16 GB moguće proširiti memorijskim karticama. Rezolucija ekrana 1024 x 768 piksela svakako ne ostavlja bez daha, ali je više nego adekvatna za ekran ove veličine. Zahavaljujući upotrebi IPS panela, vidiljivi uglovi i prikaz boja zaista su dobri, što smatramo bitnijim od brzine uređaja.

Iako ima isti ekran kao prethodno opisani model, Archos 97 Xenon je baziran na potpuno drugačijoj hardverskoj platformi. Oštre ivice, kao i potpuno skiveni portovi daju mu nešto elegantniju liniju iako je po debljini u klasi prvog modela s testa. Ovaj model nema punokrvni USB port niti HDMI izlaz, ali zato postoji slot za SIM karticu, jer Xenon dolazi sa integrisanim 3G modemom. Mašinerija ispod haube bazirana je na Qualcommovom SoC-u, koji nismo navikli da viđamo na Archosovim tabletima. Radi se o jednojezgarnom procesoru Snapdragon MSM8255 radnog takta 1,4 GHz, koji prati grafika Adreno 205. Performanse ovog procesora su i u sintetičkim testovima i u realnom radu osetno bolje, ali nas je iznenadilo to što je Archos u Xenon stavio samo 512 MB radne memorije, tako da bi rezultati verovatno bili i bolji da je RAM-a bilo više. Samo 4 GB interne memorije takođe mu ne ide u prilog, naročito kada se uzme u obzir to da je ovo 3G model i da je mobilnost jedna od bitnijih stavki, tako da je kupovina memorijske kartice u ovom slučaju gotovo obavezna. Ipak, nedostatak prostora je donekle nadoknađen integrisanim GPS prijemnikom, što zaista podiže upotrebnu vrednost ovog tableta.

Ono što prvo upada u oči kod Archosa 101 XS jeste to što uređaj dolazi u dve kutije; u jednoj je smešten tablet, dok se u drugoj nalazi zasebno upakovana tastatura, koja je ujedno i poklopac koji štiti ekran od udara! Ugledanje na Asusov Transformer je očigledno, što u ovom slučaju svakako nije greška – sve je veći broj korisnika koji svoje netbook računare zamenjuju ovakvim hibridnim napravama. Mini-HDMI izlaz ponovo je prisutan, a tu je i Archosov namenski konektor za tastaturu, dok je povezivanje sa drugim uređajima moguće i putem bluetootha. Takođe, iznenadilo nas je to što ovaj tablet ima samo jedan zvučnik iako svakako ima dovoljno prostora za dva, što je očigledno uticalo na prilično slabu audio reprodukciju. Magneti u tastaturi obezbeđuju da ona ne mrda kada služi kao poklopac, dok mala sklopiva lepeza služi da drži tablet u horizontalnom položaju. Ono što bismo ovde zamerili jeste ugao pod kojim tablet leži na tastaturi. Smatramo da bi bilo donekle zgodnije da je ekran iskošeniji, a kako ga nije moguće menjati, to može da zasmeta. Za razliku od prethodna dva modela, kamere na leđima nema, ali je prednja kamera ovoga puta nešto bolja i pruža mogućnost video razgovora u rezoluciji 720p. Ekran veličine 10,1 inča prilično je interesantan jer se radi o MVA panelu rezolucije 1280 x 800 piksela. MVA panele ne srećemo često u tablet računarima, ali ćemo skrenuti pažnju na to da oni pružaju bolji kontrast od IPS-a, ali i za nijansu lošije uglove vidljivosti, mada opet daleko bolje od jeftinih TN varijanti. Kao i prethodni, i ovaj uređaj je baziran na Android 4.0 OS-u, a Archos je najavio i nadogradnju na Jelly Bean, što je svakako bitno kada se uzmu u obzir unapređenja koja on donosi. Za udoban rad koji ovaj tablet pruža zaslužan je dvojezgarni Texas Instrumentsov procesor TI4470 radnog takta 1,5 GHz, koji prate PowerVR-ov grafički čip SGX544 i 1GB RAM memorije. Bitno je napomenuti to da je multimedijalna podrška na sva tri uređaja donekle softverski ograničena jer nijedan od testiranih tableta nije u mogućnosti da reprodukuje 1080p video materijal sa 16 referentih frejmova bez kupovine dodatnog codeca.

Iako su kvalitet izrade i performanse bitni, u obzir svakako moramo uzeti i cenu uređaja. Najpovoljniji 97 Carbon u maloprodaji košta oko 240 evra, što ga stavlja rame uz rame sa Prestigiovim modelom PMP9197D. Skuplji 97 Xenon ostavlja prilično pomešane utiske; brži je od prethodnika i sadrži GPS i 3G modem, ali veoma mala količina memorije, uz cenu od čak 310 evra, čine ovaj tablet interesantnim samo uskom krugu korisnika. Najskuplji 101 XS zapravo se može smatrati pandanom Asusovog TF300. Iako u tastaturi nema bateriju koja produžava vreme korišćenja i iako je touchscreen lošijeg kvaliteta, sa cenom od 370 evra, što je čak 100 evra manje od Asusovog modela, 101XS predstavlja idealnu budget zamenu za njega.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
Archos 97 Carbon, 97 Xenon i 101 XS
Šta mislite o ovom tekstu?
Sony Xperia T
HTC Windows Phone 8X
HTC Desire X
Benchmark programi za Android
CloudMagic
Bragger
Naša patrola
Eye Color Studio
TuneWiki Pro
PlanPlus
All-In-One Toolbox
Translator
runtastic PRO
Bosch Toolbox
Photaf Panorama
Floor Plan Creator

Archos 97 Carbon
Operativni sistem:
Android 4.0
Dimenzije:
239 x 184 x 11,5 mm / 620 g
Ostalo:
ARM Cortex A8/1 GHz, 9,7” kapacitivni TFT LCD (1024 x 768), 16GB + microSD slot, 3,5 mm audio, microUSB, USB 2.0 host, mini HDMI, dve kamere, zvučnici, mikrofon

Archos 97 Xenon
Operativni sistem:
Android 4.0
Dimenzije:
248 x 188 x 11,5 mm / 650g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon MSM8255 / 1,4 GHz, 9,7” kapacitivni TFT LCD (1024 x 768), 4 GB + microSD slot, 3,5 mm audio, mikro USB, USB 2.0 host, mini HDMI, 3G, dve kamere, zvučnici, mikrofon

Archos 101 XS
Operativni sistem:
Android 4.0
Dimenzije:
273 x 170 x 8 mm / 600 g + 200 g (tastatura)
Ostalo:
Texas Instruments OMAP4470 / 1,5 GHz 10,1” kapacitivni TFT LCD (1280 x 800), 16 GB + microSD slot, 3,5 mm audio, micro USB, mini HDMI, GPS, bluetooth, 720p kamera, zvučnici, mikrofon
Proizvođač:
Archos
Kontakt:
Pyramid Shop

Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera