LAKI PINGVINI<>
112012<><>

Qupzilla 1.3.5

Mali i lagan internet pregledač za svačiji ukus

Kada na polju internet pregledača dominiraju Firefox, Opera i Google Chrome, reklo bi se da nema potrebe razmišljati o tome šta se novo pojavljuje, koji su to novi igrači na terenu, šta imaju da ponude i da li uopšte vrede. Verovatno je ovakva konstatacija za mnoge tačna, možda je sve već viđeno, ali to nikako ne znači da novi programi ove vrste nemaju šta da ponude i da neće pronaći svoj put do krajnjih korisnika. Jedan od takvih noviteta je Qupzilla – lagan, multiplatformski web pregledač, koji polako prerasta u program vrhunskog rejtinga.

Ovaj veoma brzi QtWebKit internet pregledač ima za cilj da bude lagan i dostupan na svim dominantnim platformama. Projekat je započet u obrazovne svrhe, ali je od svojih početaka do danas izrastao u vrhunski program. S obzirom na to da je još mlad, ne nalazi se u riznicama softvera svih GNU/Linux distribucija. Korisnici distribucije Arch Linux mogu da ga instaliraju iz riznice community komandom:

pacman -S qupzilla

Korisnici Ubuntu Linuxa moraće prvo da dodaju PPA riznicu:

sudo add-apt-repository ppa:nowrep/qupzilla

sudo apt-get update

sudo apt-get install qupzilla

Na zvaničnoj stranici projekta nalazi se uputstvo za instalaciju na druge distribucije.

Pri instalaciji, pokretač programa Qupzilla smešta se u internet odeljak menija radnog okruženja. Po pokretanju programa dočekaće vas poznato okruženje – traka menija, traka obeleživača (bookmarks) i traka navigacije. Prvo ćete primetiti to da se program vizuelno integriše u grafičko okruženje, bilo da koristite KDE ili neko drugo radno okruženje. Dakle, Qupzilla koristi „maternji” stil vidžeta na glavnim GNU/Linux okruženjima, a takođe i ikone iz aktivne teme okruženja. Ako ipak poželite da tu nešto promenite, Qupzilla ima već definisane teme (iako vezane za različite platforme), tako da iz menija podešavanja možete promeniti izgled programa.

S tehničke strane, Qupzilla takođe ima šta da ponudi. Tu su integrisani addblock, flash block, kao i RSS čitač. Program objedinjuje obeleživače, istoriju pregleda i RSS čitač u jednom dobro organizovanom prozoru. Vredi napomenuti to da obeleživače iz drugih internet pregledača možete da uvezete i u Qupzillu. Nije izostala ni popularna ekstenzija za brzo biranje (eng. Speed dial), koja umnogome olakšava navigaciju među omiljenim web stranicama, podržava drag&drop uređivanje, kao i thumbnail prikaz zabeleženih stranica. Kao motor programa koristi se već uveliko poznati WebKit, koji koriste i drugi veliki igrači kao što je Google Chrome, što sa sobom povlači to da je Qupzilla veoma brz program. Preveden je i na srpski jezik, a koji će se jezik koristiti određuje se iz menija podešavanja programa.

Iako je akcenat stavljen na multiplatformnost i laganost, može se videti da se Qupzilla odlično hvata u koštac sa zrelim konkurentima iste namene. Možemo da zaključimo da jeu izradi ovog programa urađen veoma dobar posao, pa zato on zaslužuje vašu pažnju i dragoceno vreme za isprobavanje. Svakako, Qupzilla će to umeti višestruko da nagradi.

Nemanja TOBIĆ

 
Qupzilla 1.3.5
Šta mislite o ovom tekstu?
BusyBox 1.20.2
Git 1.7.12.1
Task Coach 1.3.18
TIPP10 2.1.0

Platforma:
GNU/Linux, WIndows, Mac OS X, BSD, Haiku, OS 2
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
3,5 MB source
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .qupzilla .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera