LAKI PINGVINI<>
102012<><>

SciTE 2.2

Editor teksta za developere

Editori teksta su aplikacije namenjene obradi teksta, koje se mogu naći na svakom operativnom sistemu. U slučaju da standardne aplikacije za obradu teksta ne zadovoljavaju vaše potrebe, vreme je da šansu date editoru teksta zasnovanom na projektu SCIntillaSCIntilla based text editor ili skraćeno SciTE.

Prvobitna namena ovog programa bila je demonstracija mogućnosti SCIntille. Nakon toga, marljivim radom ljudi koji ga okružuju razvio se u jednu veoma korisnu alatku za obradu teksta, koju morate imati na svojoj Linux mašini. Naravno, pored Linuxa, možete ga besplatno naći i na Windowsu, a da biste ga koristili na Appleovom OS X-u, moraćete da se „otvorite” tačno za 41,99 dolara.

Instalacija na distrubucije zasnovane na Red Hatu protiče krajnje jednostavno izvršavanjem komande:

sudo yum install scite

Ako kojim slučajem imate problema sa preuzimanjem i instalacijom, najnoviju verziju aplikacije uvek možete dobiti sa zvaničnog sajta.

Nakon uspešno završene instalacije, dočekuje vas minimalistički dizajniran prozor sa jednostavnim prostorom za unos teksta, stoga preporučujemo da prilikom prvog pokretanja uključite opcije za mogućnost prikaza toolbara, trake sa tabovima i statusne trake. Obrada i optimizacija teksta svedeni su na minimum, što program ne razlikuje od njegovih konkurenata u vidu Gedita (SK 1/2008) i ostalih standardnih editora teksta koji dolaze sa sveže instaliranom distribucijom.

Gedit i ostali imaju ugrađenu mogućnost označavanja sintakse izvornog koda programskih jezika pisanih u njima, dok SciTE to radi putem scintille. Ona predstavlja besplatnu biblioteku koja se koristi u editorima teksta, sa naglaskom na mogućnosti uređivanja izvornog koda, što podrazumeva korišćenje različitog fonta, stilova i boja prilikom označavanja sintakse u različitim programskim jezicima. SCIntilla podržava većinu poznatijih programskih jezika, od C/C++, Java i PHP, preko asemblera i SQL-a, pa sve do „stare škole” u vidu Fortrana i Pascala. Neki od popularnijih programa za obradu teksta koji koriste scintillu, pored SciTE-a, jesu Notepad++, Notepad2, Geany (SK 12/2008), pa čak i razvojno okruženje Code::Blocks.

Pored SCIntille, jedina prednost SciTE-a u odnosu na druge editore teksta, koja će svakako biti korisna za programere, jesu opcije za kompajliranje i pokretanje aplikacija. Nažalost, to nije dovoljno da bi mogao dobiti epitet „razvojno okruženje” (IDE), ali svakako može da posluži prilikom pisanja jednostavnijih aplikacija i njihovu obradu u hodu.

SciTE je korisna alatka za obradu teksta, koja je pretežno okrenuta programerima. Nije dovoljno dobra da bi se mogla nazvati razvojnom platformom, ali nije ni običan editor teksta, već nudi opciju više za programera. Odgovor na pitanje da li je bolji od ostalih standardnih aplikacija za obradu teksta koje dolaze uz sveže instaliranu distribuciju ne možemo precizno dati jer se od njih znatno ne razlikuje, ali vam u svakom slučaju predlažemo da probate SciTE.

Dragan KRSTIĆ

 
Rtorrent 0.9.2
MATE desktop 1.4
Project Hamster
SciTE 2.2
Šta mislite o ovom tekstu?
Cuttlefish 12.08

Platforma:
GNU/Linux, Mac OS X, Windows
Licenca:
MIT
Veličina:
1 MB paket; 3,4 MB na HD-u
Cena:
besplatan za GNU/Linux i Windows; 41,99 USD za Mac OS X
Adresa:
www .scintilla .org /SciTE .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera