LAKI PINGVINI<>
082012<><>

GIMP 2.8

Da li je vredelo čekati tri godine?

Slobodni program za obradu rasterske grafike GIMP poslednji put smo predstavili pre više od sedam godina (SK 4/2005), a razlog što smo nakon ignorisanja dve verzije (2.4 i 2.6) baš sada odlučili da testiramo tek rođeni GIMP 2.8 jesu sve novine koje on donosi u odnosu na prethodne verzije.

Ne treba zaboraviti na to da je GIMP višeplatformski program, koji funkcioniše na operativnim sistemima GNU/Linux, MacOS, Windows, OpenSolaris i FreeBSD, da je besplatan i da još uspeva da zadovolji potrebe prosečnog korisnika, svesnog svojih realnih potreba (pri čemu ne mislimo na megalomane i brendomane), a za one koji ga dovoljno dobro poznaju pogodan je i za profesionalnu primenu. Podržava većinu poznatih i naširoko korišćenih formata poput uobičajenih JPEG, GIF, PNG, TIFF i BMP, pa čak i PS, PSD, SVG, PDF, EPS, JP2 i druge.

Interfejs

Kao naviše najavljivana i na sva zvona hvaljena novina nove verzije GIMP-a svakako je jednoprozorski interfejs (SDI), koji opciono može da se uključi (i isključi) iz menija Windows u bilo kom trenutku, bez potrebe za restartovanjem programa. On ipak nije podrazumevani režim rada, iako može da pomogne korisniku, pre svega zato što se plutajući prozori više ne preklapaju (jer su tada ugrađeni u osnovni prozor). U panelu okruženja predstavlja se kao jedan proces, a otvorene dokumente raspoređuje u kartice, ostavljajući korisniku da se s jedne na drugujednostavno prebacuje izborom jezička u vrhu prozora, ispod trake menija. Međutim, to je ipak samo početak novotarija. Umesto samo jedne kolone Docs, sada možemo da formiramo više kolona radi bolje preglednosti ugradivih (plutajućih) dijaloga. Takođe, od sada jezik interfejsa možemo da odaberemo nezavisno od postavki sistema izborom menija Edit: Preferences: Interface: Language.

Funkcionalnost polja za izbor vrednosti kod postavki alatki unapređena je na taj način što su sada u jedan objekat sjedinjeni slajder, polje za upis vrednosti i spiner, pa se, osim odabira vrednosti ukucavanjem, ono može vršiti skrolovanjem točkića miša ili kliktanjem na strelice gore-dole na spineru. Na dijalozima za promenu veličine platna i dimenzije slike u polje za vrednost dimenzije sada može da se upiše izraz umesto konkretne vrednosti, a GIMP će sam izračunati krajnju vrednost. Na primer, umesto da u glavi ili kalkulatorom računamo potrebnu širinu za postojeću visinu od, na primer, 400 px za određeni odnos stranica, recimo 16:9, jednostavno u polje za širinu upišemo izraz 400*16/9 i pustimo da GIMP sam izračuna vrednost 711 px.

Od nekolicine novih prečica sa tastature, posebno korisne biće prečice za brzo zumiranje. Naime, do sada je samo taster ’1’ omogućavao brzo zumiranje na 100 odsto, dok od sada možemo da koristimo i prečice ’2’, ’3’, ’4’ i ’5’ za brzo zumiranje od 200 odsto do 500 odsto. Naravno, kombinacija ’Ctrl’ i točkića miša ostaje kao opcija za mesno zumiranje slike u polju gde se nalazi kursor miša.

Alatke

Sledeća ključna novina jeste uređivanje teksta direktno na platnu (tzv. on-canvas text editing), bez potrebe za unosom teksta preko posebnog dijaloga. Osim što se na taj način odmah vidi gde se tekst nalazi i kako izgleda, na licu mesta može da se promeni i formatiranje kompletnog ili odabranog dela teksta (stil i veličina fonta, boja teksta, visina linije).

GIMP 2.8 donosi jednu novu alatku za transformisanje slike – Cage transform, koja omogućava da obeležimo površinu koju želimo da izmenimo, a onda pomeranjem ključnih tačaka na obodu „kaveza” menjamo krajnji oblik te površine. Eto sjajne alatke da devojke pripreme fotke za Fejs – povećaju grudi i smanje obim butina i struka bez deformacije okolnih objekata na fotografiji.

Na većim slikama ova alatka može sporije da radi, a kako za nju tako i za druge zahtevne filtere, sada umesto animiranog peščanog sata, koji se vrti u nedogled, postoji grafički uvid u napredak posla predstavljen satićem koji se puni i opisom akcije koja je u toku.

Do ove verzije mogli smo pomoću GIMP-a da pravimo snimke ekrana radne površine, da skeniramo materijal ako je instaliran dodatak Xsane i ako imamo skener, a od sada možemo da pravimo čak i snimke ekrana kompletnih web stranica. Dovoljno je da na dijalogu za pravljenje snimka web stranice, do kojeg se dolazi preko menija File: Create: From Webpage..., unesemo URL željenog sajta, odaberemo širinu stranice i veličinu fonta, te kliknemo na dugme Create i sačekamo nekoliko trenutaka da se nova slika kreira. Stičemo utisak da ova funkcija nije dovršena jer ne postoji mogućnost prijavljivanja na sajtove, pa će umesto hvatanja snimaka za kreiranje uputstava, ova funkcija imati smisla samo ako poželimo da izgled naslovne starnice nekog sajta pokažemo prijateljima ili analiziramo njegov dizajn.

Slojevi

Ono što je do sada nedostajalo, a nova verzija donosi, jesu grupe slojeva koji znatno olakšavaju rad na projektima sa velikim brojem slojeva, a za šta je zaslužan sistem za renderovanje višeslojnih slika GEGL. Grupe se lakše raspoređuju i čak kompletno sakrivaju jednim klikom na oko s leve strane grupe u spisku slojeva. Nažalost, još ne postoji mogućnost primene maski slojeva direktno na grupu, ali su zato režimi preklapanja slojeva (Modes) grupisani prema vrsti efekta koji se njihovim izborom dobija (npr. prosvetljivanje i potamnjivanje slike).

Funkcionalnost

GIMP nam sada omogućava da slike koje u njemu kreiramo izvezemo u višestranični PDF, pri čemu će tekst biti sačuvan u vektorskom formatu. Promena koja se nama nije svidela, i to jedino zbog naviknutosti na stari način rada, jeste razdvajanje funkcija čuvanja u izvornom XCF formatu funkcijama Save i Save As i čuvanja u nekom drugom formatu, koje se umesto na Save As sada nalazi iza akcije za izvoz Export. Argumenti protiv naše navike su višestruki – nove prečice za izvoz ’Ctrl-E’ za brzi izvoz i ’Ctrl-Shift-E’ za višestruki izvoz, gde se nakon čuvanja npr. u JPG odmah može odabrati i drugi format, i tako više puta bez potrebe da se svaki put poziva akcija za izvoz. Razvojem ove funkcije znatno je ubrzan njen rad, što je još jedan plus u odnosu na stare navike.

• • •

U toku testiranja stekli smo utisak da je GIMP sada robusniji i da je dorastao zadatku. Radi glatko i bez ustezanja odoleva svim postavljenim zahtevima. Još ne podržava rad u paleti CMYK, a posledica izgradnje na zastareloj biblioteci GTK+2, za koju se zna da ima poteškoća sa nekim grafičkim tablama, jeste upravo problem sa nekima od njih, među kojima je i Wacom, zbog čega će korisnici ovih alatki verovatno da se vrate na prethodnu verziju 2.6.

Sledeći veliki napredak doneće verzija 3.0, u kojoj će GIMP biti izrađen na biblioteci GTK+3, podržavaće rad sa više procesorskih i GPU jezgara zahvaljujući implementaciji OpenCL-a, a kako razvojni tim najavljuje, na to nećemo čekati godinama – već sledeća stabilna verzija 2.10 uvešće kraći razmak u izdavanju razvojnih verzija. Ostaje da im verujemo, a do tada sa zadovoljstvom preporučujemo da, ako to već niste, svoj stari GIMP unapredite na novu i bolju verziju 2.8.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
GIMP 2.8
Šta mislite o ovom tekstu?
Graphical Network Simulator 0.7.3
Dynamic Window Manager 6.0

Platforma:
GNU/Linux, MacOS, Windows, OpenSolaris, FreeBSD
Licenca:
GNU LGPLv3
Veličina:
5,8 MB DEB; 15,6 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .gimp .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera