TEST PLAY<>
082012<><>

Tiny and Big: Grandpa’s Leftovers

Igra Tiny and Big: Grandpa’s Leftovers predstavlja pravi primer one čarolije koju očekujemo od indie naslova, na koju su nas navikli autori hitova poput World of Goo ili Braid, a čega je u poslednje vreme sve manje. Počev od uvrnute priče, preko odlično zamišljene i realizovane grafike koja je jednostavna, a dopadljiva, pa sve do neverovatno dobre muzičke podloge, svi delovi pokazuju nedvosmislenu posvećenost i ljubav autora, a istovremeno grade više nego odličnu celinu. Najbolje od svega je to što je ovo ostvarenje izgrađeno na solidnim temeljima – mehanika igranja je tečna, logična i više nego zabavna, što ga čini nezaobilaznim za ljubitelje logičkih platformi.

Mehanika igranja je tečna, logična i više nego zabavna.

Priča je jednostavna i prenosi se kroz kratke, stripske dijaloge. Maleni Big ukrao je od velikog „Mališe” pamučne gaće, koje su jedino što mu je ostalo od davno izgubljenog dede, a zatim zbrisao u pustinju, koju niko normalan ne posećuje. Naš junoša oprema se laserskim sekačem, konopcem sa kukom i neograničenom zalihom pogonskih raketa, te kreće u poteru za lopovom. Društvo mu pravi inteligentni radio-aparat, čije neprekidno dobacivanje doprinosi humorističkom apsektu igre, ali predstavlja i neku vrstu tutorijala u igri, iako on postoji u vidu omaža konzoli Game Boy.

Osnova mehanike leži u rešavanju prostornih problema. Mesto radnje je pustinja prepuna krečnjačkih stena koje je moguće preseći laserom, vući konopcem ili gurati sopstvenim rukama, te prikačiti na njih raketu i „pogurati” ih iz daleka ukoliko su nedostupne. Iako deluje složeno, zahvaljujući jasnim i preciznim komandama igranje je veoma lako i brzo se savladava. Sečenje se vrši levim tasterom miša, povlačenje konopcem desnim, a srednji taster (tj. točkić) postavlja i aktivira rakete. Posle nešto vežbe na kratkom uvodnom nivou ubrzo ćete se naći u pravoj pravcatoj vertikalnoj glavolomci sa mnoštvom neprimetnih prolaza i tajnih odaja.

Tokom igre mehanika se usložnjava, pa postaje neophodno seći pokretne mete, unapred planirati nekoliko poteza i slično, ali ni u jednom trenutku igra ne postaje naporna ili dosadna. Štaviše, s obzirom na to da je svaki nivo moguće iseckati na komade, i to na stotinu različitih načina, jer je gotovo svaki deo okoline podložan promeni, ni gubljenje života po nekoliko puta zaredom neće predstavljati problem zato što su tačke automatskog snimanja pozicije uvek na pravom mestu, a svako ponavljanje predstavlja ne kaznu kao u drugim igrama, već priliku da se isproba potpuno drugačiji pristup problemu.

Pošto je reč o epizodnom naslovu, moglo se i očekivati da će biti znatno kraći od klasičnih igara uprkos velikoj mogućnosti za ponovno igranje. Vizuelni stil inspirisan je grafičkim novelama i odgovara odabranom narativu, a muzika indie bendova nenametljivo prati radnju i daje određenu dubinu naizgled jednostavnom svetu igre. Istražite pustinjske hramove, isecite džinovske stubove da od njih načinite mostove i saznajte nešto o tajanstvenoj moći belih pamučnih gaća...

Nikola BULJ

 
Sid Meier’s Civilization V: Gods and Kings
Ice Age: Continental Drift – Arctic Games
Spec Ops: The Line
London 2012
Ghost Recon: Future Soldier
Battlefield 3: Close Quarters
Lego Batman 2: DC Superheroes
The Secret World
Ballads of Reemus: When the Bed Bites
Quantum Conundrum
Tiny and Big: Grandpa’s Leftovers
Šta mislite o ovom tekstu?
Magicka: The Other Side of the Coin
Deponia
1953 KGB Unleashed
Resonance
Infected The Twin Vaccine: Collector’s Edition
SpellForce 2: Faith in Destiny
Intrusion 2
Nexuiz
Syder Arcade
The Dark Eye: Chains of Satinav
Rite of Passage: The Perfect Show

Platforma:
PC (Win/Mac/Linux)
Potrebno:
Core2Duo / 2 GHz, 2 GB RAM-a, ATI Radeon 2400 ili nVidia GF8600, OpenGL
Poželjno:
Core i5, 4 GB RAM-a, nVidia GF9600
Veličina:
download, 800 MB
Adresa:
www .tinyandbig .com

87
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera