TEST RUN<>
072012<><>

Instant mesidžing aplikacije

Čet na šest različitih načina

Ovo je samo jedan od mnogih mogućih izgleda za Trillian
Zahvaljujući Internetu, možemo da komuniciramo na toliko različitih načina da vam se od broja mogućnosti može zavrteti u glavi. Kao korisnici postali smo toliko razmaženi da jedan klik više ili odsustvo neke malene opcije može biti odlučujući pri izboru nekog od vidova komunikacije.

Srećom, ponuda instant mesidžing aplikacija veoma je dobra. Neke su usmerene ka dizajnu, multiplatformskoj podršci, druge ka bogatoj ponudi plug-inova ili poslovnoj komunikaciji, dok neke počinju da proširuju klasičnu IM funkcionalnost društvenom integracijom.

Trillian Astra 5.1.0.19

Siromašna površina krije bogatstvo ispod haube
Zahvaljujući brojnim skinovima Trillian je najatraktivniji (i najzahtevniji) IM softver, ali ni njegova funkcionalnost ne zaostaje za izgledom.

Trillian, aplikacija koja je dobila ime po liku iz „Autostoperskog vodiča kroz galaksiju”, dostupna je za Windows, Mac OS X, iOS, Android, a postoji i u vidu web varijante. Osnovna verzija klijenta je besplatna, a za 12 dolara godišnje dobijate verziju Pro, koja nudi mogućnost sinhronizacije vaših konverzacija između uređaja.

Pidgin dolazi sa solidnim brojem instaliranih plug-inova.AIM je jednostavan i pregledan za korišćenje
To znači da možete da nastavite čet na Androidu, iako ste pre toga, na primer, četovali na Windowsu. Trillian Pro snima sve razgovore u oblaku kako biste sa svih uređaja mogli da pristupate istoriji konverzacija.

Bilo da je reč o verziji Pro ili besplatnoj verziji, Trillian uzima u obzir uređaj koji trenutno koristite. Zato se ne dešava da istovremeno dobijate notifikacije na laptopu, telefonu i desktopu, već samo tamo gde ste aktivni.

Nimbuzz prikazuje multimedijalne sadržaje u prozoru za čet
Besplatna verzija, sem sinhronizacije, nema većih nedostataka – varijanta Pro ne prikazuje reklame i korisnička podrška brže odgovara na pitanja i probleme, ali je za većinu korisnika besplatno izdanje sasvim dobro.

Trillian možete povezati sa svojim Google Talk (Gmail), Windows Live Messenger, AOL, ICQ, Yahoo Messenger i Skype nalogom. Ovaj klijent podržava i Facebook, Twitter i LinkedIN integraciju, mada mu to nije prvenstvena namena i svakako postoje bolja rešenja za društvene mreže. Prisutne su sve opcije koje bismo očekivali od ovakvog programa (nevidljivost, promena statusa, napredno i detaljno podešavanje notifikacija, sortiranje i podešavanje prikaza liste prijatelja, slanje fajlova...).

Upravljački interfejs Instantbirda deluje poznato
Program se izdvaja i po atraktivnim i raznovrsnim skinovima. Nažalost, oni se na Windowsu ne mogu instalirati direktno iz Trilliana, već je potrebno da ih preuzmete, otpakujete i prekopirate u odgovarajući folder, kao da živimo na početku prethodne decenije.

Miranda IM 0.9.49

Miranda je čista suprotnost u odnosu na Trillian. Sem što nije dobila ime ni po kakvom SF liku, Miranda je open source softver i namenjena je geekovima. Apsolutna odsutnost ljubaznosti prema korisnicima biće vam jasna indikacija za to već kada se budete prvi put susreli s ovim programom, koji na prvi pogled deluje veoma siromašno.

Istina je sasvim drugačija – Miranda IM je izuzetno moćan čet klijent sa tonom opcija, a zahvaljujući velikoj bazi dodataka (addons.miranda-im.org) Mirandu možete da ukrojite u skladu sa svojim potrebama. Sem ugrađenih protokola, možete da instalirate i mnoge druge, kao što je Facebookov čet, a podržani su čak i regionalni divovi poput ruske vKontakte.

Miranda je program koji traži da mu se posvetite kako biste iz njega izvukli maksimum. On može da vam zadaje probleme, ali kada ga jednom konfigurišete, postaće brz i funkcionalan. Mogućih dodataka je mnogo i odnose se na različite stvari – od novih protokola, preko skinova, koji u velikoj meri menjaju inicijalni maksimalno siromašan izgled, do modifikacija vezanih za notifikacije, listu kontakata i slično.

Inače, ako imate problema da podesite Gmail nalog jer Googlea nema među ponuđenim nalozima kada instalirate Mirandu, odaberite Jabber, a unesite pristupne podatke za Google.

Miranda je, dakle, program koji možete voleti ili ne, ali je za mnoge ona sinonim za IM vid komunikacije.

Pidgin 2.10.4

Pidgin je takođe open source softver, ali je prema novim i manje iskusnim korisnicima ljubazniji od Mirande, te je za njih sasvim upotrebljiv, ali je podjednako i moćan, prilagodljiv i sa sličnim jednostavnim „siromašnim” izgledom.

Kao i za Mirandu, i za Pidgin možete naći gomilu dodataka. On podržava praktično sve IM mreže i ima sve očekivane i potrebne opcije, a sve što nedostaje možete dodati – mogućnost tvitovanja, notifikacije na LED lampicama netbooka, skraćivanje URL adresa, bolja i detaljnija obaveštenja, kriptovanu komunikaciju...

Pidgin, inače, dolazi sa već instaliranim probranim plug-inovima. Jedna od korisnijih i zanimljivih funkcija vezanih za personalizaciju zove se Buddy Pounce. Ona vam omogućava da odaberete vrstu notifikacije i način obaveštavanja za svaki kontakt posebno. Dovoljno je da odaberete kontakt, kliknete na Buddy Pounce (kontekstni meni) i odlučite kako će vas i za koje akcije Pidgin obaveštavati (primljena poruka, prijava, odjava, promena statusa, početak kucanja, pauza u kucanju). Možete da odaberete i zvučni signal za svaki kontakt, tekst notifikacije, kao i automatsku poruku koju će Pidgin poslati kada kontakt izvede određenu akciju (na primer, za prijavu).

AIM 1.0.1.2

AOL Instant Messenger je među veteranima IM biznisa. Prva verzija pojavla se 1997. godine, a sada AIM postoji kao web, Windows, Mac, iOS i Android aplikacija. Nekada dominantni IM držao je 52 procenata tržišnog kolača, ali je danas on daleko od najpopularnijeg rešenja.

AIM za Windows stavlja naglasak na jednostavnost korišćenja. Aplikacija je odlična za manje iskusne korisnike. Posle instalacije možete da integrišete svoj Google Talk i Gmail, Facebook i Facebook čet, Twitter, kao i Instagram.

AIM ne izgleda kao klasičan IM koji prikazuje samo listu prijatelja. Desna traka sadrži prečice ka integrisanim servisima. Sem za čet, AIM možete da koristite i za Facebook i Twitter, ali će ovaj program prikazivati samo sadržaj koji je direktno povezan sa vama. Takođe, AIM možete da koristite za tvitovanje ili pisanje statusa na Facebooku.

Što se četovanja tiče, AIM je zanimljiv zbog preglednog prikaza teksta u oblacima pored avatara, nalik stripu. Takođe, podeljeni sadržaj, bilo da se radi o video klipovima ili slikama, prikazuje se u vašem čet prozoru, pa ga možete videti „na licu mesta”. AIM podržava i Real-Time IM funkciju – ako i vaš sagovornik koristi ovaj program, prilikom četovanja moći ćete da vidite tekst dok ga korisnik kuca, slovo po slovo.

AIM je veoma jednostavan za korišćenje, a mogućnost pregleda sadržaja u samom prozoru izuzetno je važna i iskustvo četovanja čini bogatijim. Podržan je i video čet, tako da AIM deluje kao odlično rešenje za većinu korisnika.

Nimbuzz 2.2.1

Nimbuzz je idealan predstavnik nove generacije aplikacija. Sem što je prisutan u verzijama za PC, Mac i mobilne platforme, on postoji u vidu plug-inova i web aplikacije za sve vodeće browsere. Modernog je dizajna, među najlakšim programima za integrisanje servisa i komunikaciju, a multimedijalni sadržaj četa Nimbuzz, kao i AIM, prikazuje u samom prozoru i na sličan način. Sem što je odličan IM, Nimbuzz se može koristiti i za video razgovore.

Program, takođe, možete da koristite i za pozivanje fiksnih i mobilnih telefona širom sveta, i to po povoljnim cenama.

Nimbuzz poseduje odlično rešenu mogućnost sortiranja kontakata. Svoje postojeće prijatelje možete da raspodelite po grupama radi lakšeg pregledanja, što je posebno korisno ako imate veliki broj kontakata online. Nimbuzz ima i svoju online prodavnicu N-World za kupovinu i slanje virtuelnih poklona, izmenu avatara i slično. Nažalost, tu nećete naći dodatne plug-inove, mada je Nimbuzz i bez njih odlično rešenje.

Nimbuzz je podjednako brz i štedljiv kada su resursi u pitanju, ali lepši od Mirande i Pidgina. Za korisnike kojima nisu bitni dodaci i mogućnost detaljnije personalizacije Nimbuzz možemo preporučiti pre AIM-a.

Instantbird 1.1

Instantbird je softver koji koristi GNU licencu. Izgrađen je na Mozillinoj platformi XULRunner koja je naslednik projekta Gecko i koristi open source biblioteku libpurple, baš kao i Pidgin.

Korisnici Mozillinih proizvoda (Firefox i Thunderbird) biće na domaćem terenu kada probaju Instantbird. Ovaj IM prikazuje opcije na vizuelno sličan način kao i Firefox, a način na koji se instalira i manipuliše dodacima takođe nalikuje popularnom browseru.

Što se dodataka tiče, ima ih više od 250. Među njima su plug-inovi za pregled određenih tipova fajlova, kao što je PDF, stilovi za prikaz poruka, teme, dodatni emotikoni, protokoli, korisni dodaci za developere i dosta toga drugog.

Instantbird radi zaista lepo, dostupan je u verzijama za Linux, Windows i Mac OS X. Program nije sasvim ispoliran, tako da ima prostora za poboljšanja (na primer, kada je reč o listi prijatelja), ali bliskost sa Mozillom ključna je karakteristika koja preporučuje ovaj softver ciljnoj grupi sastavljenoj od iskusnijih korisnika i okorelih linuksaša.

• • •

Raznovrsna ponuda IM aplikacija osigurava da svako može pronaći idealno rešenje za sebe. Trillian je namenjen korisnicima koji traže vizuelnu atraktivnost, Miranda IM i Pidgin zahtevaju da ih zavolite, AIM je jednostavan i najlakši za konfigurisanje, a Nimbuzz je idealan za korisnike većeg broja uređaja, dok Instantbird ima svetlu budućunost u određenim krugovima.

Ivan VESIĆ

 
Instant mesidžing aplikacije
Šta mislite o ovom tekstu?
Synergy 1.4.8. Beta
Desk & Archive 1.0 beta 2
Native Instruments Kontakt 5 i Steinberg HALion 4.5
YUMI 0.0.5.8
Maxthon 3.3.5
Intermorphic Noatikl 2
dajukebox 2012
My Lockbox 2.8.5
Ticno Multibar 1.1.1.1 Beta
Free HDD LED 1.20
Instagram Filters
London 2012 – Olympic Games News
InfoAtoms
DesktopOK 3.21
Opera Internal Pages 1.2-4
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera