TRŽIŠTE<>
062012<><>

Poplave na Tajlandu (2)

Preko tuđih leđa

Prognoze su bile sumorne, ali su poplave, izgleda, najmanji krivac u čitavoj priči

O prošlogodišnjim poplavama koje su zahvatile Tajland i njihovom uticaju na tržište hard diskova detaljnije smo pisali u januarskom broju. Skoro pola godine kasnije, prognoze su podjednako sumorne kao i tada. Hard diskovi su i dalje preskupi, iako su formalno pojeftinili za jednocifren broj procenata. Međutim, ispostavilo se da su poplave najmanji krivac za takvu situaciju na tržištu.

Činjenica je da su poplave izazvale velika razaranja i da su postrojenja za proizvodnju hard diskova, ali i skladišta sa gotovim proizvodima, dobrim delom bila uništena ili teško oštećena. Govorilo se o tome da će biti potrebne godine da se stvari vrate u normalu i da će u tom periodu hard disk biti deficitaran proizvod, što će neminovno uticati i na njegovu cenu. Istina, cene su vrlo brzo dostigle trostruke vrednosti u odnosu na period pre poplava, ali je njihova nestašica ipak izbegnuta. Razlog za to svakako nije naročito smanjena potražnja, niti altruizam proizvođača koji nisu želeli da svoje mušterije ostave na cedilu. Poplave su zapravo nekoga veoma obradovale.

Stvaranje duopola

Čitava priča počinje u mesecima pre samih poplava, tačnije u aprilu prošle godine. Tada je Seagate kupio Samsungove pogone za proizvodnju hard diskova, jer je Samsung rešio da se povuče iz posla. Nešto kasnije, Western Digital je isto uradio sa Hitachijevim proizvodnim pogonima, i tako je konkurencija prepolovljena. Sve do tada, na tržištu je vladao pravi rat među proizvođačima i proizvodnja hard diskova bližila se granici isplativosti. Cenovni rat potrajao je i u narednim mesecima i došlo je do prezasićenja tržišta ogromnim količinama jeftinih hard diskova. I jednom i drugom proizvođaču postalo je jasno da je takva situacija neodrživa i da će dalja eskalacija dovesti do velikih finansijskih gubitaka.

U naizgled bezizlaznoj situaciji, poplave su došle kao poručene. Proizvodnja je u potpunosti obustavljena, a preostala dva igrača rešila su da novonastalu situaciju maksimalno iskoriste. Proizvodni pogoni brzo su bili obnovljeni, ali se o tome nije mnogo govorilo. Obim proizvodnje čak je i povećan za dva procenta u odnosu na onaj koji je zabeležen pre poplava, ali se time niko nije hvalio, kao što to obično biva. Umesto toga, sve snage bile su (i još su) koncentrisane na maksimalnu eksploataciju situacije i davanje sumornih prognoza, kao i na preuveličavanja posledica poplava.

• • •

Dva najveća, a sada i jedina, proizvođača hard diskova tako su, na obostranu radost, postigla dogovor o podeli tržišta i zakopavanju ratne sekire. O povratku cena na pređašnji nivo više nema ni govora, a mizerna pojeftinjenja tu su samo da bi se stvorio privid konkurencije. Korisnicima ne preostaje ništa drugo sem da progutaju knedlu i prihvate situaciju. A mi nikad vatrenije nismo navijali za SSD i njegov silazak u mejnstrim vode.

Vladimir TRAJKOVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Nanomaterijali

 TRŽIŠTE
Proizvođači mobilnih uređaja
Poplave na Tajlandu (2)
Šta mislite o ovom tekstu?

 NA LICU MESTA
Kaspersky konferencija
Extreme / HSM Informatika – CorelDRAW X6 prezentacija
Samsung prezentacija
KPMG i IBM – „Odgovor na izazove”
Share 2 Conference
DNSSEC radionica RNIDS-a
LG prezentacija

 KOMPJUTERI I FILM
Prometheus
Madagascar 3
Filmovi, ukratko

 SERVIS
Novi život starog računara (4)
Ukidanje memorijskog limita na 32-bitnom Windowsu 7

 VREMENSKA MAŠINA
SSD, 3D, VR, ME i BT

 PRST NA ČELO
S kim si, onakav si
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera