TEST DRIVE<>
062012<><>

Ubiquiti Networks UniFi

Bežična jednostavnost

Ubiquiti Networks, kao jedan od svetskih lidera u proizvodnji inovativnih uređaja za bežične računarske mreže, ovog puta nam je pripremio jednu poslasticu. Naime, radi se o 802.11n sistemu uređaja, i to UniFi WiFi sistemu WiFi AP-ova za pokrivanje većih površina bežičnom računarskom mrežom.

Sistem UniFi sastoji se od dva ili više UniFi AP-a, koji se kontrolišu pomoću UniFi kontroler softvera sa nekog računara u mreži. Njegovom implementacijom u postojeću žičnu mrežu i korišćenjem, WiFi mreža može se brzo (re)konfigurisati i administrirati bez neke posebne (dodatne) obuke. Sistem se može pohvaliti prikazivanjem statusa u realnom vremenu, automatskom detekcijom susednih UniFi uređaja, mogućnošću učitavanja plana prostora i naprednim opcijama sigurnosti. Monitoring statusa u realnom vremenu omogućava administratorima da odmah pregledaju saobraćaj na svakom AP posebno, aktivnost svakog korisnika posebno ili gosta koji je zakačen na mrežu, dok im analitika performansi mreže obezbeđuje potrebne informacije o ukupnom korišćenju i distribuciji saobraćaja u sistemu. Bitno je napomenuti da je mogućnost primene velika, s obzirom na to da se u sistem mogu međusobno povezati stotine uređaja, dok se zadržava jedinstven sistem upravljanja, ali i to da je potrebno u mreži imati DHCP server jer je uređaj samo AP.

U pakovanju uz jedan uređaj dolaze obruč, šrafovi, matice i tiplovi za montažu na zid/plafon, 24 V PoE adapter sa strujnim kablom, kratko štampano uputstvo i CD (softver i korisničko uputstvo), ali ne i mrežni kabl, što je vrlo čudno. Uređaj je izrađen od kvalitetne plastike bele boje sa mat završnicom, a izgled mu seodlikuje modernim industrijskim dizajnom. Oblikom podseća na plafonjeru za rasvetu (radi boljeg uklapanja u enterijer), ali mu jednostavan providni plastični obruč LED osvetljen narandžastom ili zelenom bojom daje neki šmek. S donje strane nalaze se PoE port, Wall mount i reset dugme.

Nakon kratke instalacije softvera i brzog podešavanja osnovnih funkcija putem čarobnjaka (izbor jezika i zemlje, automatsko pronalaženje uređaja u mreži, podešavanje SSID i lozinke, podešavanje administrativnog naloga) dolazimo do Web GUI-ja, tj. UniFi Controller softvera baziranog na AirOS-u V1.2.3. Na naslovnoj strani u zaglavlju učitava se statistika sa brojem zakačenih/otkačenih i AP-ova na čekanju, korisnika/gostiju i podešavanje osvežavanja statistike. U telu strane može se gledati raspored AP-ova u prostoru (ukoliko se unese plan) sa oznakama, detaljima i pokrivenošću za svaki uređaj, statistikom po klijentu ili trenutnom korišćenju, podacima na grafikonima o najaktivnijem AP-u, najaktivnijem klijentu ili najaktivnijem klijentu svih vremena, korišćenje u poslednjih 24 sata, spisak AP-ova sa informacijama o imenu, MAC adresi, IP adresi, statusu, broju klijenata, slanju/preuzimanju podataka, kanalu, dugmićima za akcije (Restart/Locate), korisnicima i gostima. U podnožju stranice putem iskačućeg menija možemo doći do obaveštenja o skorašnjim događajima, uzbunama, podešavanjima i administraciji. Podešavanja sistema sadrže ime uređaja, državu, automatsku nadogradnju firmvera, UpnP i Remote Log, Wireles Networks, sve podignute WiFi mreže (pravljenje novih i izmenu starih), SSID, sigurnost (Open/WEP/WPA), Guest mrežu, VLAN, skriveni SSID, Guest Control portal za kontrolu gostiju preko grupne polise i restrikcije po opsezima/subnetovima, Blocked Devices, a Admin Settings korisničko ime, lozinku i jezik).

S obzirom na to da je ovaj sistem predviđen za pokrivanje većih površina, što direktno zavisi od broja AP-ova implementiranih u sistem, uradili smo samo test protoka. Brzine prenosa informacija kretale su se do 1,92 MB/s za slanje i 1,98 MB/s za preuzimanje podataka.

Iako nismo preterano oduševljeni niskim brzinama postignutim na testovima, ostali smo bez teksta kada je u pitanju set opcija. Uzimajući u obzir skup opcija i odnos cena/kvalitet, ovaj uređaj je definitivno vredan razmatranja pri sledećem apgrejdu računarske mreže, naročito u poslovnim okruženjima.

Petar LONČAREVIĆ

 
Asus P8H61-M LX3, ASRock H61M-HVS, Gigabyte GA-H61M-S2PV, MSI H61M-P21
Sapphire Radeon HD 7870 OC, HD 7950 OC, HD 7970 OC
Asus G75VW
Sapphire EDGE-HD3 Mini PC
Samsung T24A350
Viewsonic VX2336S-LED
D-Link DIR-657
Manhattan PC TV Converter 150095
Canon PowerShot SX240 HS
Vip Cube (Huawei B183)
Aircoustic by Vivanco SR 480 HD
Fractal Design Arc Midi i Arc Mini
Titan HW-25EC Power USB Car Charger
Wacom Sign&Save (STU-500)
Media-Tech Scanline Pro MT4090
Ubiquiti Networks UniFi
Šta mislite o ovom tekstu?
Speedlink Aero Flexible USB Message Fan
Strong SRT 8200

Standard:
802.11n, 300 Mbit/s
Ostalo:
POE, UniFi Controller, mapa pokrivenosti, statistike, portal za goste, višestruki AP
Proizvođač:
Ubiquiti Networks
Kontakt:
Sampro
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera