PHONE ZONE<>
052012<><>

Sony Xperia S

Novi početak

Tačku na desetogodišnju saradnju Sony i Ericsson stavili su krajem minule godine šturim saopštenjem o nameri da u nove pohode krenu samostalno, svako za svoj groš. Tako je okončan jedan od najplodnijih „mešovitih brakova” u istoriji IT industrije, koji je tokom protekle decenije iznedrio više od 130 modela mobilnih i pametnih telefona i ko zna koliko komada dodatne opreme i elektronskih džidžabidža rasejanih širom planete. Obavezu da nastave razvoj mobilnih uređaja preuzeli su marljivi Japanci, iskoristivši priliku da već početkom sezone svoj brend promovišu novim pametnim telefonom visoke klase.

Prvi Sonyjev Android telefon, idejno začet pre sporazumnog razvoda sa Šveđanima, punokrvni je izdanak loze Xperia, jednog od najprodavanijih smartfon brendova današnjice. Radi se o high-end aparatu koji svoju visoku cenu pravda vrhunskim tehničkim karakteristikama, počev od upečatljivog HD ekrana dijagonale 4,3 inča do impresivnog fotoaparata rezolucije 12 megapiksela. Taj bajni hardver spakovan je u plastično kućište koje lako klizi pod prstima, mada je prekriveno naročitim zaštitnim slojem koji (bi trebalo da) sprečava prljanje. Ipak, mrlje se tvrdoglavo skupljaju i prilično se teško uklanjaju, a vremenom se na plastici sakupljaju i sitne ogrebotine.

Xperia S veoma dobro leži u ruci, kako zbog dobro raspoređene mase koja je koncentrisana u gornjem delu aparata (oko sočiva kamere) tako i zbog uzanog kućišta, zahvaljujući kojem palac lako doseže svaku tačku na ekranu. Karakterističan detalj na ovom telefonu, koji će krasiti i sve potonje Sony Xperia aparate, jeste providni prsten u donjem delu kućišta, u kojem su ugravirani simboli standardnih Android funkcijskih tastera. Sami tasteri nalaze se neposredno iznad ovih simbola i prilično su mali, pa ih nekad treba dodirnuti i po nekoliko puta da bi se ostvario kontakt. Na ivicama kućišta jedva se uočavaju tasteri i portovi budući da su u boji pozadine, dok su microUSB i microHDMI priključci zaštićeni jedva uočljivim plastičnim kapicama koje se prilično teško odvajaju od kućišta (dame, čuvajte nokte).

Najveći ekran koji je Sony ikad ugradio u mobilni telefon odlikuje se veoma visokom rezolucijom od 720 x 1280 piksela (više nego kod nekih prenosnih računara!) – uz pomoć kalkulatora dolazimo do impresivne cifre od 342 piksela po inču, što prevazilazi gustinu iPhoneovog ekrana Retina, a time i gustinu receptora na ljudskoj mrežnjači. Drugim rečima, pikseli su toliko sitni da se ne razaznaju golim okom. Da ekran vredi svaku uloženu paru, uverili smo se gledajući filmove i pretražujući Internet, a posebno smo oduševljeni uglovima pod kojima slika ne gubi na kvalitetu. Konačno, Sonijev endžin Mobile BRAVIA obezbeđuje „živahne” boje, idealno osvetljenu i kontrastnu sliku. Osetljivost i brzina kojom ekran reaguje na dodir takođe su impresivni.

Novo korisničko okruženje nazvano UXP NXT (izvedeno od Next User Experience) donosi vizuelna i funkcionalna unapređenja, počev od impresivnih animiranih tapeta koji demonstriraju kvalitet ekrana i moć procesora, pa do vidžeta na providnoj sivoj podlozi. Izbor preinstaliranih aplikacija i vidžeta nije naročito bolji u odnosu na starije modele, a pomalo smo razočarani i izostankom izašao Ice Cream Sandwich verzije Androida (doduše, apgrejd samo što nije iz rerne). Da svi elementi korisničkog interfejsa klize kao podmazani brine se procesor Snapdragon S3 na 1,5 GHz sa grafičkim čipom Adreno 220 i gigabajtom RAM-a. Sve u svemu, rezultati brzinskih testova izmamiće osmeh i najzahtevnijim korisnicima.

Pretraživanje Interneta je pravo uživanje, ne samo zbog dvojezgarnog procesora koji i kroz najopterećenije web stranice prolazi kao vruć nož kroz puter, već i zbog visoke gustine prikaza koja eliminiše potrebu za čestim zumiranjem – uz dobru dioptriju jasno se razaznaju i najsitnji naslovi. Potpuna podrška za Flash 11 se podrazumeva, pa će i najzahtevniji sajtovi biti prikazani onako kako Bog zapoveda. Xperia S podržava i HSPA+ povezivanje do 14,4 Mb/s, kao i WiFi, bluetooth, DLNA, NFC, A-GPS. Jedina „nezgodacija” je format ležišta za karticu mobilnog operatera, koje je skrojeno po microSIM aršinima.

Multimedijalni kapaciteti, kako se od Sonyjevog uređaja i očekuje, u samom su vrhu klase. Pored visoke rezolucije senzora, fotoaparat se odlikuje i intuitivnim softverom i iznenađujućom brzinom kojom se priprema za fotografisanje – jedva nešto više od sekunde potrebno je ovom telefonu da se „repetira” za fotografisanje. I rezultati su odlični – fotografije su jasne, oštre, realističnog kolorita i sa mnoštvom detalja, dok su video snimci u full HD (1080p) formatu isto toliko kvalitetni. Muzički plejer nudi uobičajenu funkcionalnost, ali zato zvučnici prevazilaze i najsmelija očekivanja, i to kako po pitanju kvaliteta zvučne slike tako i po jačini zvuka. Video plejer je „sažvakao” najveći deo sadržaja kojim smo ga nahranili, ali ćete ga zbog malog broja opcija i softverskog rendera DivX filmova verovatno zameniti nekim boljim rešenjem sa Google Playa.

Kvalitet zvuka u slušalici i prijem signala su odlični, a treba istaći i unapređenu litijum-polimer bateriju koja se puni gotovo dvostruko brže od običnog litijumskog agregata – deset minuta na punjaču obezbeđuje oko sat vremena rada. Baterija od 1750 mAh, uprkos visokom kapacitetu, obezbediće jedan dan bez punjača, u najboljem slučaju dan i po – ako se noću „skida” s Interneta.

Ako je suditi prema prvoj lasti, Sony Xperia S najavljuje radosne trenutke poštovaocima ovog brenda i podgreva nestrpljenje pred pojavu sledeće generacije Xperia telefona (ion, U, P, neo L, sola). Uz autentičan dizajn, fantastičan ekran i ultrabrz fotoaparat, ovo je telefon kakav se samo poželeti može. Nabrojenim nedostacima, kao što su lošija osetljivost upravljačkih tastera i odsustvo novog Androida, ne treba pridavati veći značaj.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Motorola Motoluxe
Asus Eee Pad Transformer TF300T
HTC One X
Sony Xperia S
Šta mislite o ovom tekstu?
Arnova 7 G2 i Arnova 10 G2
Apple iPad („3”)
Instagram
PronadjiMi
Typewalk
GpsG Beograd
Google Play Music
SkySafari
Vignette
SeekDroid
MX Player
Android Srbija

Ukratko
• Senzorski upravljački tasteri postavljeni su neposredno ispod ekrana i pokrivaju malu površinu, pa ih nije uvek lako pogoditi prstom. Providna traka olakšava njihovo pozicioniranje.
• Priključci i portovi raspoređeni su neupadljivo po ivicama kućišta – USB je s leve a 3,5 mm audio port s gornje strane. Nezgodno je to što Xperia S prima isključivo microSIM kartice.
• Očuvan kvalitet prikaza pri gledanju pod oštrim uglom, vrhunska reprodukcija boja, osetljivost i brzina najvažnije su osobine ekrana. Posebno je upečatljiva njegova HD rezolucija.
• Fotoaparat rezolucije 12 megapiksela „budi” se za nešto više od jedne sekunde i beleži odlične fotografije. U video režimu garantovan je najviši kvalitet full HD snimaka pri 30 fps.
• Izostao je Ice Cream Sandwich, ali je zato novi korisnički interfejs umiven i funkcionalno unapređen. Struktura menija i raspoložive aplikacije slični su prethodnim Xperia modelima.

Operativni sistem:
Android 2.3.7 Gingerbread
Dimenzije:
128 x 64 x 10,6 mm / 144 g
Ostalo:
Qualcomm MSM8260 Snapdragon dual core 1,5 GHz, Adreno 220 GPU, 1 GB RAM-a, 32 GB interne memorije , 4,3” kapacitivni AMOLED (720 x 1280, 16M), bluetooth 2.1, Wi-Fi 802.11b/g/n, DLNA, hotspot, quad band GSM/HSDPA, NFC, microUSB, microSIM, 3,5 mm audio konektor, 12 MPx kamera (LED blic, autofokus, stabilizacija, video u 1080p), Li-polimer baterija 1750 mAh
Proizvođač:
Sony
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera