VREMENSKA MAŠINA<>
042012<><>

Razvoj računarskih mreža

Broj 7, april 1985.

U aprilu daleke 1985. godine SSSR je izveo nuklearnu probu u istočnom Kazahstanu, Južnoafrička Republika ukinula je zabranu međurasnih brakova, a Coca-Cola je promenila (i ubrzo vratila na staro) formulu popularnog pića. U SFR Jugoslaviji proradila je HE Đerdap 2, a MMF je odobrio našoj zemlji novi zajam i reprogram dugova.

 
A „Svet kompjutera” prvi put piše o principima i vrstama računarskih mreža, u to vreme najčešće (ali ne jedino) korišćenih za „centralne”, tzv. mainframe računare. „Ubrzo po prodoru malih kompjutera u veliki biznis pokazalo se da oni ipak nisu sami sebi dovoljni. Tako su stvorene LAN mreže (Local Area Networks). Trenutno najpopularnije mreže su Novell/S-Net, Corvus/Omninet, 3Com/EtherSeries... i Orchid/PCnet. PCnet nema poseban centralni kompjuter, već svaki od članova mreže može da preuzme tu ulogu. Brzina je 1 MB u sekundi.”

Iako su se Tantalove muke pri uvozu ličnih računara nastavile, saznali smo da se „priprema promena odluke o uvozu računara. Umesto ograničenja iznosa do 40.000 dinara, predlaže se ograničenje na 64 KB RAM-a... Ako SIV prihvati ovaj predlog, onda bi, uz plaćenu carinu, mogli da se uvezu: Amstrad CPC-464, Apple IIe, BBC B, Commodore 16, 64 i 4+, Olivetti 10, Oric Atlos, ZX 81 i ZX Spectrum... Nažalost, za dodatnu opremu računara ne predviđaju se nikakve nove povoljnosti”.

Broj 79, april 1991.

 
U aprilu burne 1991. godine Ujedinjene Nacije zatražile su razoružanje Iraka, Gruzija je proglasila nezavisnost od SSSR-a, Kapetan Dragan preuzeo je komandu nad milicijom u SAO Krajini, a u Hrvatskoj je osnovan Zbor narodne garde (ZNG). Republički lideri se glože, a dinar je devalvirao.

„Svet kompjutera” opet se bavi računarskim mrežama, ovog puta bežičnim. One su još u razvoju, a grupa firmi predvođena Appleom zatražila je „da se odvoji određeni opseg frekvencija za razmenu podataka među računarima... Postigla bi se brzina oko 10 megabita u sekundi. Motorola, NCR i IBM već su najavili sopstvene sisteme, te izgleda da se, nažalost, ni ovog puta neće doći do zajedničkog standarda”. Verovatno su zato bežične mreže i omasovljene mnogo kasnije...

 
Povodom početka popisa stanovništva, posetili smo Savezni zavod za statistiku kako bismo se pozabavili tehničkom stranom posla. Zamenik direktora Miladin Kovačević rekao nam je da će „ceo proces obrade popisa trajati najmanje tri godine... Novost su optički čitači formulara. U Hrvatskoj i BiH vrši se čitanje celog teksta, a u ostalim republikama samo numeričke građe... Ne samo zbog rizika koji to donosi, već i zbog prisustva različitih pisama”.

Pozabavili smo se i jednom krajnje praktičnom temom – kako ublažiti posledice dugotrajnog gledanja u kompjuterski monitor. Tekst je aktuelan i danas, te ga možete pročitati na adresi http://goo.gl/MLG39.

Broj 187, april 2000.

 
U aprilu 2000. godine, Microsoft je na sudu optužen za kršenje antimonopolskih zakona. U Bosni i Hecegovini je na osnovu tajne optužnice Haškog tribunala uhapšen Momčilo Krajišnik, ubijen je direktor JAT-a Žika Petrović, a Demokratska opozicija Srbije (DOS) održala je veliki miting zahtevajući slobodne izbore u Srbiji.

„Svet kompjutera” bavi se tehničkim novitetima. Microsoftov IntelliMouse with IntelliEye jedan je od prvih optičkih miševa kojima nije potrebna skupa i osetljiva specijalna podloga. „Bez ikakvih problema ’čita’ sve podloge, čak i jednobojne, i ima ubedljivo najbolji scroll točkić... Kupovina ovog optičkog miša je sigurna investicija, ali i dalje relativno skupa.”

 
Poslednja godina 20. veka donela je i novu tehnologiju mobilnih komunikacija – WAP (Wireless Application Protocol). „To je specifikacija protokola za komunikaciju između mobilnih telefona i drugih radio-uređaja. Oni omogućavaju da se ovi uređaji koriste kako za email, tako i za druge servise Interneta: WWW, news i IRC...” Međutim, „kreatori web stranica, ako budu želeli da se obrate i mobilnim korisnicima, moraće da naprave posebnu verziju sajta prilagođenu WAP-u... Telefoni koji podržavaju WAP su Nokia 7110, Siemens S25, Ericsson R320, R380 i noviji, kao i palmtop računari... Jedan od prvih WAP sajtova napravio je CNN, a nedugo za njim lanac hotela Scandic Hotels ponudio je uslugu rezervisanja hotelskih soba putem WAP-a”.

Vojislav MIHAILOVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
Kvantna kriptologija

 PRIMENA
Kompjuteri i astronomija

 NA LICU MESTA
CeBIT 2012, Hanover, Nemačka, 6–10. mart
Toshiba World 2012, Keln/Bon, 21-22. mart
Mobile World Congress 2012, Barselona, Španija, 27. februar – 1. mart
Dan internet domena Srbije 2012
EDUFair 2012
„Internet za sve” – Telenor fondacija i opština Vračar

 KOMPJUTERI I FILM
Tu Xia Chuan Qi
Battleship
Filmovi, ukratko

 SITNA CREVCA
Osnovni pojmovi o računarskim mrežama (2)

 SERVIS
Novi život starog računara (2)

 VREMENSKA MAŠINA
Razvoj računarskih mreža
Šta mislite o ovom tekstu?

 PRST NA ČELO
Poslednji voz
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera