TEST DRIVE<>
042012<><>

Ubiquiti Networks airRouter

Iz korporacije u dnevnu sobu

Ubiquiti Networks je jedan od svetskih lidera u proizvodnji inovativnih uređaja za bežične računarske mreže industrijskog kvaliteta, prvenstveno predviđenim za distribuciju signala od provajdera do korisnika. Ovog puta imali smo prilike da isprobamo uređaj koji predstavlja njihov ulazak na tržište kućnih uređaja. Radi se o bežičnom ruteru airRouter, koji radi po standardu 802.11n.

U paketu, pored samog uređaja, stižu i strujni adapter (5V, 2A), LAN kabl, kao i kratko štampano uputstvo. Kućište je izrađeno od kvalitetne plastike crne boje sa mat završnicom, zaobljenim ivicama i prilično je modernog dizajna – što ga čini atraktivnim, a neupadljivim. S gornje strane nalaze se statusne LED zelene boje, od kojih su četiri za LAN i po jedna za WAN, Internet, WLAN i napajanje, sa zadnje strane su 100 Mbit/s WAN port, četiri 100 Mbit/s LAN porta (Cat. 5, RJ-45), reset dugme, USB i napojni konektor, a odozdo su rupe za montažu na zid i nogice za korišćenje na radnom stolu.

Na uređaju se nalazi Web GUI firme Ubiquity pod nazivom AirOS u verziji 5.3.2, koji je baziran na Linux SDK-u. Početna stranica sadrži statusne podatke poput vremena od poslednjeg startovanja (Uptime), informacije o trenutnom radnom kanalu, statusa WAN/LAN porta, informacije o broju konekcija, monitoringa koji prikazuje podatke o protoku na LAN i WAN portovima u grafičkom (animiranom) obliku, spiska prijavljenih klijenata na WLAN, spiska klijenata na listi DHCP leasova, ARP tabele, spiska ruta, informacija o preusmerenju portova i logoa. Podešavanja su podeljena u sekcije Wireless, Network, Advanced, Services, System i Tools. U odeljku Wireless nalaze se režimi rada (bazna stanica, WDS bazna stanica, AP koji je predefinisan ili WDS AP), sa propratnim podešavanjima poput SSID, širine kanala, frekvencije, izlazne snage i sigurnosti (WEP, WPA/WPA2 sa TKIP ili AES šifrovanjem). U sekciji Network možemo birati režime rada Bridge, Router i SOHO router, od kojih je SOHO router predefinisan i sadrži podešavanja za WAN, LAN, VLAN, Multicast rutiranje, Firewall i statičko rutiranje. Sekcija za napredna podešavanja ima podgrupe Wireless, Ethernet i Traffic Shaping, a odeljak Services sadrži servise bitne za administraciju kao što su Ping Watchdog, SNMP Agent, System Log, Device Discovery, NTP Client, Dynamic DNS, ali i neke bitne za klijente kao što su Web Server, SSH Server i Telnet Server. U sekciji System nalaze se podešavanja osnovnih funkcija, kao što su vreme i datum, promena korisničkog imena i lozinke, omogućavanje reseta na dugme, reboot i reset, ali i naprednijih kao što je mogućnost uključivanja Ubiquiti airMax tehnologije, mogućnost upisivanja koordinata, bekap/vraćanje konfiguracije i update firmvera. Tools je odeljak u kojem od alata imamo baždarenje antene (maksimum –65 dBm), skeniranje i pregled okolnih pristupnih tačaka (sa informacijama o MAC adresi, SSID-ju, imenu, enkripciji, odnosu signal/šum, frekvenciji i kanalu), informacije o uređaju (MAC adresa, ime uređaja, režim rada, SSID, model, verzija firmvera i IP), Ping konzolu, Traceroute konzolu, konzolu za test brzine i konzolu za spektralnu analizu. Ono što je nama zapalo za oko kao posebno zanimljivo jesu opcije Traffic Shaping i Ping Watchdog zato što se veoma retko sreću na kućnim ruterima. U opciji Traffic Shaping može se podešavati ograničenje brzine protoka informacija za odlazni i dolazni saobraćaj, dok Ping Watchdog služi za automatski reboot uređaja u slučaju problema.

Uređaj smo podvrgli testu protoka, i brzine prenosa informacija kretale su se do 1,12 MB/s za slanje i 1,29 MB/s za preuzimanje. Iako nismo bili baš oduševljeni niskim brzinama postignutim na testovima, ostali smo bez teksta kada je reč o setu opcija. S obzirom i na odnos cena/kvalitet, ovaj uređaj je svakako vredan razmatranja pri sledećem apgrejdu računarske mreže.

Petar LONČAREVIĆ

 
MSI Z77A-GD55, H77MA-G43, B75MA-P45
Alienware AW2310
Asus eee PC 1225B, eee PC 1025CE i eee PC X101CH
AMD Radeon HD 7850 i AMD Radeon HD 7870
Blueberry 2go715ATV i 2go525DVR
Prestigio Nobile PER3172B
Rii Mini II (RT-MWK03) i Rii Slim (RI518)
Speedlink Vivago
D-Link DWR-510
Viewcon USB 3.0 to SATA 3.0 Cable
Blueberry Woodpecker SW-T400
Revoltec Alu-line EX 205 i EX 303, Alu Guard RS047 i RS053
Ubiquiti Networks airRouter
Šta mislite o ovom tekstu?
MixVibes U-mix Control Pro, Native Instruments Traktor Control S2, Numark Mixtrack Pro, Stanton SCS.4DJ, Vestax VCI-100 MKII

Standard:
802.11n, 150 Mbit/s
Ostalo:
AirOS, 1 x WaN, 4 x LAN, USB
Proizvođač:
Ubiquiti Networks
Kontakt:
Sampro
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera