LAKI PINGVINI<>
042012<><>

inSSIDer 2 v0.1.1

Bežični doušnik

Bežične mreže postale su uobičajene i sveprisutne zahvaljujući poplavi jeftinih wireless uređaja i ADSL rutera sa nezaštićenim pristupom, koje su internet provajderi u početku dostavljali korisnicima. Takođe, na mnogim mestima do kojih brzi Internet nije mogao da stigne nekom fizičkom vezom podignute su pristupne tačke, preko kojih je omogućena upotreba ovog, sve neophodnijeg medija. Pored svih prednosti koje bežično umrežavanje pruža, ponekad se ipak susrećnemo sa problemima koje treba rešiti. U moru otvorenih i zatvorenih mreža nazvanih raznim imenima često je vrlo teško snaći se i pronaći odgovarajuću mrežu, a neobjašnjivi padovi i gubitak signala mogu biti uzrok velikih frustracija.

Iako Linux distribucije obiluju softverom za upravljanje i manipulaciju raznim mrežama, većina ovih programa ili pruža bazične informacije nedovoljne iskusnijim korisnicima ili zahteva visok stepen poznavanja rada u terminalu kako bi se došlo do kvalitetnih podataka.

inSSIDer je program namenjen isključivo radu sa wireless adapterima i analizi dostupnih bežičnih mreža, i to u preglednom i jasnom grafičkom interfejsu. Po nameni i funkcijama, njemu najsličnija Windows aplikacija bila bi odlični, ali posustali NetStumbler, mada je inSSIDer u nekim aspektima napredniji i bolji. No, krenimo redom.

Pre instalacije ovog programa potrebno je na sistemu obezbediti prisustvo biblioteka libwebkit1.1-cil i libmono-system-web2.0-cil, pošto je inSSIDer pisan u Mono implementaciji tehnologije .NET. Nakon tog koraka, sa sajta autora moguće je preuzeti i instalirati prekompajlirane pakete u .deb i .rpm formatu za platforme x86 i x86_64. Kompajliranje izvornog koda Linux verzije zasad nije moguće pošto ga autori još nisu objavili, ali je obećano da će i to uskoro biti urađeno, čim se objavi stabilna verzija i dokumentuje kôd.

Nakon pokretanja, dobijamo radni prozor programa sa dve karakterstične celine. U gornjoj polovini nalazi se spisak dostupnih bežičnih mreža sa kolonama koje sadrže najbitnije informacije o svakoj pristupnoj tački: SSID, MAC adresa, RSSI signala, kanal, struktura mreže i tip enkripcije. Naravno, moguće je sortiranje i filtriranje po bilo kom parametru, čime se olakšava traženje željenog AP-a. U donjem delu prozora program iscrtava grafike snage izabranih mreža, i to na dva načina – prvi koji prikazuje snagu pronađenih mreža i njihovo prostiranje, dok drugi prikazuje vremenski grafik promena u signalu. Ovakvim prikazima program omogućava rešavanje pojedinih problema u radu kao što je preklapanje signala na istim kanalima. Takođe, vremenski grafik olakšava praćenje promena u zavisnosti od promena u položaju antene, pa može da posluži i kao zgodna alatka za podešavanje i usmeravanje.

inSSIDer podržava širok spektar WLAN kartica i čipova, i to kako onih na najrasprostranjenijem standardu od 2,4 GHz tako i onih u opsegu 5,8 GHz, i po tom pitanju nije izbirljiv kao pomenuti NetStumbler, te svakako predstavlja odličan softverski alat za svakog korisnika ili administratora bežičnih mreža.

Bez preterivanja se može reći da je, iako je još u beta razvojnoj fazi, ovaj program vrlo upotrebljiv, koristan i da tokom rada ne pravi probleme. A jedina, uslovno rečeno, mana koja mu se može pripisati jeste to što se Windows pandan ovog sjajnog programa razvija mnogo brže i da ima više opcija od svog Linux srodnika.

Goran STRIČIĆ

 
Wallch 2.1
KeePassX 0.4.3
CentOS 6.2
inSSIDer 2 v0.1.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Midori i Jumanji

Platforma:
GNU/Linux, Windows, Mac OS X
Licenca:
Apache License v2.0
Veličina:
1,7 MB download; 5,5 MB na HD
Cena:
Program je besplatan
Adresa:
www .metageek .net /products /inssider /linux /
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera