TEST DRIVE<>
022012<><>

Fractal Design Define R3

Elegantni multipraktik

Fractal Design je novo ime na našem tržištu, ali kućišta ovog proizvođača već neko vreme zavređuju pažnju i nagrade računarskih medija širom sveta. Define R3 je model koji bi trebalo da zadovolji najveći broj korisnika kombinacijom rešenja koja se obično nalaze na više modela, i sve to po sasvim prihvatljivoj ceni za kvalitetno kućište.

Kutija pozamašnih dimenzija za midi tower i težina veća od 12 kilograma ukazuju na to da je unutra „teški metal pravi” (quote). Kućište je jednostavnog, „kockastog” dizajna, dok vrata koja pokrivaju celu prednju površinu od brušenog aluminijuma daju notu diskretne elegancije. Prednji i/o panel preselio se na gornju stranicu, tik iza vrata, i sadrži dva USB 2.0 porta, konektore za slušalice i mikrofon, kao i jedan USB 3.0 port. Konstrukcija kućišta i bočne stranice izrađena je od čvrstog čeličnog lima, koji je glavni krivac za pomenutu težinu, što eliminiše ovo kućište kao LAN party animal. Ipak, za korisnike koji ne pomeraju svoj računar (čitaj: većinu) to će biti dodatni garant kvaliteta. Define R3 je veoma dobro zvučno izolovano kućište. Prednja, gornja kao i bočne stranice obložene su ne preterano debelim, ali očigledno kvalitetnim izolacionim materijalom, koji je brižljivo uklopljen u stranice i ne deluje kao da ga je neko jednostavno zalepio. Kada smo kod zvučne izolacije, dolazimo do primera koji pokazuje fleksibilnost ovog kućišta. Naime, modeli sa fabričkom zvučnom izolacijom obično žrtvuju mogućnosti hlađenja, te tako ograničavaju broj potencijalnih korisnika odbijajući one kojima su performanse prioritet. Za svoje dimenzije i klasu, Define R3 raspolaže respektabilnim brojem „mesta za ventilatore”. Kućište dolazi sa dva ventilatora od 12 cm u push-pull konfiguraciji, uz mogućnost dodavanja do pet ventilatora od 12 cm, s tim što se na donjoj stranici iza mesta za napajanje može smestiti ventilator veličine 12 ili 14 cm. Mesta za dva ventilatora na gornjoj i jedan na bočnoj stranici fabrički su „zatvorena” adapterom koji sadrži izolaciju, a koji proizvođač naziva ModuVent. Pomenute adaptere ModuVent možete premeštati po želji kako biste napravili željenu konfiguraciju hlađenja, uz kontrolu buke, ili ih potpuno ukloniti za maksimalnu količinu ventilatora, čime ovo kućište postaje konkurencija modelima kojima je „promaja” glavni adut. Treba dodati to da se uz kućište dobija i jednostavan kontroler obrtaja ventilatora sa tri tropinska konektora, koji će zauzeti jedan od slotova za proširenje.

Unutrašnjost celokupnog kućišta odlikuju kvalitetna završna obrada i gumeni okviri za rupe namenjene sređivanju kablova, kao i veliki prostor za back-plate procesorskog hladnjaka, što olakšava sklapanje moderne konfiguracije. Unutrašnjost je (sada već standardno) ofarbana u crno, ali je Fractal Design dodao interesantan kontrast, te su rotori ventilatora, fioke za hard diskove i limčići na slotovima za proširenje ofarbani u belo. Kučište omogućava ugradnju do dva uređaja od 5,25 inča, od kojih jedan može da se konvertuje za uređaje od 3,5 inča. Ovde dolazimo do malog problema koji se ogleda u tome da kabl koji povezuje USB 3.0 port na gornjoj stranici sa pločom nezgodno stoji i u praksi onemogućava montažu uređaja u prvi 5,25” slot. Nismo želeli da na test primerku silom pokušavamo da uklonimo kablove s puta, mada je moguće pomeriti ih kako bi manje smetali. Mogućnost ugradnje hard diskova je impozantna. Define R3 ima veliki kavez za hard diskove, rotiran za 90 stepeni radi lakše manipulacije, u koji možete smestiti osam diskova, a za svaki od njih imate metalnu fioku koja se montira bez alata. Nažalost, upravo taj kavez donosi jedinu veću zamerku kućištu, pošto ne postoji način da se ukloni ili podeli, kao kod nekih kućišta, kako bi se omogućila ugradnja najdužih grafičkih karti i/ili poboljšao protok vazduha. Naveli bismo i to da kućište dolazi „spremno” i za vodeno hlađenje, sa po dve rupe za creva na gornjoj stranici, odnosno pored slotova za proširenje. Međutim, kao i na većini midi tower kužišta, prostor za radijatore je ograničen. Na gornju stranicu moguće je ugraditi 2 x 12 radijatore, ali će za to biti potrebno strpljenja i „gimnastike”, a uz to eventualno možete ugraditi 1 x 12 na zadnju, odnosno donju stranicu. Kako je ovo kućište zamišljeno kao kompromis sa ciljem da ise zađe u susret širokom krugu korisnika, skromne mogućnosti za vodeno hlađenje ne možemo uzeti za manu.

Cena od oko 90 evra, koliko Define R3 trenutno košta u našoj zemlji, svrstava ga među best-buy kada su u pitanju kvalitetna midi tower kućišta. Kombinacija često nepomirljivih karakteristika redukcije buke i većeg protoka vazduha, kvalitetna izrada i elegantan, nenametljiv izgled, kao i mogućnost ugradnje velikog broja hard diskova pokrivaju potrebe najšireg kruga korisnika.

Danilo LUKINOVIĆ

 
AMD Radeon HD 7970
AMD A8-3870K Fusion APU
Asus N55SF-SX160
Dell XPS L502X
Asus VS239H
Sapphire Radeon HD 6970 2GB GDDR5 DualFan
ELO 15E1
Blueberry Remote Cat
Epson WorkForce Pro WP-4525 DNF
Amazon Kindle Touch
Genius Ergo 9000 i Traveler 9000
Hewlett-Packard Omni 27
Fractal Design Define R3
Šta mislite o ovom tekstu?
Samtec MPD-306 HD
Canon Powershot S100
Genius SW-G2.1 1250
Media-tech Scanline Pro MT4091
ZaggMate with Keyboard
Kingston Media Reader USB 3.0

Specifikacija
Broj slotova: 2 x 5,25” (jedan može da se pretvori u 3,5”), 8 x 3,5” (samo za hard diskove)
Ventilatori: 2 x 12 cm, mogućnost dodavanja do 5 ventilatora od 12 cm i/ili jednog od 14 cm
Ostalo: zvučna izolacija, dodatni kontroler obrtaja ventilatora, 2 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, konektori za slušalice i mikrofon
Proizvođač: Fractal Design (www.fractal-design.com)
Kontakt: KimTec (www.kimtec.rs)
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera