INTERNET<>
022012<><>

Kombinacija tehnologija

Tržište budućnosti

Primena web tehnologija u razvoju aplikacija za mobilne uređaje

Sa pojavom prodavnica za mobilne aplikacije poput Android Marketa telefoni su postali „pametni”, a za korisnike su otvorene nove, mnogo veće mogućnosti, tako da je nekada primarna upotreba telefona za razgovor, SMS poruke i povremeno fotografisanje postala manje važna.

Iz godine u godinu raste broj preuzimanja mobilnih aplikacija. Tako je 2011. godine taj broj skočio sa 8,2 milijarde na 17,2 milijarde downloada u odnosu na 2010. godinu, dok se za 2014. predviđa neverovatnih 185 milijardi downloada!

Sada, putem samo nekoliko dodira ekrana možete pronaći dobar restoran u okruženju zahvaljujući preporukama drugih posetilaca, ili dobiti uputstva kako da dođete do željene lokacije u gradu, a da izbegnete saobraćajnu gužvu. A to je samo početak.

Desetine hiljada aplikacija razvrstano je u mnogo kategorija i svako može da pronađe barem nekoliko za koje će se kasnije pitati kako je živeo bez njih. Upravo zato se svake godine beleži rast u broju preuzimanja mobilnih aplikacija. Prošla godina je u odnosu na 2010. godinu imala rast od 117 odsto (sa 8,2 milijarde na 17,2 milijarde preuzimanja), dok se za 2014. predviđa neverovatnih 185 milijardi downloada.

Iz brojeva se vidi da je ovo tržište budućnosti, te se sve više ljudi orijentiše ka tom biznisu. Pre nego što se upustimo u razvoj aplikacija za mobilne uređaje, bitno je da ustanovimo razliku između mobilnih aplikacija i mobilnog Weba.

Mobilne aplikacije se preuzimaju iz prodavnica kao što su Apple AppStore ili Android Market, a razvijaju se samo za jednu određenu platformu – iOS, Android, BlackBerry ili Windows. Za njihov razvoj mogu se koristiti najnovije web tehnologije (HTML5, CSS3 i JavaScript), gde se ne mora voditi računa o cross-browser optimizaciji. Bolja prilagođenost korisnicima proističe iz korišćenja multitouch gestikulacija i naprednih mogućnosti uređaja kao što su GPS, akcelerometar, kamera itd.

Naravno, mobilne aplikacije sa sobom donose i nekoliko mana. Najpre, pristup prodavnici aplikacija kontrolišu drugi (Google, Apple...), za razliku od Weba, gde svako može da objavi svoj rad samostalno. Međutim, iako niste „sam svoj izdavač”, ovi džinovi pružaju vam svu potrebnu infrastrukturu da se probijete sa svojom idejom.

Pored toga, pošto je razvoj aplikacija odvojen za različite ekosisteme, to znači da je i održavanje odvojeno po platformama. Dalje, svako ažuriranje aplikacije korisnik mora da preuzme, pa da potom instalira na svoj uređaj, što nije slučaj sa Webom, gde su promene odmah svima dostupne. Doduše, ako se setimo statistike i trenda koji svakako ide u prilog mobilnim aplikacijama, očigledno je da pozitivne strane imaju veću težinu od negativnih.

U poređenju sa razvojem web sajtova, razvoj aplikacija za mobilne uređaje je znatno složeniji proces, jer se aplikacije u osnovi pišu u nekom od native jezika tih uređaja kako bi mogle da koriste karakteristike samog hardvera. Tako Android koristi Javu a iOS Xcode. Međutim, postoji način da se sprega ovih jezika sa uređajima zaobiđe kako bi se aplikacije razvijale tehnologijama bližim programerima koji rade za Web.

Na primer, PhoneGap (www.phonegap.com) predstavlja framework za kreiranje mobilnih aplikacija koji omogućava upravo to. Web programeri ne moraju da uče nove tehnologije, već mogu da primene svoje znanje iz HTML-a, CSS-a i JavaScripta, a PhoneGap će odraditi ostalo. Trenutno je podržano sedam različitih platformi mobilnih uređaja: iOS, Android, BlackBerry, Windows, webOS, Symbian i Bada.

Razvoj aplikacija za mobilne uređaje dodatno je olakšan kada je Adobe (relativno skoro) kupio Nitobi, kompaniju koja je razvila PhoneGap, pa je ovaj framework sada integralni deo Dreamweavera (verzija 5.5, build 5344 ili noviji). Kako je ova saradnja tek počela, Dreamweaver trenutno podržava razvoj aplikacija „samo” za Android i iOS, što je zasad više nego dovoljno, uzimajući u obzir njihov veliki tržišni udeo.

Treba napomenuti to da se aplikacije za iOS uz pomoć Dreamweavera mogu razvijati samo na Mac računarima, dok je razvoj za Android dostupan i na PC-ju. Najbitnija karakteristika PhoneGap frameworka je pristup native karakteristikama uređaja kao što su akcelerometar, kompas, kamera, GPS, notifikacije (zvuk/vibracija/alarm), skladište podataka. Integracija PhoneGapa u Dreamweaver toliko je dobra da je prilikom upotrebe veoma teško primetiti da on radi u pozadini.

Ako ste ikada radili s nekim frameworkom za JavaScript, naziv jQuery (www.jquery.com) sigurno će vam biti poznat. U pitanju je najpopularnija biblioteka za JavaScript, dizajnirana tako da olakša programiranje sa klijentske strane. Jedno od interesantnijih unapređenja za jQuery u skorije vreme je jQuery UI (www.jqueryui.com), koji omogućava kreiranje bogatih interaktivnih korisničkih okruženja sa raznim efektima i vidžetima. Ekipa koja stoji iza ove biblioteke dobro je uočila potencijal razvoja aplikacija za mobilne uređaje, te je vrlo brzo prilagodila svoju tehnologiju novim uslovima (www.jquerymobile.com), i to kombinujući, savim logično, jQuery i jQuery UI, što se pokazalo kao pun pogodak. Bitno je naglasiti to da jQuery funkcioniše veoma glatko na svim mobilnim platformama.

Uloga Dreamweavera u razvoju aplikacija za mobilne uređaje uobičajena je za jedno razvojno okruženje – ona se ogleda u olakšavanju i ubrzavanju rada. Kao što smo napomenuli, integracija tehnologija urađena je veoma dobro, te je za jednostavnu informativnu aplikaciju sa nekoliko stranica teksta i nekoliko dugmića, uključujući tu i animacije, potrebno uložiti svega dvadesetak minuta programiranja. Adobe je posvetio jednu celu kategoriju panela Insert stavkama koje sa sobom nosi jQuery Mobile. To neće samo početnicima olakšati snalaženje u novom okruženju, već će iskusnijim programerima skratiti vreme potrebno za ručno pisanje aplikacije.

Navedene tehnologije u velikoj meri olakšavaju razvoj aplikacija za mobilne uređaje korišćenjem predznanja iz web programiranja. Potrudićemo se da vam u sledećim brojevima damo konkretnija uputstva, kako biste i sami mogli da uplovite u vode mobilnog programiranja.

Uroš ZORIĆ

 
Rat za Internet
Rat protiv piraterije
.rs
Bitcoin u Srbiji
Fondacija za budućnost Interneta
Kombinacija tehnologija
Šta mislite o ovom tekstu?
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera