TEST RUN<>
112011<><>

Where Is It? 2011, Disk Explorer Professional 3.70, Visual CD 4.2, CD Catalog Expert 9.30, Hyper’s CD Catalogizer 1.5, Cathy 2.28.3, GWhere 0.2.3

Katalogizacija

Pre nego što optužite nekog iz bliskog okruženja da je kriv za brisanje važnog fajla, zapitajte se da li ste zaista organizovani kako treba? Prostrani hard diskovi i gomila jeftino nabavljenih CD/DVD-ova prvi su faktori rizika da nešto zaturite i smetnete s uma. Da ne govorimo o broadband (ko još koristi taj izraz?) internet konekcijama koje su zaslužne za „svlačenje” sa globalne mreže i onog što treba i onog što ne treba. Pa, kako se u svemu tome snaći? Ako znate gde da tražite, pretraga se može obaviti i iz Total Commandera, na primer, a za one sa debljim živcima tu je i Search rutina ugrađena u svaki Windows novije generacije.

Pomenuto je namenjeno isključivo kao kutija za prvu pomoć, pošto u situacijama kada ne znate odakle biste krenuli nasumično pretraživanje sadržaja na lokalnim diskovima nije rešenje. Ono što vam treba je specijalan alat koji će produkte vašeg minulog rada čuvati u okviru indeksirane baze podataka. Da se razumemo, ovde ne mora da se radi o programima koji skraćuju vreme pretrage podataka koji se menjaju na svakodnevnom nivou, već pravi katalogeri – programi koji će praviti bazu informacija i umeti da razlikuju različite tipove fajlova kao što su dokumenta, muzika, filmovi, slike...

Where Is It? 2011

Kada je ovaj tip posla u pitanju, neminovno je poći od programa koji je majka Mara u toj oblasti – Where Is It?. U pitanju je alat čiji razvoj traje već 14 godina, a koji je u mogućnosti da „mapira” podatke uskladištene na svim poznatim vrstama medijuma. Autori se čak hvale time da je Where Is It? već sada sposoban da katalogizira podatke sa drajvova koji će tek biti izmišljeni, samo je važno da ih Windows prepoznaje. Na meniju se nalaze muzika, filmovi, audio zapisi, slike i slično, a ono što je zanimljivo je to da program nudi katalogiziranje udaljenih fajlova, na primer, onih na mrežnim diskovima. Podrazumeva se da je moguće praviti „slike” CD-ova i DVD-ova, zavirivati u unutrašnjost kompresovanih fajlova, te bistriti sadržaj ISO slika. Sve uskladištene podatke moguće je pretraživati čak i onda kada vam dotični mediji nisu pri ruci!

Iako je u pitanju vremešni starkelja, Where Is It? poseduje simpatičan upravljački interfejs, koji na početku deluje pomalo prazno, ali je i te kako nabiflovan opcijama i mogućnostima. Dodavanje destinacija sa podacima je jednostavno i svodi se na nekoliko klikova mišem. Sadržaj je dozvoljeno sortirati po kategorijama, moguća je pretraga samo delova kataloga, pa čak i potera za određenim, pojedinačnim datotekama. Da bi se unosi međusobno razlikovali, moguće im je dodeliti thumbnailove ili im promeniti ime, a opcija koja proverava da li postoje izmene na dotičnom medijumu omogućava da sve ostane friško kao da je tek izašlo iz rerne. Kada su u pitanju diskovi sa mnoštvom sadržaja (na primer, MP3 muzika), skeniranje je brzo i bezbolno. DVD pun MP3 datoteka (895 fajlova u 37 foldera) u bazi se našao za 57 sekundi. S druge strane, za indeksiranje hard diskova i particija potrebno je sačekati neko vreme, jer se ipak radi o gomiletini datoteka razbacanih na sve strane. Dalje, program putem naročitih plug-inova korisniku dobavlja različite informacije o fajlovima, koje će biti dostupne čak i onda kada medijum sa podacima nije dostupan. Plug-inova je skoro 90 i prosto je neverovatno šta je sve program u stanju da primeti i pribeleži. Thumbnailovi slika i video fajlova se podrazumevaju, ali tu su i ikonice aplikacija, kursori, podaci o fontovima, office dokumentuma... Za potrebe testa koristili smo particiju veličine 150 GB, na kojoj praktično nema slobodnog prostora. Where Is It? je posao završio za nešto manje od 33 minuta, dok je bez prikupljanja dodatnih informacija posao bio gotov za samo 67 sekundi.

Brz, jednostavan, svestran i skup. Eto, to bi u najkraćim crtama bio opis programa. U ovom kratkom osvrtu na njegove mogućnosti još štošta nismo pomenuli (mogućnost upoređivanja medijuma, sortiranje...), ali jasno je da se radi o vrhunskom ostvarenju. Ipak, ono što bi mnoge moglo da odvrati od ovog ostvarenja jeste cena – 39 dolara je cifra koja ostaje rezervisana za profesionalce, jer prosečan kućni korisnik nema potrebu da izdvoji toliku svotu novca za skup opcija koje će retko koristiti.

Disk Explorer Professional 3.70

 
U pitanju je još jedan multipraktik, baš kao i Where Is It? 2011. Ipak, ovde se radi o besplatnom programu, čija je velika mana prilično zastareo upravljački interfejs, koji kao da je brzim vozom stigao iz vremena Windowsa 98...

Na početku program pita korisnika da odredi koliki će biti maksimalan broj unosa u bazi (misli se na drajvove, diskove i slično, ne na pojedinačne fajlova), kao i da li će koristiti šifru da zaštiti informacije. Nakon toga, prelazi se na mapiranje sadržaja, koje je jednostavno, ali pomalo zatrpano gomilom ne baš ukusno raspoređenih opcija. Pored hard diskova, CD/DVD-ova, flopi disketa, ZIP drajvova i serije uobičajenih „staništa” fajlova, Disk Explorer Professional snalazi se i sa čitavom bulumentom komprimovanih datoteka (među njima su i samoraspakujući EXE primerci), mrežnim lokacijama, pa čak i FTP komplementima. Nedostaje podrška za ISO slike, mada moramo priznati da katalogiziranje njihovog sadržaja ne spada u osnovne domene.

Program je pristojno brz! Procesiranje testnog DVD-a sa MP3 numerama trajalo je samo 13 sekundi. Situacija je postala još povoljnija kada je na red došla particija hard diska – ceo posao urađen je za samo 106 sekundi. Treba reći i to da Disk Explorer Professional pravi poveće baze podataka, ali i dozvoljava deljenje podataka između njih. Dalje, pored imena fajlova u bazama mogu da se uskladište i brojne druge informacije: podaci iz ID3 tagova, thumbnailovi slika (podržano je oko 40 formata), readme fajlovi, HTML zaglavlja, podaci o fontovima... Taj deo posla obavlja se putem naročitih filtera, kojih ukupno ima 18. Inače, sa uključenim filterima indeksiranje testne particije traje znatno duže, a u našem slučaju završilo se tek posle 67 minuta.

Naravno, program dozvoljava uobičajene stvari poput reimenovanja unosa, apdejta sadržaja na njima, rada sa kategorijama, ocenjivanja sadržaja itd. Sve to čini ga veoma primamljivim, a još kada se zna da je besplatan... Jedina stvar koja ga sputava jeste izrazito ružan i komplikovan interfejs.

Visual CD 4.2

 
Iako ime nagoveštava sasvim drugi nivo primene, Visual CD je još jedan klasičan program za katalogizaciju podataka. Ovo besplatno ostvarenje u stanju je da indeksira sadržaj hard diskova, USB stikova, pojedinačnih foldera, kao i svih poznatih optičkih medijuma. Sadrži algoritam za zavirivanje u unutrašnjost arhiviranih fajlova, a tu je i nekolicina „filtera” koji će za vas izvući informacije o naročitim fajlovima. Na spisku se nalazi mogućnost pravljenja thumbnailova slika i video klipova, dobijanje informacija o dimenzijama slika, odnosno dužini trajanja filmova, izvlačenje teksta iz ID3 tagova i slično. Ništa fancy i apokaliptično, ali sasvim dovoljno da vam omogući lagodno bistrenje sadržaja kada se dotični medijum ne nalazi pri ruci. Ovde još treba napomenuti i to da Visual CD ume da radi sa više kataloga istovremeno (dozvoljava kopiranje sadržaja između njih), te da ima funkciju snimanja sadržaja u obliku HTML, XLS, RTF i TXT formata zapisa.

Upravljački interfejs je pravi spartanac i neodoljivo podseća na Windows Explorer, što je i bila želja autora programa. Navodno, time se obezbeđuje lakše korišćenje, pošto je većina korisnika Windowsa navikla na ovaj default fajl menadžer. Bilo kako bilo, kreiranje kataloga i pripadajućih unosa jednostavno je i svodi se na definisanje nekoliko važnih stavki. Na primer, da li će se indeksiranom sadržaju pridružiti pomenute dodatne informacije, da li se katalog štiti šifrom ili ne, šta želite da se uradi u slučaju detekcije arhiviranih datoteka i slično. Valja reći još da Visual CD podržava indeksiranje u mreži, ali da mu nedostaje rad sa ISO slikama, baš kao i pristup FTP lokacijama. Što se brzine tiče, našu test particiju obradio je za 115 sekundi (bez kreiranja dodatnih informacija), dok mu je za DVD trebalo 25 sekundi. Ostali smo uskraćeni za vreme potrebno da se indeksira sadržaj uz beleženje dodatnih informacija. Iako smo probali nekoliko puta, program nam se jednostavno zamrzavao nakon određenog vremenskog perioda.

Visual CD je u odnosu na prethodna dva programa nešto mršaviji opcijama i ne sadrži toliko naprednih funkcija. To ne znači da je neupotrebljiv, već jednostavno da je prilagođen ljudima sa slabijim zahtevima kojima je na umu prvenstveno skladištenje informacija o tome gde se koji fajl nalazi, pa tek onda alati koji će od toga napraviti La Revolution.

CD Catalog Expert 9.30

Prema rečima autora, CD Catalog Expert namenjen je prvenstveno manje iskusnim korisnicima. Njegova Windows Explorer forma lako se uči, a ispis podataka podešen je tako da bude vizuelno upečatljiv i razumljiv. Na spisku mogućnosti nalazi se indeksiranje lokalnih i izmenljivih medijuma, što znači da je pokriven čitav dijapazon skladišta za fajlove, čak i onih mrežnih (FTP i ISO podrška nedostaju kao i u većini ostvarenja). Zanimljivo je to što opcija „zavirivanja” u unutrašnjost zapakovanih arhiva nije na meniju, ali je umesto toga obezbeđeno eksportovanje kataloga u HTML, XML ili TXT formatu.

Zaista, CD Catalog Expert donosi možda najupečatljiviji sistem za pregled generisanih kataloga. Zgodan tabelarni prikaz potpomognut mogućnošću definisanja kategorija u praksi deluje gotovo savršeno. Podaci se mogu deliti na bezbroj načina – možete razgraničiti različite vrste uslužnih programa, igre podeliti po žanrovima, napraviti medija kolekciju itd. Zanimljivo je i kako program korisniku servira dodatne informacije. Na primer, kod diskova sa igrama moguće je postaviti originalni omot koji će se prikazivati u obliku thumbnaila, dok su u posebnoj formi smešteni podaci o serijskom broju diska, zauzetom prostoru, datumu ubacivanja u katalog itd. Sve to deluje prilično upečatljivo i, što je veoma važno, pregledno.

Prilikom definisanja načina skeniranja program nudi nešto manje opcija nego konkurencija. Recimo, nemoguće je postaviti naročite filtere za izvlačenje dodatnih informacija, ali je zato dozvoljeno setovati tip fajlova koji se neće uključiti u katalog, odnosno da li se indeksiranje odnosi i na foldere ili samo datoteke. Pored toga, korisnik može da upiše kratak opis skenirane destinacije, što će mu služiti kao podsetnik bolje od pukog naziva. Takođe, unose nije moguće zaštititi šifrom. Što se tiče brzine indeksiranja, ona je na zavidnom nivou, ali uz postavljanje ograde da se ne pribavljaju dodatne informacije. Tako se naša test particija našla u bazi već za 270 sekundi, dok se skeniranje DVD-a završlo praktično trenutno.

Hyper’s CD Catalogizer 1.5

 
Kažu ljudi da se poklonu u zube ne gleda, a isto bi trebalo da važi i za besplatne programe. Hyper’s CD Catalogizer je jedan od njih i iako donosi ekstremno zastareo upravljački interfejs, te korisnika tera na to da se bori sa opcijama kao gladijator sa lavovima, ispod haube čuva nekoliko prilično korisnih mogućnosti. Da stvar bude još povoljnija, ovo je jedno od retkih ostvarenja u klasi koje se izrađuje u verzijama za različite operativne sisteme – Windows, Linux i Mac OS X.

Kreiranje kataloga i dodavanje novih medija odvija se na manje-više uobičajen način. Program prepoznaje sedam različitih tipova medija (CD, DVD, hard disk, flopi, mrežna lokacija, fleš drajv i „ostali” medijumi), što znači da je pokriven kompletan dijapazon skladišta podataka. Pre skeniranja možete upisati kategoriju kojoj će materijal pripadati, odnosno kratak komentar koji će da vas podseća na njegov sadržaj. U dodatnim opcijama nalaze se setovanja za čitanje sadržaja arhiva, izvlačenje ID3 tagova iz MP3 numera, čitanje tehničkih informacija iz MP3 i video datoteka (bitrate, upotrebljeni kodek, frekvencija semplovanja, dužina trajanja...), ali i skladištenje informacija na osnovu postojećih info fajlova (NFO, DIZ...). Indeksiranje testne particije, bez skladištenja dodatnih podataka, trajalo je neverovatnih 130 minuta, dok se sadržaj DVD-a prebacio u bazu za 155 sekundi. To je toliko sporo da je automatski izbacilo program iz bilo kakve dalje konkurencije.

Glavni ekran programa standardne je konfiguracije. Skroz levo nalazi se lista medija u aktivnom katalogu, u sredini se vrši listanje sadržaja po direktorijumima, a skroz desno (obojena žutom bojom) nalazi se forma gde se ispisuju podaci i komentari o pojedinačnim datotekama. Komentari se mogu menjati, a može se unositi i kategorija za svaki fajl ponaosob. Hyper’s CD Catalogizer podržava reskeniranje medijuma u potrazi za izmenama.

Cathy 2.28.3

Jedno je sigurno – ovo je ubedljivo najmanji program na našem testu! „Težak” je svega 59 KB i, što je najlepše, ne zahteva instalaciju, pa ga je samo potrebno otpakovati u direktorijum odakle želite da radi. Povrh svega je i besplatan.

Shodno svojoj veličini, Cathy krasi jednostavan upravljački interfejs, minimalizovan do te mere da izgleda kao da je sada izašao iz nekog od alata serije Visual. Na ulazu se prepoznaju hard diskovi, optički medijumi, diskete, odnosno mrežni drajvovi, što je sasvim dovoljno za normalnu eksploataciju u kućnim uslovima. Upotreba je jednostavna i podrazumeva odabir lokacije koju treba indeksirati, unošenje nekih osnovnih informacija o njoj, te definisanje liste fajlova koji se žele preskočiti tokom procesa formiranja baze. Inače, proces je toliko brz da gotovo nismo stigli da izmerimo vremena. DVD se u bazi našao za šest sekundi, dok je testnoj particiji trebalo (pazite sad) tri sekunde! Naravno, brzina dolazi od činjenice da Cathy ne zna ništa o vašim fajlovima, već snima samo strukturu direktorijuma i fajlova koju je naknadno moguće pretraživati.

Logično je bilo očekivati da će program doći bez bilo kakve podrške za napredne komande. Nema skeniranja arhiviranih datoteka, ne prepoznaju se FTP lokacije i ISO slike, nije moguće izrađivati thumbnailove slika i video klipića... Zbog svega toga je Cathy alat van ovog testa. On je namenjen ljudima koji nemaju apsolutno nikakve zahteve kada je katalogiziranje u pitanju. Bitno je samo da je indeksiranje brzo and that’s it!

• • •

Nagradno pitanje glasi: ima li dostojne alternative programu Where Is It? 2011? Bez ikakve sumnje, on je pobednik ovog testa, ali, kao što smo već rekli, u pitanju je izuzetno skupo rešenje, koje pritom nudi toliko opcija da će se obični kućni korisnici razbežati kao vijani motkom. Disk Explorer Professional 3.70 nekako se nameće kao logično rešenje – besplatan je! Međutim, i on vuče ka naprednijim korisnicima, a ne treba zaboraviti ni zastareo upravljački interfejs koji i te kako može da smeta. Šta nam onda još ostaje? Možda CD Catalog Expert 9.30, čiji nam se prikaz podataka najviše svideo. Jeste da program ne nudi toliki broj mogućnosti kao prethodna dva rešenja, ali svakako može da posluži. Kao neku rezervu uzeli bismo Visual CD 4.20. Što se tiče ostalih ostvarenja, više nam se čini da će ih koristiti onaj ko mora ili onaj ko ima veoma male prohteve.

Vladimir PISODOROV


Where Is It? 2011

Disk Explorer Professional 3.70

Visual CD 4.2

CD Catalog Expert 9.30

Hyper's CD Catalogizer 1.5

Cathy 2.28.3
Pregled najvažnijih karakteristika
Lokalni diskovi
Optički medijumi
Destinacije u mreži
Flopi diskete
FTP lokacije
Arhivirani materijal
ISO slike
Brzina indeksiranja DVD-a57 sekundi13 sekundi25 sekundi5 sekundi155 sekundi6 sekundi
Brzina indeksiranja HD particije67 sekundi, 33 minuta sa filterima106 sekundi, 66 minuta sa filterima115 sekundi, blokira sa filterima270 sekundi (ne podržava filtere)130 minuta3 sekunde

ProgramVeličina / na HDCenaAdresa
Where Is It? 20117,9/10,9 MB39 dolarawww.whereisit-soft.com
Disk Explorer Professional 3.703,4/7,4 MBbesplatanwww.tjelinek.com/main.php?section=d
Visual CD 4.22,3/7,2 MBbesplatanwww.boozet.org/visualcd.htm
CD Catalog Expert 9.301,4/2,6 MB30 dolarawww.audio-video-converter.com/cd-catalog-expert
Hyper's CD Catalogizer 1.59,5/25,3 MBbesplatancdcat.sourceforge.net
Cathy 2.28.346/59 KBbesplatanwww.mtg.sk/rva
GWhere 0.2.32,6/8,2 MBbesplatanwww.gwhere.org
 
Where Is It? 2011, Disk Explorer Professional 3.70, Visual CD 4.2, CD Catalog Expert 9.30, Hyper’s CD Catalogizer 1.5, Cathy 2.28.3, GWhere 0.2.3
Šta mislite o ovom tekstu?
Adobe Photoshop Elements 10
Adobe Flash Player 11
Total Commander 8.0 beta 4
Microsoft Visual Studio LightSwitch 2011
SiteGrinder 3.2.4
Pixarra TwistedBrush Pro Studio 18.14
Destroy Twitter 2.1.5p2
Hamster Free ZIP Archiver 1.13
TeamViewer 6
Seesmic Desktop 2
LucisArt 3
Photography Plug-Ins 2.4
FlashBlock 1.5.15
PanicButton 0.13.7
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera