LAKI PINGVINI<>
112011<><>

Prey 0.5.3

Kada predator postane lovina

Pametni uređaji postaju masovno prisutni, počevši od telefona na kojima je telefoniranje samo jedna od sporednih funkcija, preko tablet i laptop računara, bez kojih se slika moderog čoveka ne može kompletirati. Bez obzira na svoju raznovrsnost u oblicima i funkcijama, svi ovi uređaji imaju jednu zajedničku osobinu, a to je da su, zahvaljujući svojim dimenzijama i mobilnosti, lak plen lopova, pa je tako dovoljan momenat nepažnje i vaš ljubimac može netragom da nestane. Verovatnoća da ga posle toga nađete nije naročito velika, ali ipak postoji softver koji može doprineti tome da se šanse za to povećaju. Prey će vam pomoći da pronađete tragove vašeg uređaja i možda „ulovite” odgovornu osobu.

Ovaj program sastoji se od dve komponente. Prva, korisnička, instalira se na uređaj koji se želi pratiti i potom ostaje neaktivna sve dok ne dobije signal za uzbunu, nakon čega počinje da šalje izveštaje, o kojima ćemo detaljnije nešto kasnije. Druga komponenta programa služi za administriranje i praćenje uređaja i pregled pomenutih izveštaja, a autori su omogućili dve opcije za obavljanje ovog posla. Preporučena i jednostavnija, ali isto tako i više nego dovoljna opcija većini korisnika jeste otvaranje (besplatnog) naloga na sajtu projekta, čime se dobija pristup panelu sa koga se obavlja podešavanje i monitoring aplikacije i uređaja. Postoji i mogućnost plaćenog naloga, koji dozvoljava nadgledanje većeg broja uređaja, više dostupnih opcija i izveštaja koji se čuvaju, tako da je taj metod pogodan i za firme koje imaju potrebu za ovakvim vidom kontrole. Druga opcija je da na svom računaru instalirate server koji će obavljati sve funkcije panela, ali to zahteva viši nivo znanja i obavezno proučavanje dokumentacije dostupne na sajtu.

Prey je dostupan za većinu popularnih mobilnih i desktop platformi i za sve njih je postupak isti. Aplikaciju je potrebno preuzeti i instalirati, nakon čega će program zahtevati da definišete šifru za pristup, bez koje nije moguće izvršiti deinstalaciju, a sva ostala podešavanja obavljate preko pomenutog web panela. U suštini, program na uređaju ne radi ništa dok ne dobije signal od vas (definisanom SMS porukom ili preko Interneta), nakon čega počinje da prikuplja dostupne podatke i da ih neprimetno šalje na vaš nalog i email. Sadržaj izveštaja zavisi od mogućnosti uređaja, ali, generalno, program prati i beleži podatke o samom računaru, trenutnoj sesiji i korisniku, IP adresi, pravi snimke sa desktopa i sa dostupnih web kamera. Pri tome, pokušava da odredi i lokaciju na osnovu mreže mobilne telefonije, GPS-a ili dostupnih bežičnih mreža, i sve to u formi izveštaja šalje onog momenta kada dobije pristup Internetu, na koji aktivno pokušava da se priključi. Izveštaji koje primite trebalo bi da vam pomognu u lociranju i povratku vašeg uređaja, a možda ćete uspeti i da snimite počinioca na delu. Takođe, preko panela možete daljinski da pošaljete poruku uzurpatoru, da aktivirate alarm, kao i da zaključate i osigurate uređaj.

S druge strane, Prey je relativno lako zaobići – osoba sa malo više tehničkog znanja ukloniće sav softver sa nezakonito prisvojenog aparata i na taj način onemogućiti rad aplikacije, naročito ako nekom od poruka bude upozorena na aktivnosti.

Svakako da Prey nije apsolutna zaštita za vaš uređaj niti garantuje njegovo pronalaženje, ali kada se pogledaju dostupne opcije i mogućnosti programa, sasvim je verovatno da ćete, uz malo sreće, dobiti dovoljno informacija da povratite svoj gadžet.

Goran STRIČIĆ

 
Bash za početnike (3)
Prey 0.5.3
Šta mislite o ovom tekstu?
Ubuntu 11.10 (Oneiric Ocelot)

Platforma:
GNU/Linux, Windows, Mac OS X, Android
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
640 kB download; 1,9 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
preyproject .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera