LAKI PINGVINI<>
092011<><>

Minitube 1.5

YouTube na desktopu bez Flasha

Jedan ste od onih vlasnika metalnih mezimaca koji se gnuša fleša na svojoj mašini, ali istovremeno imate potrebu da sate i dane gubite gledajući tone YouTube klipova? Nikakav problem, verujte nam! Jednostavno instalirajte Minitube i utonite u nirvanu. Naime, Minitube je jednostavna i samostalna višeplatformska Qt4 desktop aplikacija koja korisnicima omogućava da uživaju u čarima YouTube sadržaja bez potrebe da na mašini bude instaliran Flash, što nije nemoguće, pa čak ni web pregledač, što je već nezamislivo.

Da bi ga instalirali, korisnici Gentoo, Slackware i Arch Linuksa mogu da se posluže zvaničnim paketima i menadžerima, za OpenSUSE postoje korisnički održavani paketi, dok će Ubuntu gotovani morati da dodaju PPA riznicu komandom

sudo add-apt-repository ppa:ferramroberto/minitube

Oni sa „jeftinijim ulaznicama” će se zadovoljiti ili prekompajliranim 32-bitnim paketom ili kompajliranjem iz izvornog koda.

Program se pokreće iz odeljka ’Zvuk i video’ menija okruženja ili izvršavanjem komande minitube u dijalogu Run ili terminalu. Kada je pokrenut, Minitube izgleda jednostavno i intuitivno. Vrh prozora krase meni i traka sa komandama za upravljanje reprodukcijom, izbor režima prikaza preko celog ekrana, preuzimanje videa, izbor pozicije u videu (engl. seek), podešavanje jačine zbuka i polje za pretraživanje. Na dnu je traka sa jasno istaknutim dugmetom za izbor kvaliteta videa koji će biti reprodukovan, a dostupni su 360p, 720p i 1080p. Ostatak prozora, onaj najveći deo, predviđen je za spisak pronađenih video snimaka i prikaz videa, ali je pre toga korisniku upućena poruka dobrodošlice i poziv da unese ključne reči za pretraživanje video klipova, ili pak da odabere pretraživanje kanala. Ispod polja za pretragu je spisak poslednje traženih ključnih reči.

Sama pretraga i serviranje rezultata obavljaju se ultrabrzo. Na levoj strani nalaze se tri kartice za prikaz relevantnih, najnovijih i najviše pregledanih video snimaka koji odgovaraju ključnim rečima. Osim umanjene slike videa i njegovog trajanja, prikazani su i naziv videa, datum postavljanja, ime autora i broj pregleda. Dvoklikom na neku stavku u spisku video se istog trenutka učitava u desnom delu prozora i reprodukcija počinje. U slučaju da se izabere kompaktni režim prikaza (’Ctrl+Enter’), kartice sa rezultatima pretrage se sakrivaju, nakon čega se celom širinom prikazuje video, uz zadržavanje odnosa strana (engl. aspect ratio). Ukoliko poželite da neki video sačuvate, jednostavno kliknite na odgovarajuću ikonicu na vrhu prozora ili, još jednostavnije, pritisnite kombinaciju tastera ’Ctrl+S’, nakon čega će započeti preuzimanje u direktorijum ~/Videos, koji po svojoj želji možete i da promenite.

Nažalost, za razliku od UMPlayera (SK 6/2011), Minitube ne omogućava učitavanje, izbor i prikaz prevoda, što mu je ujedno i jedini minus. Međutim, i pored tog nedostatka program radi veoma dobro, brzo, stabilno i zasigurno će uživaocima YouTube materijala omogućiti mnogo sati dobre zabave.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
Bash za početnike (1)
Minitube 1.5
Šta mislite o ovom tekstu?
Byobu 4.25
Ranger 1.4.3
Silicon Empire 1.7.3

Platforma:
GNU/Linux, Mac OS X, Windows
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
603 KB DEB; 1,78 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
flavio .tordini .org /minitube
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera