LAKI PINGVINI<>
082011<><>

iDiet 1.0.5

Lični nutricionista

Zdravlje je najveće bogatstvo i, što narodna izreka kaže, „Na usta ulazi”. Kako u današnjem prebrzom tempu života retko imamo vremena i mogućnosti da se posvetimo pravilnoj ishrani, često se neugodno iznenadimo kada proverimo sopstvenu telesnu masu. Tada je jedno od rešenja držanje dijete, te predstavljamo program koji vam u tom poslu može pomoći.

iDiet nije Mac OS X ekskluziva, na šta bi naziv mogao da asocira, već multiplatformski softver pisan u programskom jeziku Java. Pored toga što je dostupan za sve operativne sisteme koji podržavaju Java virtuelnu mašinu (JRE), ovaj program ne zahteva klasičnu instalaciju, a moguće ga je pokrenuti i direktno na sajtu projekta pomoću tehnologije Java Web Start. Ipak, preporučljivo je da upotrebom menadžera softvera vaše distribucije pronađete i instalirate iDiet kako bi on najbolje „legao” na sistem i poštedeo vas ručnog pravljenja prečica za pokretanje.

Prilikom prvog pokretanja od vas se traži da napravite novog korisnika i da definišete njegove karakteristike: ime i prezime, datum rođenja, visinu i težinu, pol, merne jedinice koje će se koristiti, kao i da ocenite njegovo zdravstveno stanje kroz četiri parametra (krvni pritisak, šećer, tip metabolizma i nivo aktivnosti). Na ovom prozorčetu ujedno se nalaze i polja za definisanje korisničke šifre, ali ta funkcija još nije implementirana. Sledeći korak je izbor dijete koju želite da pratite (što je kasnije moguće promeniti), i tu imate mogućnost da birate između nekoliko poznatih nutricionističkih planova kao što su Atkinsova dijeta, Body for Life, Pritikinova dijeta itd., ali i da samo definišete parametre koje treba ispuniti. Program će vam tada, u zavisnosti od izbora cilja (održavanje, gubljenje ili dobijanje mase) i podataka koje ste inicijalno uneli, preporučiti i ukupan broj kalorija. Nakon potvrđivanja izbora otvara se glavni prozor aplikacije i možete početi sa radom.

iDiet dolazi sa obimnom bazom namirnica i gotovih jela i odgovarajućim podacima o količini ugljenih hidrata, belančevina, kalorija i masti, a vaš je posao da definištete svoje dnevne obroke i pazite da ne pređete preporučene dnevne vrednosti. Ukoliko neka od namirnica nije na listi, možete je sami dodati. Takođe, ukoliko se neki obrok često ponavlja, moguće ga je snimiti za ponovnu upotrebu. Obroci se unose po danima, pa vam je tako omogućeno da pratite svoju dijetu na dnevnom nivou i eventualno izvršite potrebne korekcije. Iako postoji sekcija za grafički prikaz parametara, nismo uspeli da je pokrenemo, pa pretpostavljamo da i ta funkcija čeka implementaciju.

Iako se razvija već nekoliko godina, iDiet je daleko od gotovog proizvoda i potrebno je još rada na peglanju postojećih i dodavanju novih opcija. Takođe, jedan od većih nedostataka jeste nedostatak dokumentacije, pa su korisnici prinuđeni da se snalaze po sistemu pokušaja i grešaka, pošto su na Internetu dostupna objašnjenja za samo neke delove programa. Trenutno rešenje je dovoljno stabilno i funkcionalno i ukoliko ovaj program shvatite kao pomoćno sredstvo u toku dijete, nećete se razočarati.

Goran STRIČIĆ

 
Linux slavi rođendan
Klavaro 1.7.4
iDiet 1.0.5
Šta mislite o ovom tekstu?
Tint 2-0.11
Bmpanel2 2.1

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
748 KB download; 3,4 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
idiet .sourceforge .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera