TEST DRIVE<>
072011<><>

D-Link DCS-932

Danonoćni nadzor

Iz firme D-Link, poznatog proizvođača mrežne računarske opreme, ovog puta stiže nam jedna prilično zanimljiva sprava, uređaj kakav ne srećemo često na tržištu. Radi se o DCS-932 IR (Infra Red), IP i WiFi (802.11n na 2,4 GHz) kameri predviđenoj za video nadzor u kući ili kancelariji.

U pakovanju pored kamere stižu postolje, strujni adapter, mrežni kabl kategorije 5 (CAT5), CD (softver i uputstvo) i štampana dokumentacija. Kamera je modernog izgleda, ali se zbog plastike sjajne bele boje od koje je izrađena i tankog srebrnog modernog okvira uklapa i u klasične postavke. S prednje strane nalazi se sočivo maksimalne rezolucije snimanja 640 x 480 na 20 fps (podržava i 320 x 240 na 30 fps, kao i 160 x 120 na 30 fps) okruženo sa četiri IR LED zahvaljujući kojima kamera „vidi” u mraku. Tu je i mikrofon, dok se ispod nalazi jedna signalna zelena LED. Sa zadnje strane nalaze se napojni konektor, LAN konektor brzine do 100 Mbit/s, reset dugme, WPS signalna LED, WPS dugme i nosač za kačenje na postolje. Bitno je napomenuti to da kamera može da snima fotografije u formatu JPEG i video materijal u formatu MJPEG (Motion JPEG) .

Od instalacionog softvera na pratećem CD-u stižu programi Setup Wizzard i D-ViewCam. Setup Wizzard je čarobnjak koji vodi kroz osnovne korake za podešavanje poput WiFi Protected Setupa (ukoliko ruter na koji se povezuje podržava tu opciju), uputstva za podešavanje pozicije kamere na postolju, povezivanja kamere na računarsku mrežu, postavke lozinke za pristup kameri, tipa povezivanja sa računarskom mrežom, pa čak i opcije čuvanja ili štampanja informacija o podešavanjima radi čuvanja i naknadnog korišćenja. D-ViewCam je program za video nadzor i snimanje. Nakon jednostavne instalacije zaključava se šifrom radi onemogućavanja zloupotrebe video nadzora. Pri korišćenju najveći deo prozora zauzima Preview sa kamere, a u okviru njega, u gornjem levom ćošku, na raspolaganju nam je informacija o tome koja je kamera u pitanju i na kojoj se mrežnoj adresi nalazi. Uz pomoć naprednih podešavanja na sliku se mogu dodati još i Frame Rate, datum i vreme. S desne strane Preview dela imamo informacije o datumu, vremenu i količini slobodnog prostora na disku, kao i izbor koliko kamera želimo istovremeno da nadgledamo u Preview delu (1, 4, 6, 9, 10, 16 ili 32). Pored nadzora, na raspolaganju je i snimanje signala sa kamere na računar, što se može uraditi pomoću detekcije pokreta ili zakazivanja (svaki dan isti interval snimanja ili drugačiji intervali za svaki dan u nedelji). U naprednim podešavanjima snimanja može se konfigurisati snimanje sa zvukom, snimanje celog vidnog polja optičkog senzora ili samo određenog dela vidnog polja, kao i Frame Rate snimanja. Obaveštenja putem poruke na ekranu ili e-pošte, osim na osnovu detekcije pokreta, mogu biti uključena i za slučaj prekida signala sa kamere. Dve mane ovih programa su kompatibilnost samo sa Microsoftovim operativnim sistemima, a ne i sa Linuxom i Mac OS-om, kao i pomalo neintuitivni interfejsi za prosečnog korisnika.

 
Web server koji je ugrađen u kameru omogućava nam pristup Web GUI-ju, a on nam pored video nadzora (pomoću ActiveX kontrola ili Jave) omogućava i pristup naprednim opcijama poput DDNS-a (Dynamic DNS), prilagođenja slike (Anti Flicker, Flip Image, Mirror, Brightness, Contrast i Saturation), podešavanjima kvaliteta slike (rezolucija, fps, JPEG kvalitet, frekvencija osvetljenja), audio podešavanjima, opcijama detekcije pokreta (osetljivost i definisanje polja za okvir detekcije pokreta), podešavanju obaveštenja i podešavanjima za slanje snimljenih slika na neki FTP server (uvek, izazvanih pokretom ili u zakazanom intervalu).

Što se testova tiče, odlučili smo da pored testa dometa i testa protoka uradimo i test prelaska senzora sa noćnog režima rada na dnevni i obrnuto. Test dometa i protoka je prošao dobro, čak i preko 802.11 g rutera u jednospratnoj kući. Strimovanje video signala za video nadzor nije seckalo ni pri maksimalnoj rezoluciji i Bitrateu. Jedino što se može očekivati korišćenjem 802.11n AP-a ili rutera je da će se domet znatno povećati ukoliko je plan da se postavi daleko od njih. Automatsko prebacivanje sa dnevnog na noćni režim rada je odlično i ne traje dugo, deo sekunde, a najduže jedan sekund.

Iako kvalitet snimaka i ugao vidljivosti nisu baš spektakularni, spoj naprednih tehnologija poput detekcije pokreta i noćnog snimanja, u kombinaciji sa dobrim odnosom cene i kvaliteta čine ovu spravu vrlo primamljivom za kućni i kancelarijski video nadzor putem računarske mreže.

Petar LONČAREVIĆ

 
Gigabyte GA-Z68X-UD7-B3
Kingston KVR1333D3N9/2G, Transcend JM1600KLN-4G, Kingston KHX1600C9D3T1K2/4GX, Kingston KHX1600C9D3X2K2/8GX, Kingston KHX2000C9AD3W1K2/4GX
Intel GMA HD 2000, AMD Radeon HD 4250
Gainward GeForce GT520 1024MB, MSI R6450-MD1GD3/LP
Alpenföhn Brocken, Xigmatek Balder SD1283, Noctua NH-D14, Thermaltake Frio OCK
LG Flatron IPS231P-BN i IPS236V-PN, ViewSonic VP2365wb, Dell U2311H
Asus Eee Pad Transformer TF101
Lenovo IdeaPad Z360
Amazon Kindle 3 WiFi
Verbatim Secure ’n’ Go Small Business Security Pack i Kingston Datatraveler Vault Privacy – Managed (DTVP-M)
Cooler Master Silencio 550
BenQ DC C1450
Roccat Kulo Stereo
D-Link DCS-932
Šta mislite o ovom tekstu?
LG BD-660 i BD-670
LG 47LW5500 Cinema 3D LED TV
CM Storm Spawn
Aircoustic Cherry Wood, Ifrogz D-33 Earpollution i Skullcandy Ink’d

Standard:
IR WiFi/IP kamera
Ostalo:
802.11n, 2,4 GHz, 1 x LAN 10/100 Mbit/s, detekcija pokreta, infracrvene LED, mikrofon, dimenzije 96 x 60 x 27,2 mm, masa 76,9 g, JPEG, MJPEG, maksimalna rezolucija 640 x 480 uz 20 fps, Timestamp, WPS, UPnP
Proizvođač:
D-Link
Kontakt:
KimTec
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera