PHONE ZONE<>
052011<><>

LG Optimus 2X

Core2Phone

LG Optimus 2X
LG Optimus 2X
Nisu prošle ni pune dve godine od kada su procesori mobilnih telefona probili magičnu granicu od 1000 megaherca. U februaru ove godine, na događaju Mobile World Congress u Barseloni bili smo svedoci predstavljanja velikog broja uređaja sa dvojezgarnim procesorima i postalo nam je jasno da budućnost Android uređaja, ali i drugih platformi leži u multiprocesorskom okruženju. Većinu predstavljenih proizvoda, kako tableta tako i pametnih telefona, pokretaće platforma nVidia Tegra 2, mada su Samsung i Qualcomm takođe prikazali svoje dvojezgarne procesore koji treba da budu dostojan takmac nVidiji. Pitanje koje se postavlja jeste da li vam je uopšte potrebna sva ta snaga u mobilnom telefonu i da li postoje aplikacije koje mogu da iskoriste tu sirovu snagu? Na to pitanje će pokušati da nam odgovori LG Optimus 2X, prvi telefon na našem tržištu sa platformom nVidia Tegra 2.

Pakovanje telefona LG Optimus 2X ne deluje luksuzno, ali sadrži sve ono što vam je potrebno – pored samog uređaja tu su i punjač, neophodna dokumentacija, slušalice i micro-HDMI <–> HDMI kabl za povezivanje sa televizorima. Optimus 2X po dimenzijama odgovara telefonu Google Nexus S, a najveći „krivac” za to je, naravno, 4-inčni ekran. Sa svojih 139 grama, LG-jev uređaj spada u teže među Android telefonima, ali to mu ne treba uzeti za zlo jer Optimus 2X odlično leži u ruci, a bez ikakvih problema će stati i u džep svakih pantalona. Izrada je na veoma visokom nivou. Pored kvalitetne plastike, oko ekrana se nalazi metalni ram koji dodatno štiti telefon, a sam ekran gotovo da ne može da se polomi jer je prekriven specijalnim Gorilla staklom. Ispod ekrana nalaze se standardni Android tasteri, osetljivi na dodir. Što se tiče konektora, gornji deo telefona rezervisan je za micro-HDMI i audio portove, dok se komunikacija sa računarom i punjenje telefona obavljaju preko micro-USB konektora smeštenog na donjoj strani telefona. Zanimljivo je to što tasteri za regulisanje jačine zvuka nisu na levoj već na desnoj strani, i biće vam potrebno izvesno vreme da se naviknete na takav raspored.

Spoljašnjost telefona LG Optimus 2X možda vas neće ostaviti bez teksta, ali njegov hardver sigurno hoće. Dvojezgarni procesor Tegra 2, kod kojeg svako jezgro radi na 1 GHz, postiže i do 40 odsto bolje rezultate u raznim Android benchmark programima, a i grafički čip ULP GeForce takođe ostavlja sve svoje konkurente u prašini. Cifre treba da budu u drugom planu, jer je mnogo važnije to što se u samom operativnom sistemu oseća ubrzanje koje donosi dvojezgarni procesor i da je napredak više nego očigledan. Sirovu snagu najviše ćete primetiti u intenzivnom surfu (sa nekoliko tabova i sa sajtovima sa mnogo Flash sadržaja), kod reprodukcije HD videa (Tegra 2 može bez problema da „svari” i 1080p rezoluciju) ili u igrama gde FPS gotovo da ne može da opadne. Američka nVidia takođe je okupila brojne proizvođače mobilnih igara kako bi posebno kreirali naslove za Tegra 2 uređaje i na taj način iskoristili pun potencijal njihovog proizvoda, te nas najbolje tek očekuje (Market za Tegra softver naziva se Tegra Zone). Dobrim performansama doprinosi i 512 MB radne memorije, a za skladištenje prostora korisniku je dostupno nešto manje od 8 GB. Korejski proizvođač krenuo je putem američkog Applea – odustao je od AMOLED displeja i odlučio se za LCD sa IPS tehnologijom. Optimus 2X, kada je reč o kontrastu i prikazu boja, u praksi ne zaostaje za Samsungovim Super AMOLED ekranima, ali situacija nije takva kada je reč o uglovima gledanja. LG će morati da se zadovolji drugim mestom, iza svog sunarodnika i ljutog rivala. LG je unapredio i prenos podataka preko 3G mreža, pa zahvaljujući najnovijoj verziji HSDPA protokola možete ostvariti brzinu i veću od 10 Mbit/s. Kamera rezolucije 8 megapiksela sa LED blicem i autofokusom svakako ima mnogo toga da ponudi. Iako Nokia N8 i dalje ostaje šampion kada se radi o kvalitetu fotografija među pametnim telefonima, Optimus 2X nalazi se na samom vrhu, jer pravi prilično dobre fotke na dnevnom svetlu, a noću prosečne, zbog izrađenog šuma. Međutim, malo koji telefon današnjice možese pohvaliti činjenicom da, pored snimanja videa u 720p rezoluciji pri 30 frejmova u sekundi, može da snimi i 1080p video sa 24 fps! Doduše, bilo je prilika kada nismo uspeli da održimo konstantan frejmrejt u najvećoj rezoluciji, ali će taj sitni nedostatak sigurno biti popravljen u budućim verzijama softvera. Iako smo očekivali da će dvojezgarni procesor biti veliki potrošač baterije, to se nije desilo – Optimus 2X ne odskače po autonomiji od Nexusa S, koji se do sada pokazao kao telefon koji najduže može da izdrži bez strujne utičnice.

Prava je šteta što LG nije Optimus 2X isporučio sa Gingerbreadom, ali će upgrade biti izvršen u narednih nekoliko meseci. Daleko od toga da je Froyo spor, ali nakon testiranja uređaja Samsung Nexus S uvideli smo da razlike u brzini između Android 2.2 i 2.3 verzija i te kako postoje. LG je stock Android obogatio svojim Home Launcher korisničkim interfejsom koji poprilično podseća na Samsungov TouchWiz. Optimus 2X se može pohvaliti i „out-of-the-box” podrškom za DivX/XviD filmove i mnoštvom dodatnog softvera.

Kad se sve sabere, dvojezgarni procesori u mobilnim telefonima su budućnost i ne verujemo da ćemo u drugoj polovini 2011. godine viđati top-modele velikih igrača bez te osobine. LG je telefonom Optimus 2X napravio odličan posao i uspeo da kreira uređaj kojem gotovo da ne možemo da nađemo nijednu manu. Ipak, treba imati u vidu to da nas uskoro očekuje Samsung Galaxy S2, takođe sa Tegrom 2, ali i novim Super AMOLED displejom, više interne memorije i verzijom 2.3 operativnog sistema Android. Sigurno je da i drugi konkurenti neće sedeti skrštenih ruku, pa ćemo tek krajem leta imati pravu sliku o tome koji telefon sa dvojezgarnim procesorom zaslužuje presto. Dok do toga ne dođe, LG može da uživa u svom uspehu, a mi od sveg srca čestitamo korejskom proizvođaču, koji nam je na najbolji način dokazao da Optimus 2X može da stane rame uz rame sa vrhunskim modelima Samsunga, HTC-a i Motorole.

Petar MARINKOVIĆ

 
Nokia E7
Huawei Ideos S7 Slim
Blueberry NetCat, Eken ePad MID M701 i M010
LG Optimus 2X
Šta mislite o ovom tekstu?
LogMeIn Ignition
DriveShaft 1.10
Nokia Sleeping Screen
PhoneTorch LED Flashlight

Operativni sistem:
Android 2.2 Froyo
Dimenzije i težina:
124 x 63 x 11 mm / 139 g
Ostalo:
dvojezgarni procesor nVidia Tegra 2 sa 1 GHz po jezgru, ULP GeForce grafički čip, 8 GB interne memorije, 512 MB RAM-a, 4-inčni TFT IPS displej 800 x 480 (16M boja), Quad-band GSM, 10,2 Mbit/s HSDPA, HSCSD, 5,76 Mbit/s HSUPA, GPS, 8 MPx kamera sa autofokusom i LED blicem (720p, 30 fps i 1080p, 24 fps video), Bluetooth 2.1, DLNA, Wi-Fi 802.11b/g/n, microUSB, 3,5 mm audio konektor, micro-HDMI, Li-ion baterija kapaciteta 1500 mAh, akcelerometar
Proizvođač:
LG
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera